Зам.-министърът на образованието: Най-сложната задача ще е задържането на учениците в училище (ВИДЕО)

Най-голям недостиг има на учители по английски език, обяви Таня Михайлова

Таня Михайлова
Източник: Канал 3

Какво ново в училище. Навръх първия учебен ден темата коментира зам.-министърът на образованието Таня Михайлова в предаването „Денят на живо” по Канал 3.

Както вече е известно от 1 януари ще бъде по-високо заплащането на учителите.

„920 лева ще е заплатата за учител, който започва сега работа. 955 лева и 1005 лева ще е за учители с опит . Ще има и по-високи заплати за професионална придобита степен и други квалификационни степени. Лекторските часове също са увеличени като заплащане”, обяви зам.-министърът.

По отношение на новите учебни програми и конкретно за най-дискутирани въпрос – националното външно оценяване след 7 клас тя коментира:

„С новите учебни програми се променя струпването на материал. Особено, когато заложеното съдържание е прекалено амбициозно. То трябва да бъде постижимо и усвоимо. Новите учебници ще бъдат в 3-ти, 7-и и 9-и клас. Като нови учебни програми приехме за 11-и и 12-и клас. Те са вече утвърдени и предстои работа по утвърждаване на учебниците”.

Тази година ще завършат учениците, които са по старите учебни програми. Това, което ние променихме е по отношение на външното оценяване за 7-и клас. Проведохме срещи с колеги по български език и математика. Коментирахме и това оценяване, което очакваме след 10-и клас.

Това, което е важно – учениците, които днес влязоха като 7-класници, в края на учебната година ще положат външно оценяване по български език и литература и математика, като материалът, който ще бъде включен е само върху материала от 7 клас. Голямото неразбиране е, че по отношение на математика няма как да решиш задачи от 7 клас, без да знаеш материала от 5-и и 6-и клас. Няма да има отделни задачи за 5-и 6-и клас. Ще има един изпит и един модул за 7-и клас. Критериите вече са на сайта на МОН”, обяви Таня Михайлова, като така внесе обяснение относно новата учебна програма, която предстои да бъде въведена и ще включва материал от долните класове.

„Нека е ясно обаче, че от следващата година догодина ще бъде включен и материалът от 6 клас. Съответно и тези, които сега са 5 клас, след две години, оценяването им ще бъде на базата на 5-и, 6-и и 7 клас”, обясни зам.-министърът.

Вече е известно, че ще бъдат вложени средства в шкафчета в училищата, а целта е олекотяването на ученическите раници.

„Предложихме учебници, които са с по-голям обем да бъдат разделени на две отделни тела. Ученическата раница обаче не тежи само от учебници и тетрадки.

А целта на шкафчетата не е само за учебници. Например за облеклото за физкултура, за материали през седмицата и т.н.”, каза още Михайлова.

Ще бъдат ли поети от държавата учебници за средния курс.

„Да, те се закупуват от самите ученици. Това също обаче е мярка, която бихме разглеждали, но задължителните безплатни учебници са до 7 клас”, изтъкна тя.

Вижте още интервюта и коментари!

Министърът на образованието вече обяви, че 14 хиляди ученици са отпаднали от училище.

„12 хиляди са отпадналите, а 2 хиляди са повторно отпадналите. Над 20 хиляди са тези, които за първи път стъпиха в училище.

Най-сложната задача ще е именно задържането на учениците в училище. Предвидени са допълнителни часове, които ще бъдат и за допълнителна подготовка по български език и литература. Друга мярка са дейностите по интереси, които имат за задача да привлекат учениците към направлението, към което имат интерес. Това са много важни задачи, които стоят пред нас, защото в класната стая ще стават важните неща. И тук идва ролята на учителя”

Това е професията, която създава бъдеще”, обяви Михайлова

„Предметите, по които се усещат недостиг са по езици - английски и френски, математика, информатика, природни науки.

Различни са причините за недостига на учители по английски език. Това е езикът, към който има най-голям интерес и е трудно да се намерят достатъчно квалифицирани. Особено за професионалните гимназии”, допълни зам.-министърът на образованието и науката.
 

Лято
12:18 | 29 Ноември 2020 г.

Сидни регистрира най-горещата ноемврийска нощ

12:18 | 29 Ноември 2020 г.
Сидни записа най-горещата ноемврийска нощ, тъй като най-големият град в Австралия страда от гореща вълна през уикенда, при която дневните...
12:05 | 29 Ноември 2020 г.

По-евтина вода в половин България догодина

12:05 | 29 Ноември 2020 г.
Водата ще поевтинее в 17 области в страната от 1 януари догодина, научихме от „Монитор“. Причината е, че местните ВиК дру...
Емигранти
11:41 | 29 Ноември 2020 г.

Френски кораб извади 45 мигранти от Ламанша

11:41 | 29 Ноември 2020 г.
Четиридесет и пет мигранти, включително бременна жена и деца, бяха спасени в Ламанша, след като импровизираната им лодка се оказа „...
Погребението на иранския ядрен учен
11:11 | 29 Ноември 2020 г.

Турция осъди като „тероризъм” убийството на иранск...

11:11 | 29 Ноември 2020 г.
Турция заяви в неделя, че убийството на ключов ирански ядрен учен е акт на „тероризъм", който „нарушава мира в региона&q...
10:49 | 29 Ноември 2020 г.

Бойко Борисов: Над 100 млн. лв. повече отидоха в з...

10:49 | 29 Ноември 2020 г.
Държавата е наляла допълнителни 100 млн. лв. в здравеопазването през този месец. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов при ...
10:29 | 29 Ноември 2020 г.

Отложената Олимпиада в Токио ще струва допълнителн...

10:29 | 29 Ноември 2020 г.
Отложената заради коронавируса Олимпиада в Токио може да струва допълнителни 1.9 млрд. долара от първоначалния бюджет от 13 млрд. долара ...

гледай на живо

29.11.2020
 • в момента
  "Пилот на изтребител" - филм на Канал 3
 • 13:00
  Парчета от реалността
 • 13:15
  Стъпките към успеха
 • 13:30
  Кухнята на Звездев