Зам.-министърът на образованието: Най-сложната задача ще е задържането на учениците в училище (ВИДЕО)

Най-голям недостиг има на учители по английски език, обяви Таня Михайлова

Таня Михайлова
Източник: Канал 3

Какво ново в училище. Навръх първия учебен ден темата коментира зам.-министърът на образованието Таня Михайлова в предаването „Денят на живо” по Канал 3.

Както вече е известно от 1 януари ще бъде по-високо заплащането на учителите.

„920 лева ще е заплатата за учител, който започва сега работа. 955 лева и 1005 лева ще е за учители с опит . Ще има и по-високи заплати за професионална придобита степен и други квалификационни степени. Лекторските часове също са увеличени като заплащане”, обяви зам.-министърът.

По отношение на новите учебни програми и конкретно за най-дискутирани въпрос – националното външно оценяване след 7 клас тя коментира:

„С новите учебни програми се променя струпването на материал. Особено, когато заложеното съдържание е прекалено амбициозно. То трябва да бъде постижимо и усвоимо. Новите учебници ще бъдат в 3-ти, 7-и и 9-и клас. Като нови учебни програми приехме за 11-и и 12-и клас. Те са вече утвърдени и предстои работа по утвърждаване на учебниците”.

Тази година ще завършат учениците, които са по старите учебни програми. Това, което ние променихме е по отношение на външното оценяване за 7-и клас. Проведохме срещи с колеги по български език и математика. Коментирахме и това оценяване, което очакваме след 10-и клас.

Това, което е важно – учениците, които днес влязоха като 7-класници, в края на учебната година ще положат външно оценяване по български език и литература и математика, като материалът, който ще бъде включен е само върху материала от 7 клас. Голямото неразбиране е, че по отношение на математика няма как да решиш задачи от 7 клас, без да знаеш материала от 5-и и 6-и клас. Няма да има отделни задачи за 5-и 6-и клас. Ще има един изпит и един модул за 7-и клас. Критериите вече са на сайта на МОН”, обяви Таня Михайлова, като така внесе обяснение относно новата учебна програма, която предстои да бъде въведена и ще включва материал от долните класове.

„Нека е ясно обаче, че от следващата година догодина ще бъде включен и материалът от 6 клас. Съответно и тези, които сега са 5 клас, след две години, оценяването им ще бъде на базата на 5-и, 6-и и 7 клас”, обясни зам.-министърът.

Вече е известно, че ще бъдат вложени средства в шкафчета в училищата, а целта е олекотяването на ученическите раници.

„Предложихме учебници, които са с по-голям обем да бъдат разделени на две отделни тела. Ученическата раница обаче не тежи само от учебници и тетрадки.

А целта на шкафчетата не е само за учебници. Например за облеклото за физкултура, за материали през седмицата и т.н.”, каза още Михайлова.

Ще бъдат ли поети от държавата учебници за средния курс.

„Да, те се закупуват от самите ученици. Това също обаче е мярка, която бихме разглеждали, но задължителните безплатни учебници са до 7 клас”, изтъкна тя.

Вижте още интервюта и коментари!

Министърът на образованието вече обяви, че 14 хиляди ученици са отпаднали от училище.

„12 хиляди са отпадналите, а 2 хиляди са повторно отпадналите. Над 20 хиляди са тези, които за първи път стъпиха в училище.

Най-сложната задача ще е именно задържането на учениците в училище. Предвидени са допълнителни часове, които ще бъдат и за допълнителна подготовка по български език и литература. Друга мярка са дейностите по интереси, които имат за задача да привлекат учениците към направлението, към което имат интерес. Това са много важни задачи, които стоят пред нас, защото в класната стая ще стават важните неща. И тук идва ролята на учителя”

Това е професията, която създава бъдеще”, обяви Михайлова

„Предметите, по които се усещат недостиг са по езици - английски и френски, математика, информатика, природни науки.

Различни са причините за недостига на учители по английски език. Това е езикът, към който има най-голям интерес и е трудно да се намерят достатъчно квалифицирани. Особено за професионалните гимназии”, допълни зам.-министърът на образованието и науката.
 

УВОЛНИХА СТРАШНИЯ НАЧАЛНИК ОТ АЕЦ КОЗЛОДУЙ, заплашвал полицай (ВИДЕО)
22:07 | 03 Юли 2020 г.

Служител на АЕЦ „Козлодуй” е с положителна проба з...

22:07 | 03 Юли 2020 г.
Служител на АЕЦ „Козлодуй” е с положителна проба за Covid-19. Той се чувства добре и няма симптоми на заболяването. Поставен е под карантина...
Владислав Стоянов
22:06 | 03 Юли 2020 г.

Владо Стоянов разказа пред Канал 3 за най-специалн...

22:06 | 03 Юли 2020 г.
Вратарят на Лудогорец Владислав Стоянов разкри в специално интервю за Канал 3, че най- специалната титла с разградчани е спечелената през...
21:10 | 03 Юли 2020 г.

Ще се сбъдне ли предсказанието на Дънов, че в бъде...

21:10 | 03 Юли 2020 г.
"Дънов е казал, че в бъдеще ще идвате на Рилските езера да изиграете упражненията си с хеликоптер". Това съобщи в предаването н...
20:43 | 03 Юли 2020 г.

Пожар в пилотската кабина приземи аварийно самолет...

20:43 | 03 Юли 2020 г.
Самолет на ирландската нискобюджетна компания „Ryanair”, изпълняваща полет от Берлин за Атина, кацна аварийно на летището в С...
Великобритания, флаг, знаме
20:31 | 03 Юли 2020 г.

Официално: Българите, пристигащи във Великобритани...

20:31 | 03 Юли 2020 г.
Великобритания обяви списък на държави, чийто граждани ще влизат на острова свободно без карантина. България не е част от него. Това озна...
20:12 | 03 Юли 2020 г.

Моторист блъсна жена на пешеходна пътека в Благоев...

20:12 | 03 Юли 2020 г.
42-годишен моторист блъсна жена на пешеходна пътека в Благоевград. И двамата са транспортирани за преглед в МБАЛ-Благоевград, предава БГН...

гледай на живо

03.07.2020
  • в момента
    Патарински LIVE
  • 23:00
    Новини
  • 23:20
    Денят на живо с Наделина Анева