Славчо Атанасов: Наказанията за футболните хулигани ще са тежки и бързи (ВИДЕО)

УЕФА ще финансира изцяло обучението на българските футболни стюарди, разкри депутатът от ОП в Денят на живо

Източник: Канал 3

В Народното събрение днес беше изключително тежък ден, но имаше и нещо много красиво в днешния ден - безпрецедентен случай е, когато един закон се посреща без обструкции. Тук не се делихме на ляво, на дясно. Това каза в "Денят на живо" депутатът от ОП Славчо Атанасов след приемането на второ четене на промени в Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия.
 
Той разкри, че от Президентството веднага след приемането на промените са поискали още утре те да бъдат изпратени на президента, за да бъдат придвижени така, че да влязат максимално бързо в действие.
 
 
Славчо Атанасов припомни, че сегашните промени не са правени набързо, а се разработват от 6 месеца "от всички политически сили и от експерти от 4 различни министерства".
 
Той посочи някои от най-важните промени, които ще ускорят раздаването на правосъдие по отношение на спортните хулигани от страна на полицията. "Дава се възможност на нашата полиция някои от наказанията да ги налага самата тя", отбеляза Славчо Атанасов.
 
"Едната мярка е забрана за посещаване на спортни мероприятия и футболни мачове  до 5 г., ако е налице т. нар. футболно хулиганство, формулирано с 15 точки. И второ, има  много сериозни глоби, които ще минават този път през НАП и съдия-изпълнител, тоест няма как да не се платят", изброи депутатът.
 
"Другото, което е много важно: една седмица е само срокът от самото извършване на наказанието до потвърждаването му. Това са спешните мерки, за да не се губи време до приемането и влизането в сила на новия закон, който ще бъде внесен за гласуване в края на тази или началото на следващата година", поясни Атанасов.
 
Другият гост в "Денят на живо" - британският експерт по футболно хулиганство Дейвид Боумън, добави: "Всяка страна има различни конституции, полицейски действия, култура и опит, що се отнася до спортно хулиганство. Интересното при  мерките, приети днес, са тези за изключване. Тоест, ако има констатиран нарушител, той получава забрана да посещава спортни прояви не само тук (в България), но и в чужбина, а това е от полза на всички".
 
По думите му "от европейска гледна точка има добри практики, които си струва да бъдат приети по отношение на безопасността и управлението й . Текущите мерки са добри,  има още какво да се прави, но с днес приетите мерки се постига решителна промяна", каза още той.
 
Дейвид Боумън, който е автор на "Конвенция за спортно и футболно хулиганство", сподели за зрителите на Канал 3 личните си впечатления от преминалото при превъзходна организация световно в Русия.
 
"Беше чудесен турнир, чудесно организирам, смятам, че Руската федерация даде пример на всички за прилагане на добри практики в Европа, които могат да бъдат от полза за всички", обобщи британецът. "Полицейските им действия бяха такива, че не допуснаха никакви инциденти. Бях там и беше невероятно успешно първенство. Искаме да направим България водещата, пътеводната звезда в Европа в сигурността", добави още Дейвид Боумън.
 
Славчо Атанасов изтъкна водещата роля, която се възлага на т. нар. стюарди за опазване на безопасността в и около стадионите. "Знаете ли колко стюарди бяха обучени в Русия за световното? 24 000 души бяха обучени от УЕФА и от ФИФА", каза депутатът. И добави, че вече е разговаряно с представители на УЕФА, като от европейската футболна централа, може би най-богатата федерация в световния спорт, са гарантирали, че ще поемат изцяло финансирането на процеса на обучение на български стюарди.
 
Какво каза Славчо Атанасов за оцеляването на коалицията, а Дейвид Боумън - за борбата с хулиганството, вижте във видеото:
 
 

 

Катастрофа
08:11 | 13 Юли 2020 г.

Раненото при катастрофата на АМ Тракия дете остава...

08:11 | 13 Юли 2020 г.
В тежко състояние остава раненото при катастрофата на магистрала Тракия дете. Директорът на болницата в Стара Загора проф. Йовчо Йовчев з...
Бенджамин Киоу и майка му - Лиса Мари Пресли
08:02 | 13 Юли 2020 г.

Внукът на Елвис Пресли се самоуби

08:02 | 13 Юли 2020 г.
Музикантът Бенджамин Киоу - единствен внук на Елвис Пресли /1935-1977/, е сложил край на живота си на 27 години, предадоха световните аге...
Национален събор на БСП - Бузлуджа 2017
07:36 | 13 Юли 2020 г.

БСП решава за датата на събора от Бузлуджа в София...

07:36 | 13 Юли 2020 г.
Днес БСП ще проведе Изпълнително бюро, на което се очаква социалистите да решат на коя дата ще преместят събора си от Бузлуджа в София. ...
Анджей Дуда
07:29 | 13 Юли 2020 г.

Анджей Дуда печели президентските избори в Полша

07:29 | 13 Юли 2020 г.
Според социолозите, за Анджей Дуда са гласували 51% от отишлите до урните вчера, а съперникът му Рафал Тшасковски има 49% от гласовете. ...
Образование
07:25 | 13 Юли 2020 г.

Десет милиона деца в риск да отпаднат трайно от уч...

07:25 | 13 Юли 2020 г.
Пандемията от коронавирус предизвика „безпрецедентна спешна ситуация в образованието“, като около 10 милиона деца са в риск д...
Павел Колев и Лъчезар Петров
07:22 | 13 Юли 2020 г.

Левски няма да играе в Европа през следващия сезон

07:22 | 13 Юли 2020 г.
Отборът на Левски няма да участва в евротурнирите през следващия сезон, след като загуби домакинството си на Локомотив Пловдив с 1:2 в ма...

гледай на живо

13.07.2020
 • в момента
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс
 • 09:45
  Телемаркет