Путин и Тръмп – създатели на новия анти-либерален световен ред

Действията на двамата президенти ужасяват наднационалните олигарси като Сорос и структури като МВФ

Путин подарява топка на Тръмп 26
Източник: ЕПА/БГНЕС

Путин подарява топка на Тръмп 26

Лидерът на британската финансова журналистика “Файненшъл таймс“ е специализиран в котировките, макроикономическите параметри и финансовите данни, а за политика пише само в случай, че конкретна политическа новина може да окаже сериозно влияние върху живота на всеки банкер, бизнесмен, трейдър и финансист.

Преди два дни “Файненшъл таймс“ публикува именно такава статия, че "Доналд Тръмп и Владимир Путин искат да създадат нов световен ред“, пише Иван Данилов в блога си Crimson Alter, цитиран от РИА Новости. По какъв начин президентите на Русия и САЩ биха могли (по версията на британската преса) да демонтират световния ред, който толкова дълго устройваше няколко поколения от американския политически елит, е важно да се коментира.

Още коментари ще намерите тук

Но сега трябва да се обсъди вечният въпрос за това съществуват ли на Запад т.нар. свободна преса и експертно съсловие. Едновременно със статията в британския финансов вестник порталът Politico публикува материал със заглавие "Стъпката на Тръмп спрямо Путин укрепва новия световен ред“.

В него се казва почти същото като във вестника, фигурират същите главни герои Владимир Путин и Доналд Тръмп, които (вече по версията на американските журналисти) не само са демонтирали "американския световен ред“, но и са създали някакъв нов, който никак не се харесва на експертното съсловие в САЩ.

По същото време на посочените публикации на светло излезе аналогичен алармен доклад на влиятелния анализаторски център “Брукингс“. Според оценката на сп. "Икономист“, този център е най-престижният в САЩ и когато тази толкова уважавана структура също публикува материал под заглавието "Унищожаването на либералния световен ред. Тръмп, Путин и застрашеният трансатлантически алианс“, прокрадват се подозрения, че в западното медийно и експертно съсловие активно се използват т. нар. опорки, или "технически задания“, които се съставят от някой толкова влиятелен, че е невъзможно да се откажеш от опорките му.

За пълнотата на картината могат да се посочат още няколко публикации от световната преса: "Майстори на срива: Тръмп и Путин са пълни с решимост да съборят съществуващия световен ред“, пише водещият в Канада в. “Глоуб енд Мейл“. "Тръмп реорганизира световния ред“, съобщава британският “Гардиан“, но в текста се позовава и на Тръмп, и на Путин.

Списъкът може да бъде продължен, особено ако се вземат случаите, когато тезата за смъртта на световния ред и замяната му с някакъв анти-либерален порядък не е изведена в заглавието, а просто се споменава в текстовете или сюжетите на тв компании като CNN.

Силно влиятелният сегмент на американския (или дори наднационален) политически елит упорито, с употребата на буквално всички достъпни медийни и експертни ресурси, се опитва да информира своята целева западна аудитория с някаква важна мисъл, която, съдейки по нажежените антипутински и антитръмповски разобличения, предизвиква у наднационалните западни елити усещане за екзистенциален ужас.

От обвиненията, повдигнати по адрес на Путин, Тръмп и компания, може да се събере интересна мозайка от "болезнени точки“, натискането на които предизвиква единствено негативни реакции от поръчителите и спонсорите на влиятелните медии, а също и експертните центрове.

Те, например, силно се безпокоят от факта, че горепосочените лидери настояват за неограничен национален суверенитет, докато в същото време "световният ред“, който те демонтират, предполага наличие на сериозни ограничения на суверенитета на всяка държава, в това число и САЩ.

Нещо повече, суверенитетът се е ограничавал не само от някакви международни договори или решения на ООН, а от цяла кохорта влиятелни ръководители на НПО, неизбирани от никого, от политически активисти-олигарси като Джордж Сорос, и от структури като МВФ – всички те са можели да се намесват в независимите дела на другите държави.

А всеки опит да им се попречи веднага е изваждал цели страни или конкретни политици извън рамките на "цивилизования свят“, което ги е обричало на "цветна революция“ или на физическо унищожение.

На Путин, Тръмп и компания се вменява също и вината за политическия реализъм, доведен до нивото на водеща геополитическа философия. За поддръжниците на стария световен ред е било важно да се чувстват не просто като най-силната група за наднационално политическо влияние.

Достатъчно е да се погледне идеологическата подплата на речите на Джордж Сорос, Хилари Клинтън или дори Бил Гейтс, за да се почувства острото им желание да се видят дори не като наднационален елит, а като някаква каста от прогресивни лидери, които с желязна ръка водят неразумните народи на планетата към всеобщото щастие – под ръководството на самите либерални „прогресори“, в идеологията на които не е останала и частица от истинския либерализъм.

Когато Тръмп или Путин открито говорят за съществуването на феномен като националния интерес и за готовността си да се договарят с онези, с които имат идеологически разногласия, то те събарят именно тази "прогресорска“ рамка, в която бе затворена световната политическа система след края на Студената война.

В текстовете на разгневените "прогресори" се срещат особено горчиви упреци по адрес на президента на САЩ, който с поведението си показа, че неолибералният световен ред се е провалил още в родината му, т.е. във Вашингтон.

Впрочем, за прагматичните анализатори краят на "либерално-прогресорския световен ред“ е бил предсказуем. Много преди лидерската среща в Хелзинки проф. Хал Брендс (колумнист в агенция “Блумбърг” и автор на прекрасната книга "Американската стратегия в епохата на Тръмп“) тъжно констатира: "Новата цел на американската стратегия няма да бъде интеграция на конкурентните велики държави в сегашния глобален световен ред. Целта ще бъде защита на съществуващата международна система, успешна, но непълна от техните опити да я опустошат.

Този извод е трудно са приеме, защото той силно противоречи на огромния оптимизъм, който беше обичаен за ерата, настъпила след края на Студената война“.

Изводът действително е горчив, но само за онези, които много харесваха "глобализацията по учебниците на Сорос“ или "краят на историята по Фукуяма“. За всички останали земни жители това е много хубава новина. Краят на историята, за което толкова много ни говориха, се превърна само в край на либералния световен ред. Историята не е приключила, очакват ни още много интересни неща.

Ахмед Доган
17:38 | 11 Юли 2020 г.

Ахмед Доган благодари на симпатизантите на ДПС, ко...

17:38 | 11 Юли 2020 г.
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви от летните сараи на Ахмед Доган в парк "Росенец", че целта на Движението е била да не се ...
Джак Чарлтън
17:30 | 11 Юли 2020 г.

Почина легенда на английския футбол

17:30 | 11 Юли 2020 г.
Днес на 85 години ни напусна английският полузащитник Джон „Джак” Чарлтън. Той е по-големият брат на легендата  на Манче...
Борислав Цеков
17:05 | 11 Юли 2020 г.

Борислав Цеков: Нападките на президента към съдебн...

17:05 | 11 Юли 2020 г.
Остра политическа реакция е искането на оставката на главния прокурор. Днешното изказване беше твърде категорично и еднозначно. Пряк...
17:00 | 11 Юли 2020 г.

Разярен бик наръга в корема работник от кравеферма...

17:00 | 11 Юли 2020 г.
Разярен бик нападнал и наръгал в корема работник от кравеферма в монтанското село Разград, община Вълчедръм. Това съобщиха от полицейскат...
16:48 | 11 Юли 2020 г.

Македонски лидер: Без споразуменията с България и ...

16:48 | 11 Юли 2020 г.
"За всички нас е ясно, че без споразуменията с Гърция и България щяхме да сме далеч както от НАТО, така и от ЕС и затова съм против ...
Реал Мадрид
16:47 | 11 Юли 2020 г.

Реал Мадрид с нова крачка към титлата

16:47 | 11 Юли 2020 г.
Реал Мадрид направи още една крачка до трофея в „Ла Лига”. „Белият балет” победи като домакин Алавес с 2:0. &...

гледай на живо

11.07.2020
 • в момента
  Офанзива с Любо Огнянов
 • 19:00
  Новини
 • 19:45
  Парламентът на фокус
 • 20:00
  Новини