Доц. Румен Драганов: Чуждите туристи у нас да консумират местна храна, в Гърция не сервират шопска салата (ВИДЕО)

Тандемът Волен Сидеров - Ангелкова увисна с някаква борба срещу вицепремиера, която беше абсолютно ненужна

Източник: Канал 3

Хората с пари идват в България, но те няма да ги харчат за глупости - те не идват да си купят турски или китайски сувенири, мартеници на мускалчета. Хората търсят традиционен продукт в традиционна среда. Ключово е според мен да се ориентираме не само към по-богати туристи, а чуждите туристи у нас да консумират храна местно производство колкото се може повече. Това препоръча в "Денят на живо" доц. д-р Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма.
 
"Може би това е едно от нещата, с които министърът (Ангелкова) трябва да се занимае. Първо, българската храна е много по-качествена, като се сервира в рамките на 100-150 км от градините, където се произвежда. Така това ще подпомогне и местното произвоство, местните марки - меса, млечни произведения, плодове и зеленчуци, каквото и да е производство", посочи доц. Драганов.
 
Той даде пресен пример c Велинград след посещението му там с министър Ангелкова. "В хотелите, където бяхме, доматите и краставиците, които се сервират, не са от Велинград - пише полски парникови домати, и то при положение, че във Велинград има топла минерална вода и може да има парници, които да отглеждат тези домати", каза доц. Драганов. 
 
"Ние все още подпомагаме турския, македонския, гръцкия, колумбийския, африканския и всякакви други производители, и не сме наблегнали на нашите производители. Българите, които са били в  Гърция, казват, че навсякъде салатите  са местно производство.
 
Никъде в Гърция няма да ви сервират шопска салата, но в България може да ядете гръцка салата където поискате. Политиката на налагане на местни марки, с местни продукти, подпомагането на местното население - ето това е туризмът, който мисля, че ние политически не сме го разбрали.
Тези затворени цикли би трябвало да станат пример и за Златни пясъци, и за Слънчев бряг и за много други туристически комплекси в страната", каза Румен Драганов.
 
 
Той определи сегашния летен туристичени сезон като положителен - "положителен не само в периметъра "брой туристи", но също така виждаме, че се качва средната заетост". "Средната заетост за месец юни, отчетена в сравнение с миналата година, и за трите области по Черноморието, се качва с по 2-3 пункта, което е много добре. По същия начин отчитаме и ръст, който ще дойде за месеците юли и август, в който надхвърляме 2 милиона чуждестранни посетители", изброи експертът.
 
"През август ще имаме само като туризъм над 1,2 милиона души, което отново е ръст с 4,5% за този месец, който е с големи обеми. По същия начин смятаме, че ще продължат и месеците септември и октомври, тъй като нискотарифните превозвачи продължават да летят, особено към морските дестинации Бургас и Варна, където виждаме и повече туристи с цел културен туризъм в градската историческа среда", прогнозира доц. Драганов.
 
Според него и зимният сезон се очертава добър - "нямаме причини да очакваме нещо друго, той няма да е по-различен от миналия, което означава, че в страната ще влязат около 1,7 милиона посетители", изтъкна Румен Драганов.
 
Той наблегна, че само една малка част от тях са хора, които идват да карат ски и сноуборд. "Само 200-250 000 ще дойдат от чужбина да карат ски и сноуборд. Повечето идват за културен туризъм в градска историчеса среда. Виждаме, че нискотарифните авиокомпании летят до Бургас и Варна - очевидно там хората няма да карат ски, същото е и за София.
 
Така че ще имаме един добър зимен сезон с малко по-ниски числа след европредседателството, което ще редуцира посещенията на много журналисти и чиновници и други, които имахме през предходния зимен сезон", отбеляза Румен Драганов.
 
По наблюденията му шумно коментираните и критикувани акции "шум" по Черноморието, започнати под импулса на вицепремиера Валери Симеонов от миналото лято, не само не са отказали туристите, а даже напротив. "Ако гледаме числата, имаме ръст на туристите, вкл. и в Слънчев бряг, Златни пясъци, в Албена и навсякъде по Черноморието - и като средна заетост, не само като по-голям брой туристи. Което означава, че всякакви заклинания, че, видите ли, акциите на вицепремиера ще повлияят на туристите, не се сбъднаха", отчете доц. Драганов. 
 
"Нещо повече - получи се едно обединение, едно разбиране от страна на бранша. Голяма част от заведенията остъклиха помещенията си, те са затворени в часовете след 23 ч., направиха много мощни климатици, много мощни противошумови съоръжения, вкл. завеси. 
 
Оказа се, че можело да стане, и от тази гледна точка някак си тандемът Волен Сидеров - Ангелкова увисна с някаква борба, която беше абсолютно ненужна - да защитават неизвестно чий интерес, който не поиска тяхната защита", обобщи Румен Драганов.
 
"Хората направиха инвестиции в изолации, те се вслушаха в думите на обществото и на вицепремиера. Сами изпълниха предписанията, не предприеха никакви съдебни действия. Миналата година уж щяха да съдят лично вицепремиера, че провалил някакъв музикален фестивал - нямаше такова дело. Бяха издадени вътрешни предписания точно на Какаовия плаж ("Какао бийч"), че предписанията ще бъдат изпълнени. Тук е важното не да водим битка като някакви нечовеци, а да водим битка като нормални хора и да си кажем - очевидно шумът пречи, има малки деца, има туристи...
 
Хората разбраха, че с тези инвестиции могат да подобрят продукта, който предлагат. Но не за сметка на други собственици. Това, което видях, са значителни инвестиции и очевидно редуциране на проблема", отбеляза доц. Драганов, който е в туристическия бранш от далечната 1969 г.
 
Вижте във видеото цялото поучително интервю на Румен Драганов в "Денят на живо", в което той говори също 
- за сивия сектор в туризма ни, който обрича на обедняване местните хора;
- за прекалената власт, съсредоточена в ръцете на министъра, за сметка на браншовите организации;
- за благотворната за туризма роля на рекламата на България в чужбина - от страна на държавата и на бизнеса;
- за презастрояването на българските курорти;
- за негативните отзиви от вноса на работна ръка от Украйна и Молдова и още:

Етикети: Денят на живо
12:15 | 26 Ноември 2020 г.

В Сърбия арестуваха българи с над 200 хил.евро и н...

12:15 | 26 Ноември 2020 г.
Служители на сръбското министерство на вътрешните работи, Управлението на криминалната полиция в сътрудничество със Специалния отдел за б...
ваксина
12:03 | 26 Ноември 2020 г.

Правителството предлага сключване на договор за по...

12:03 | 26 Ноември 2020 г.
Правителството предлага сключване на договор за покупка на ваксина Janssen срещу коронавируса. Това става ясно от проекторешение, внесено...
11:54 | 26 Ноември 2020 г.

21-годишният им внук признал за убийството на възр...

11:54 | 26 Ноември 2020 г.
Задържаха роднина за убийството на възрастна двойка в Шумен. В понеделник във вилната зона на града бяха открити окървавените тела на 75-...
11:41 | 26 Ноември 2020 г.

Ананиев: Бюджет 2021 г. има достатъчно буфери, сле...

11:41 | 26 Ноември 2020 г.
"Бюджетът за 2021 г. дава ясен хоризонт за реализиране на политики и мерки. В него има предвидени достатъчно буфери. Следващото прав...
нс
11:31 | 26 Ноември 2020 г.

Парламентът окончателно одобри държавния бюджет за...

11:31 | 26 Ноември 2020 г.
След тридневен маратон парламентът окончателно одобри Закона за държавния бюджет за 2021 г., съобщава БГНЕС.   Депутатите о...
Плащане
11:24 | 26 Ноември 2020 г.

Данъчните облекчения за родители ще се ползват пре...

11:24 | 26 Ноември 2020 г.
Данъчните облекчения за родители ще могат да се използват през 2022 г. Това стана ясно по време на разглеждането на държавния бюджет за 2...

гледай на живо

26.11.2020
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 14:00
  Новини
 • 14:30
  Социална мрежа
 • 15:00
  Новини