Зам.-кметът на Своге: За 1,5 г. пратихме 9 сигнала за проблеми по пътя за София, отговор няма

Общината е констатирала с протокол 7 проблема на въпросния участък, посочи Валентин Михайлов в Денят на живо

Източник: Канал 3

Девет сигнала за около година и половина е изпратила Община Своге до различни институции проблемите места по пътя Своге - София да бъдат отстранени. Имаме сигнал и за конкретния участък (където катастрофира автобуса), констативен протокол с АПИ и КАТ-Своге направихме след катастрофа там от 20 юни 2017 със смъртен случай. Това разкри в "Денят на живо" заместник-кметът на Своге Валентин Михайлов, един от първите, озовали се на мястото на трагедията, отнела живота на 17 души.
 
Отговор на изпратените сигнали, които Валентин Михайлов показа в студиото на Канал 3, не е бил получен. Той изброи какви са констатираните и документирани в протокол проблеми в участъка-убиец на пътя Своге - София.
 
"За този участък сме констатирали, според нас, 7 проблема - лошото сцепление на асфалтовото покритие, завой с голям вираж на десния вираж посока София (за този завой ми хареса идеята на експерт да се ушири поне с 2 м водостока и стената на водостока за по-плавно влизане в завоя), липса на подходящо знаково оборудване, буйна растителност край пътя, мантинелата. Изпратихме до го Областно пътно управление, до МВР-КАТ.
 
 
Имаме други сигнали - по самото трасе излязоха доста проблеми, потърсили сме помощ. Нямаме отговор на това, което сме изпратили", продължи Валентин Михайлов.
 
"Не се изненадах за мястото (на катастрофата) - целият участък там е опасен, но се надявах трагедията да не е толкова голяма", припомни си той злокобната нощ на трагедията.
 
Заместник-кметът посочи, че падналият дъжд допълнително е усложнил обстановката. "Според мен имаше и допълнителни форсмажорни условия, изключително голям дъжд в този участък - местните хора знаят този завой, знаят мястото, опитват се да навлизат по-внимателно, всеки се е завъртал там някога. Но ако водачът не е от нашия район, не знае за проблемите и може да се стигне до злополука", обобщи Валентин Михайлов.

Той специално изтъкна бързата реакция и адекватни действия на местната болница, на спешна помощ, на градската пожарна и Гражданска защита в екстремната ситуация.
 
"Болницата в Своге и спешна помощ в града реагираха светкавично, линейките бяха там, започнаха да извозват пострадали, болницата прие 10 човека, една от жените почина там", припомни Валентин Михайлов.
 
"Според мен Общинска болница в Своге я пропуснаха (при бюлетините за пострадалите след катастрофата), а тя прие 10 човека, от която впоследствие всички бяха транспортирани в софийски болници, едва след като те получиха нужната компетентна помощ", изтъкна заместник-кметът на Своге.
 
На въпрос на водещата Мая Костадинова дали общината е отговорна за поставянето на мантинелата пред пропастта на въпросния участък, Валентин Михайлов отвърна: "Аз няколко пъти казвам по този въпрос - в общината няма информация за тази мантинела, тя не е поставена от общината, не е собственик общината. Въпросът, според мен, трябва да се отнесе към стопанина на пътя - републикански път е.
 
Има си органи за безопасността по пътя и те определят къде какво да се постави. Това е проект с европейски средства изграден, изключително важен, защото при бъдещото насочване на част от трафика в нашето дефиле ще изникват все повече и повече въпроси, защото тежките ТИР-ове ще натоварят самото трасе и пътуващите. То е особено тежко, особено в пиковите часове от 6-8 ч. сутринта и към 17-20 ч., в бъдеще трябва да се предвиди по-лек режим в тези пикови часове", пожела Валентин Михайлов.
 
Очаквайте подробности.

 

Етикети: Денят на живо
Национален събор на БСП - Бузлуджа 2017
07:36 | 13 Юли 2020 г.

БСП решава за датата на събора от Бузлуджа в София...

07:36 | 13 Юли 2020 г.
Днес БСП ще проведе Изпълнително бюро, на което се очаква социалистите да решат на коя дата ще преместят събора си от Бузлуджа в София. ...
Анджей Дуда
07:29 | 13 Юли 2020 г.

Анджей Дуда печели президентските избори в Полша

07:29 | 13 Юли 2020 г.
Според социолозите, за Анджей Дуда са гласували 51% от отишлите до урните вчера, а съперникът му Рафал Тшасковски има 49% от гласовете. ...
Образование
07:25 | 13 Юли 2020 г.

Десет милиона деца в риск да отпаднат трайно от уч...

07:25 | 13 Юли 2020 г.
Пандемията от коронавирус предизвика „безпрецедентна спешна ситуация в образованието“, като около 10 милиона деца са в риск д...
Павел Колев и Лъчезар Петров
07:22 | 13 Юли 2020 г.

Левски няма да играе в Европа през следващия сезон

07:22 | 13 Юли 2020 г.
Отборът на Левски няма да участва в евротурнирите през следващия сезон, след като загуби домакинството си на Локомотив Пловдив с 1:2 в ма...
Кейп Таун
07:17 | 13 Юли 2020 г.

Южна Африка с полицейски час и забрана на алкохола

07:17 | 13 Юли 2020 г.
ЮАР наложи налага комендантски час, след като заразените с коронавирус отново започнаха да се увеличават, предаде AFP. Президентът на...
Кафене
07:13 | 13 Юли 2020 г.

Нощните клубове и баровете отново отварят врати (В...

07:13 | 13 Юли 2020 г.
Дискотеките и нощните барове отново работят. Три дни след като дейността им беше спряна със заповед на здравния министър, решението беше ...

гледай на живо

13.07.2020
 • в момента
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс
 • 09:45
  Телемаркет