Промяната на балканските граници – проклятие или благословия

Размяната на територии между Сърбия и Косово може да се окаже взаимноизгодна сделка

Източник: Facebook

Марко Прелец, професор в Колежа по обществена политика в Централноевропейския университет, за "Политико"

Въпреки рисковете, размяната на земи между Косово и Сърбия би могла да бъде от полза както за двете страни, така и за ЕС.

Европа има интензивен и разбираем страх от промяна на националните граници. Но дискусиите за размяна на територии между Косово и Сърбия, които в продължение на две десетилетия са в къкрещ конфликт, заслужават предпазлива подкрепа.

Това означава, че се слага край на продължилото години наред конвенционално мислене в западните външнополитически кръгове. Но напрежението между Сърбия и Косово е сериозно главоболие за континента, което трябва да бъде преодоляно. То захранва нестабилността на югоизточния фланг на Европейския съюз и представлява сериозна пречка за интегрирането на Западните Балкани в блока.

Още коментари ще намерите тук

Сърбия не признава декларацията за независимост на Косово от 2008 г. и официално разглежда територията, чието етническо население е предимно албанско, като бунтовническа провинция. Пет държави-членки на ЕС също не признават Косово. Повечето от тях, като Испания, имат свои собствени сепаратистки страхове. Русия и Китай държат Косово извън ООН и в международен изолация.

Докато безизходицата продължава, нито една от двете държави няма реална надежда да се присъедини към ЕС. Брюксел посочи ясно на Белград, че трябва да уреди спора си с Косово, преди да стане член на ЕС.

Няма решение за косовската главоблъсканица без споразумение, което и двете страни действително подкрепят, а размяната на територия е ключът към такава сделка. Косово да изтъргува северните си общини със сръбско мнозинство в замяна на тези с албанско мнозинство в югозападната част на Сърбия. Сърбия да признае Косово и да вдигне опозицията си срещу членството в ООН. Косово да се ангажира със опазване на средновековните сръбски манастири и оставащото им сръбско население.

Основното възражение е, че ако променяш граница някъде, това заплашва границите навсякъде в дадения регион.

Защо Сърбия ще приеме сделка като тази? Защото тя би представлявала признание, че американската и европейската политика по отношение на тях се е провалила. Косово се разпада под международния надзор и се предполага, че Сърбия в крайна сметка ще трябва да признае независимостта и териториалната му цялост.

Размяната позволява на Сърбия да каже: "Вие се опитахте да направите това без нас и то не сработи." Подобни признания са мощни, особено когато страните се борят със силата на емоционално заредени аргументи като история, идентичност и територия.

От своя страна Косово придобива право на пълноправен член на международната общност и има по-ясен път към членство в ЕС. То незабавно би могло да се присъедини към Съвета на Европа, поставяйки народа си под защита на Европейския съд по правата на човека.

Защо тогава има толкова много опозиция? Канцлерът Ангела Меркел заяви миналата седмица: "Има опити за възражения относно разговори за границите и ние не можем да направим това." (Международният посредник за войните в бивша Югославия) Карл Билд, който в продължение на почти 30 години е част от проблемите в региона, нарече идеята "рецепта за геополитическа нестабилност". От друга страна, Волфганг Петрич, основният преговарящ на ЕС за мирните преговори в Косово, подкрепя идеята.

Основното възражение е, че да променяш граница някъде - заплашва границите навсякъде в дадения регион. Македония има голямо етническо албанско малцинство, което доминира на територия, разположена в покрайнините на столицата Скопие - отцепването би означавало ужасна война.

Доминираният от сърби регион в Босна и Херцеговина рутинно заплашва да се отдели. Със сигурност размяна на територии би го окуражила?

Преди осем години ходих в Македония и в Босна и Херцеговина като част от Международната кризисна група за проучване на точно тази заплаха. Аз и колегите ми в Албания и Сърбия заключихме, че рискът е реален, но е управляем.

Оттогава Македония стана много по-стабилна и има прогресивно, мултиетническо правителство. Членството в НАТО е възможно още през следващата година. Албанското население в страната е прагматично и се задоволява с това, че живее в държава с добри перспективи за европейска интеграция и просперитет.

Сърбите в Босна и Херцеговина? Това е друг въпрос. Ръководството на Сърбия и много от тези хора там наистина искат да се отделят. Засега те знаят, че е невъзможно.

Бегъл поглед върху картата. Техният район се състои от две половини: беден, малък изток по протежение на сръбската граница, и по-голям, по-богат запад, достигащ до Хърватия. Присъединението към тях представлява малкия самоуправляващ се окръг Бръчко.

Сърбите могат да обявят независимост още утре, но 2/3 или повече от техния народ ще бъдат откъснати на запад, без земя до приятелска територия. Конституцията на Босна и Херцеговина вече предоставя на своя регион изключително широка автономия, която вероятно ще бъде изгубена след едно неуспешно отцепване.

Много от старите Балкани инстинктивно отдръпват ръце от промените в границите, като твърдят, че те отразяват логиката на ужасяващото етническо прочистване от 90-те.

Но все пак това бяха твърде агресивни актове и сега би било различно. Косово и Сърбия говорят за взаимноизгодна сделка със значителна подкрепа между хора, които ще бъдат директно засегнати. Тя обещава да донесе истинска добра воля, което в крайна сметка в региона липсва. 

Етикети: Сърбия , Косово
Отваря първата циркова академия за малки и големи
14:03 | 06 Юли 2020 г.

Министерството на културата дава пари на български...

14:03 | 06 Юли 2020 г.
Министерството на културата ще подкрепи финансово българското цирково изкуство за преодоляване на кризата вследствие на COVID-19. &nb...
14:03 | 06 Юли 2020 г.

Къде в София нуждаещи се могат да получат безплатн...

14:03 | 06 Юли 2020 г.
Частни дарители продължават да осигуряват безплатна храна за нуждаещите се в София. На някои места е само в определени дни, а на други е ...
13:42 | 06 Юли 2020 г.

8 години затвор за бившия кмет на "Младост" Десисл...

13:42 | 06 Юли 2020 г.
Апелативният специализиран наказателен съд постанови 8 години затвор за Десислава Иванчева, тя трябва да плати 15 хил. лева и е лишена от...
13:32 | 06 Юли 2020 г.

Купуваш банани от супермаркет и получаваш жаба бон...

13:32 | 06 Юли 2020 г.
Любителите на банани в британски супермаркет замалко не се сдобиха с рядка екстра, криеща се между екзотичните плодове. Екзотична жаб...
COVID-19
13:24 | 06 Юли 2020 г.

Още трима заразени с коронавирус в Царско село

13:24 | 06 Юли 2020 г.
Извънредните тестове за коронавирус в Царско село установиха, че още трима футболисти на отбора са заразени, съобщиха от клуба. Минала се...
13:18 | 06 Юли 2020 г.

Монета в чест на сър Елтън Джон

13:18 | 06 Юли 2020 г.
Британската звезда сър Елтън Джон става вторият изпълнител за годината, увековечен на възпоменателна монета на британския Кралски монетен...

гледай на живо

06.07.2020
 • в момента
  Новини
 • 14:30
  Социална мрежа
 • 15:00
  Новини
 • 15:20
  Изкуство по време на пандемия