Плевнелиев с остри думи срещу президента Радев: Външнополитически той е нула

Русия два пъти му зашлеви звучни шамари, обяви държавният глава от 2012-а до 2017 г.

Румен Радев, Росен Плевнелиев
Източник: Канал 3

Румен Радев, Росен Плевнелиев

Категорично не може да очакваме предсрочни парламентарни избори. В това е убеден президентът на страната от 2012-а до 2017 г. Росен Плевнелиев, като подкрепи твърдението си дори с думите на настоящия държавен глава Румен Радев.

"Не виждам алтернатива на това управление и тук мога да се съглася с оценката на президента Радев, който каза, че към момента нямало алтернатива. Странно защо той зашлеви звучен шамар на БСП, които вярват, че са алтернатива. В момента няма ситуация, която да доведе до криза", обяви Плевнелиев в интервю за bTV.

След което остро разкритикува настоящия президент.

"Трудно мога да скрия съжалението си от голяма част от действията на президента Радев. Аз търся смисъла и съдържанието, но по смисъл и съдържание това е първият български президент популист. Категорично заставам зад тази теза. Даже неговото обръщение преди няколко дни бе изключително популистко: "В държавата няма алтернатива, Народното събрание е някакъв нотариат за подпечатване на чужди решения...". Не му прилича на един държавен глава по никакъв начин да поставя под въпрос основните институции на българската държавност, но той това го прави, без да му мигне окото и същевременно да каже, че и БСП не са никаква алтернатива, но алтернативата е той, който щял да изгради през следващите месеци. Донякъде тук има противоконституционност в действията на държавния глава. Плюс това, че разделя нацията и принизява институциите.

Проблемът на Радев е много сериозен и аз ще го обясня точно в две изречения. Първото изречение е, че президентът Радев външнополитически вече не е никакъв фактор. Никакъв фактор – нула. На запад той вече няма какво да каже, няма доверие към него, няма и кой да го чуе. Той ще бъде формален по опорните точки на външно министерство.

На Изток обаче е по-интересно. Защото Русия му зашлеви такъв звучен шамар, и то два пъти, че тук в България не остана и капка съмнение, че цялото му заиграване с проруската нотка остана без всякакво покритие. Никога досега в историята на България не се бе случвало президент да отиде на официално посещение в Кремъл и там пресконференцията да е 6 минути, от които 5 минути да говори президентът Радев и 1 минута да говори президентът на Русия, забележете, за Бойко Борисов. Такъв звучен шамар, като добавим и посещението на руския патриарх в България, чукането, тропането по масата, и забележете, този акт на принизяване на българската държавност бе пуснат от Кремъл, от кремълските медии, няколко дни по-късно. На мен това ми казва, че президентът на Русия зашлеви един много звучен шамар", обяви Росен Плевнелиев.

Той обясни, че няма намерение да се връща в политиката и неговият пробрлем с президента Радев е слабостта му във външнополитически план.

"След като не може да свърши нищо извън България, то ще работи в страната. Президентът трябва да е платформа за добрите идеи в държавата, да е балансиран”, каза още Плевнелиев.

Вижте още новини от България!

Като бивш министър на регионалното развитие и благоустройството той бе категоричен, че също би постъпил като Николай Нанков и би си подал оставката след трагедията в Своге. Нямало обаче да допусне изобщо да бъде ревизирано решението му. По думите му обаче трябва да се изясни, че тази оставка не е по вина и  министрите не са виновни за това кой как е изпълнил и проектирал един път. Но министърът носи морална отговорност, каза той.

"2006-та имахме подобна катастрофа в Бяла. БСП управляваха и тогава никой не подаде оставка, после имаше още един случай и пак никой не подаде оставка. Когато те са на власт, подобни морални действия на министри не се наблюдават.

В този случай е важно да се влезе в същината на договорите. Този път е имал проект за рехабилитация, изпълнен ли е както е заложен, трябвало е да се предвиди и качеството на пътя”, категоричен е Плевнелиев.

Той допълни, че в ролята си на регионален министър през 2011 г. са били приоритизирани някои от най-тежките участъци и е започнала програма за модернизация. Били са включени над 30 трасета.

В личен план той обясни, че е изключително позитивно настроен и до две седмици очаква да му се роди дете.

 

15:01 | 26 Ноември 2020 г.

Държавата ще плаща до 6 месеца минимална заплата н...

15:01 | 26 Ноември 2020 г.
От утре работодателите и търсещите работа вече ще могат да се възползват от облекчените условия на мярката "Заетост за теб", съ...
Плазма, Дариткова
14:59 | 26 Ноември 2020 г.

ГЕРБ дарява два апарата за извличане на кръвна пла...

14:59 | 26 Ноември 2020 г.
"Даряваме два апарата за извличане на кръвна плазма - един на Центъра по трансфузионна хематология в Стара Загора и един за този в П...
14:50 | 26 Ноември 2020 г.

Възможен ли е хоум офис на родители паралелно с он...

14:50 | 26 Ноември 2020 г.
Хоумофис за родителите, паралелно с онлайн обучение за децата – възможна ли е мисията? Как да се справим със съвместната работа вкъ...
14:40 | 26 Ноември 2020 г.

Туроператор: 60/40 е капан за нас, няма откъде да ...

14:40 | 26 Ноември 2020 г.
Представителят на Асоциацията на туроператорите Павлина Илиева говори в предаването "Социална мрежа" за проблемите в сектора, п...
14:26 | 26 Ноември 2020 г.

СЕМ ще отговаря за видео материалите в интернет

14:26 | 26 Ноември 2020 г.
Съветът за електронни медии ще отговаря за видео материалите в интернет платформите с българска юрисдикция. Това приеха на първо четене д...
Габриела Петрова
14:25 | 26 Ноември 2020 г.

Локомотив се грижи за екологията на ЖК "Тракия" в ...

14:25 | 26 Ноември 2020 г.
Отборите на ПФК Локомотив, ЖФК Локомотив, ПСК Локомотив, юношите до 19 години и европейската вицешампионка в тройния скок Габриела Петров...

гледай на живо

26.11.2020
 • в момента
  Новини
 • 15:20
  Светски новини
 • 15:30
  Социална мрежа
 • 16:00
  Новини