Андрей Новаков: Президентът е малко далеч от ролята на обединител на нацията (ВИДЕО)

Премиерът е показал, че намира изход и от най-сложните ситуации, няма нужда от президентска подкрепа, обяви евродепутатът

Андрей Новаков
Източник: Канал 3

„Президентското вето върху закона за приватизацията не е изненада. Нито за мен, нито за повечето хора в страната, тъй като президентът се самоопредели като опозиция и струва ми се е малко далеч от ролята на обединител на нацията, тъй като почти всяка законодателна инициатива от Народното събрание получава вето от президента. Колкото до реакцията на премиера, той както винаги е чувствителен към всяко съмнение, което остане у хората. Така че, когато се намери разумен компромис между всички искания, съм сигурен и че това ще отшуми”. Това обяви евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков в предаването „Денят на живо” по Канал 3 по повод ветото на държавния глава Румен Радев върху приетия Закон за допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол и последвалата реакция на министър-председателя Бойко Борисов, който настоя да се изготвят промени в законопроекта, за да се избегнат съмненията в лобизъм.

Ветото изглежда помогна на премиера да потърси и да намери по-правилно решение, за да поиска да бъде преразгледан закона, но според Новаков, той няма нужда от подобна подкрепа.

„Не мисля, че премиерът има нужда от президентската подкрепа, най-малкото - десет години е показал, че и в най-сложните ситуации намира изход. Всеки може да отправя критики и да търси нещо по-добре, но и най-големите скептици трябва да признаят, че премиерът винаги знае какво идва зад ъгъла. Това е едно от най-големите му качества”, изтъкна кадърът на ГЕРБ.

Българска програма за борба с двойните стандарти при храните спечели финансиране от 1,3 милиона евро от Европейската комисия. Тя е по инициатива именно на Андрей Новаков, както и на друг евродепутат от ГЕРБ Емил Радев.

„Едва ли тази програма ще реши всички проблеми, но е първата реална, измерима крачка, която се прави по темата. Защото имаше много конференции, много инициативи... Сега имаме пари. Имаме одобрено предложение за нова европейска програма, благодарение на която потребителски организации ще могат да кандидатстват за безвъзмездно финансиране, да правят тестове в реална среда, да си купуват оборудване, да повишават своя капацитет, да завеждат колективни искове, когато има доказани двойни стандарти, и след като натрупаме критична маса от данни и доказателства, че има такава практика в ЕС, нещо, в което аз нямам съмнение, надявам се това да послужи за законодателни промени и налагането на минимални стандарти в ЕС”, обяви Новаков и поясни, че изпълнението на програмата трябва да започне в началото на 2019 г.

„Считам, че това не може да продължава така. Абсурд е, макар да говорим за частни компании, те да решават кой какво харесва. Това само спомага на евроскептиците”, категоричен е евродепутатът.

Как обаче ще се действа при доказани случаи на двойни стандарти, кой ще известява потребителите.

„Медиите може и да не могат да назовават търговски марки. Но политиците могат. При доказано изследване, черно на бяло, финансирано от ЕК, аз не виждам пречка да изляза и да кажа: ето този производител си е позволил да прилага двойни стандарти”, каза евродепутатът.

Вижте още интервюта и коментари!

Новаков говори и по темата за пакета „Мобилност”, по който в ЕК първоначално бяха готови да направят отстъпки, спрямо изискванията, които ще ощетят в голяма степен българските превозвачи, а след това дадоха на заден.

„Истината е, че в огромна степен това, което излязох и казах след гласуването в Комисията по транспорт, и в момента е валидно. Аз считам, че целият пакет беше отменен, беше върнат в Комисия. Дали и кога ще бъде върнат, не се знае. Не виждам как може да се случи в близките месеци или дори в този мандат на ЕК”, каза той.

Относно различията при горивата, които също бяха отчетени от Новаков и негови колеги, той  коментира:

„Действията ни не са насочени срещу конкретни компании. Но съм сигурен, че всеки би казал, че в чужбина горивата са различни. Това и направихме с Емил Радев – да проверим един такъв случай, в който имаше очевидна разлика в два типа горива – едното от България, другото от чужбина. Считам, че това ще бъде тема, по която ще продължим да работим с търсене позиция на Европейския парламент по темата и повдигане на въпроса за решаването му. Защото това е пореден пример, в който се настройва една част на Европа срещу друга”.

До края на мандата на настоящата Европейска комисия и Европейски парламент остават броени месеци и следващите избори ще бъдат през май. Самият Новаков обясни и какви са неговите приоритети до тогава.

„Имам отговорност по изготвянето на регламента, който ще определя правилата по това как ще работи Кохезионната политика след 2020 г. и си признавам, че това понякога ми причинява безсъние и главоболие, затова че трябва да намерим най-добрите правила, така че тези 373 милиарда да стигат по-лесно до хората. Защото те с право негодуват, когато казват „не може да има такава бюрокрация и толкова сложни процедури”. И аз ги разбирам, европейските фондове съществуват заради хората. И ако хората не разбират европейските програми, то тогава трябва да променим програмите”, категоричен бе евродепутатът.

Той не подмина и темата за миграцията, която е сред най-проблемните за Европа и се очаква да бъде основна преди предстоящите евроизбори.

„Считам, че проблемът с мигрантската криза се проточи прекомерно. Имаме нужда от решение, което веднъж завинаги да даде изход от ситуацията. Смятам, че решението, което беше взето в България, бешее много силен сигнал, че няма как страната ни да се държи отговорна за всичко, което се случи в Европа. Ако ще има решение, то със сигурност няма да е със списък от държави, които трябва да приемат мигранти, така че аз считам, че това беше добра позиция”, обяви Новаков, като коментира решението на българския парламент да не се подписват споразумения от страна на правителството, свързани с мигранти и пращането на такива в страната ни. 

„Крайно време е България да стане част от Шенген”, заключи Андрей Новаков.
 

полиция
11:39 | 06 Юли 2020 г.

Полицията в Сливен задържа мъж, удушил 48-годишна ...

11:39 | 06 Юли 2020 г.
Полицията в Сливен е задържала мъж, причинил смъртта на 48-годишна жена от Търговище. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Сливен. ...
Църквата “Света София“ в Истанбул
11:35 | 06 Юли 2020 г.

Джамбазки и Слабаков: Превръщането на „Св. София“ ...

11:35 | 06 Юли 2020 г.
Делегацията на ВМРО в Европейския парламент настоява за провеждането на дебат относно намерението на турския президент Реджеп Ердога...
наводнения
11:30 | 06 Юли 2020 г.

40 души се удавиха при наводнения в Япония

11:30 | 06 Юли 2020 г.
Най-малко 40 души са загинали на югозападния остров Кюшу в резултат на обилните валежи, които предизвикаха преливания на реки и свлачища,...
11:30 | 06 Юли 2020 г.

Двама пострадаха при катастрофа край Банско

11:30 | 06 Юли 2020 г.
Двама души са пострадали при катастрофа край Банско. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Благоевград.   На 5 юли около 1...
11:26 | 06 Юли 2020 г.

Шестима в ареста след два скандала в Кърджали

11:26 | 06 Юли 2020 г.
Шест души са задържани в РУ-Кърджали за хулигански действия при два скандала. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Кърджали.  ...
Бойко Борисов
11:24 | 06 Юли 2020 г.

Бойко Борисов на разпит в прокуратурата заради Боб...

11:24 | 06 Юли 2020 г.
Специализирана прокуратура продължава действията по разследването по досъдебно производство за престъпно сдружение с цел търговия с влиян...

гледай на живо

06.07.2020
 • в момента
  Топ шоп
 • 12:00
  Новини
 • 12:20
  "Беновска пита" - избрано
 • 13:00
  Новини