Кое от яйцата идва от здрава кокошка? Опитайте се да познаете

Свикнали да чуваме, че всички яйца, които купуваме са напълно здравословни, но това далеч не е така

яйца,
Източник: http://www.culturehook.com

Видеоклип в YouTube, който ни учи за разликата между полезните и вредните жълтъци, стана масово популярен.  От него научаваме, че всъщност те са толкова полезни, колкото е здраво самото животно. Свикнали да чуваме, че всички яйца, които купуваме са напълно здравословни, но това далеч не е така. Спрямо цветът на яйцето, можем да познаем кога то е полезно и кога вредно.

Вижте как:

1. Разликата в яйцата:

Яйцата, които идват директно от фермите, се различават с жълтеникавият си цвят. ГМО продуктът лесно може да бъде разпознат, тъй като неговият цвят или е доста тъмен, или кристално бял. Контрастът между „яйцата от свободни кокошки” и нездравословните, може да бъде забелязан без особено усилие- нужно е само да се загледате.

2. Цветът на жълтъците има огромно значение

Счупете три яйца- едно домашно и две купени от магазина. След като го направите, автоматично ще забележите големият контраст в цветовете. Най-полезното яйце е третото- най в дясно. Яйцето по средата е изключително вредно, а в някои случаи, дори отровно. 

3. Яйцата са богати на Омега 3 киселини

Яйцата, които не са изкуствено създадени, са изключително богати на полезните киселините Омега 3. Институтът по Медицина препоръчва дневна доза от тях, както следва: за мъже- 1,100 мг на ден, за жени- 1,600 мг на ден. 

4. Защо всъщност трябва да се страхуваме от слуховете за ГМО яйца? 

Докато голяма част от соята и царевицата са изкуствено създадени, в САЩ например яйцата не могат да бъдат. Те винаги се появяват в естествена среда, независимо обаче от състоянието на кокошката.  Този факт е актуален за всички яйца във всички страни. Това означава, че ако пилето е болно, или заразно- голяма част от яйцата, снесени от нея могат да бъдат вредни и дори понякога отровни.

5. Какво ще кажете за храната на кокошките?

В масовите случаи, никой не се интересува от фуража, който консумират кокошките. Това е така, защото техният храносмилателен процес незабавно разгражда протеините и нуклеиновите киселини, независимо дали в дадената им храна има ГМО или не.

6. Запомнете, че винаги имате право на избор

Ако сте изключително притеснени за неорганичните яйца, тогава яйчната промишленост предлага подходящи алтернативи. Просто купувайте яйца, които са означени като "органични".

7. Какво още за различните цветове на жълтъците?

Цветът на жълтъка се счита за добър показател за здравето на яйцето. Потребителите предпочитат цветове, вариращи от златисто жълто до оранжево. Някои производители всъщност добавят синтетични пигменти, за да докарат точният нюанс.

8. Яйчният цвят е показател и за диетата на кокошката

Количеството каротеноиди, консумирани от кокошката, влияе пряко върху пигментацията на жълтъка. Каротеноидите се намират в растения, водорасли и различни форми на бактерии. Цветовете им варират от жълт, оранжев и дори плашещ оттенък на червено.

9. С какво трябва да се храни пилето, за да може яйцето да продобие красив оражев цвят?

Храната  на кокошките трябва да включва спанак, алфалия, зеле, царевица и други зеленчуци. Ако ги захранвате с червени чушки, цветовете на жълтъка може да изглеждат малко към червената гама. Диетата играе изключително важна роля както в цвета на яйцето.

10. Какво има значение? 

От гледна точка на здравето и храненето, цветът на жълтъка, може да е индикатор за полезността на яйцето, но не и за нивата на протеини, въглехидрати и други хранителни вещества.

11. Какво за органичните яйца? 

По дефиниция, органичните яйца трябва да идват от пилета, които се хранят само с органични фуражи. Това означава, че ако животното се храни със синтетични торове, неговите яйца ще бъдат вредни и в някои случаи отровни.

12. Кокошките във фабриките биват измъчвани

Хората постепенно прибягват до био храни. Причината за това е, че те все повече се интереуват от здравословното си състояние. Наприме, кокошките във фабриките биват дрогирани и хранени с ГМО, за да изкарат „по-красиви” и привличащи вниманието яйца, независимо, че това далеч не означава полезни.

13. Има и още една полза в домашните яйца. 

Биологичното земеделие предприема и необходимите стъпки за намаляване на замърсяването и поддържане на здрава почва. Така че, ако искате да преминете към "ярко оранжеви" органични яйца, тогава опитайте да го направите, каквото и да ви коства!

палатки
08:27 | 10 Август 2020 г.

Протестиращите пред Ректората освобождават кръстов...

08:27 | 10 Август 2020 г.
Протестиращите пред Ректората ще преместят палатките си пред Министерския съвет, предаде 24 часа. Определиха действията си като знак на д...
алкохол
08:22 | 10 Август 2020 г.

Закопчаха добре почерпен шофьор в Бургаско

08:22 | 10 Август 2020 г.
Мъж е задържан за шофиране с 2.70 промила алкохол в село Вълчин. Това съобщиха от ОДМВР - Бургас. На 7 август т.г. около 22.40 ...
08:15 | 10 Август 2020 г.

46-годишен мъж се удави в морето край Поморие

08:15 | 10 Август 2020 г.
46-годишен мъж се е удавил в морето край Поморие. Това съобщиха от ОДМВР - Бургас. На 8 август т.г. около 19.10 часа в Районно управление...
08:09 | 10 Август 2020 г.

Гл. комисар Николов: От 3 страни е ограничен пожар...

08:09 | 10 Август 2020 г.
От 3 страни е ограничен пожарът при село Маточина в област Хасково, застрашени населени места и къщи няма. Това каза директорът на Главна...
07:43 | 10 Август 2020 г.

Докладват на Христо Иванов за разговор с Маджо (ВИ...

07:43 | 10 Август 2020 г.
Интересен разговор влезе в живото излъчване на Христо Иванов от протеста в неделя вечерта. Докато лидерът на "Да, България"...
Пожар
07:09 | 10 Август 2020 г.

Обстановката в Хасковско остава критична

07:09 | 10 Август 2020 г.
Критична остава обстановката в Хасковско. Огънят обхвана общо около 100 хиляди декара треви, храсти и земеделски земи. Бедствено пол...

гледай на живо

10.08.2020
 • в момента
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:20
  Кухнята на Звездев
 • 09:45
  Телемаркет