Социолози спорят: Ще се стигне ли до предсрочни избори и има ли алтернатива след тях (ВИДЕО)

Премиерът няма да е склонен да хвърли оставка, обяви Евелина Славкова; това не зависи от него опонира Кольо Колев

Евелина Василева, Кольо Колев
Източник: Канал 3

Трима министри хвърлиха оставки, един от заместниците им се отказа още преди да са го назначили. Каква е ситуацията в управлението – в предаването „Денят на живо” по Канал 3 дискутираха социолозите Кольо Колев и Евелина Славкова.

„Мнозина анализатори твърдяха, че оставките са свързани с туширане на напрежението. Според мен нещата далеч не са толкова прости. Според мен става въпрос за пренареждане с оглед на определени икономически интереси. Виждаме и някакви странни движения в чисто икономическите структури. Ветко Арабаджиев, захарни заводи, Карнобат... Все неща, които навяват на мисълта на политическо пренареждане във връзка с икономически интереси”, обяви Колев.

„Моят прочит е друг. По отношение на предварителното оттегляне на г-н Манолев като транспортен министър. Излезе информация, че е забъркан в някаква транспортна катастрофа. Разбирате ли какво би било посланието – правим смени заради катастрофа и назначаваме министър, замесен в катастрофа”, заяви Евелина Славкова.

Относно новата номинация на Росен Желязков за министър на транспорта и за това, че е замесен в аферата „Костинброд” Колев коментира:

„Изключително важно е да се изрови всичко и да се покаже за какъв човек става дума. Да не остават съмнения. Важно е да се рови и това е хубаво”.

Социологически проучвания показват, че при избори днес не би имало промени.

„Част от хората виждат алтернатива на Слави Трифонов, някои виждат евентуална партия, за мен невъзможна, на Румен Радев. Както виждате една искра може да взриви обществото. Така се случи и при Симеон Сакскобурготски. Така че да се твърди, че няма да има пренареждане, не е много сигурно”, изтъкна Колев.

Вижте още интервюта и коментари!

„Съгласна съм, че хората търсят алтернатива извън съществуващите партии. Но въпросът е откъде ще дойде тази алтернатива”, поясни от своя страна Славкова.

„Много зависи дали Слави Трифонов ще направи политически проект и дали той ще застане начело на него. Защото има голямо значение кой ще застане начело на подобна политическа партия. Защото знаете, че имаше подобно отношение и към партия „Воля”, а тя едва влезе в парламента”, изтъкна тя.

„55 процента от хората казват, че биха гласували за някоя алтернативна партия. Това е огромен процент. Огромна маса, която търси своя избор. И когато има такова търсене, има и предлагане. И ако се появи такава алтернатива, тя ще помете всичко”, обяви Колев.

Нова ситуация ли е за ГЕРБ и Бойко Борисов конфронтацията с Румен Радев.

„Това е ситуация от самото встъпване в длъжност на Румен Радев. Тя очевидно се изостря. Забележете, той критикува и БСП и именно оттам се появи и усещането, че може да създаде свой политически проект. Видно е, че президентът иска да се позиционира като отделен и важен играч. Да, това е нова ситуация за ГЕРБ, особено като се има предвид, че Росен Плевнелиев беше синхронизиран с тях.

Това правителство явно тръгна с въпроса кога ще има предсрочни избори. И една година дискутираме това. Но пропускаме, че Борисов вече не би бил толкова склонен да хвърли оставка за трети път. Това няма да остави вече добро усещане. А и това означава, че трябва да остави властта за няколко месеца в своя опонент Румен Радев. Дори и този прочит може да се погледне.

Да, разбира се може да се получи някаква кризисна ситуация, но ние това вече не можем да го коментираме”, каза Славкова.

„Борисов няма да е много склонен да хвърли властта. Да, но това не се решава от него. Това се случва от недоволство, недоверие, ярост... Този протест последните два дни показва напрежение, че то съществува, въпреки че не поражда алтернатива.

А и не забравяйте, че предстои повишение на абсолютно всичко, топлоенергия, електричество, бездимните цигари, „Гражданска отговорност”.

Да, настоящите кризи ще бъдат решени, но в обозримо бъдеще съм склонен да мисля, че са възможни предсрочни избори”, каза Колев.

На противоположна позиция застана Славкова:

„Спрямо настоящата ситуация бих казала, че в близката една година не се очертават предсрочни избори”.

„От това, което сме наблюдавали от предишните кабинети на Борисов, сме виждали някакъв инстинкт и затова смятам, че тези оставки са едно отпушване на напрежението.

И докато до момента не са се появили нови политически играчи, се вижда замръзване на електоралните нагласи”, каза още Славкова.

играчки
19:53 | 14 Юли 2020 г.

3 години уседналост дават предимство за детска гра...

19:53 | 14 Юли 2020 г.
Децата, чиито родители имат постоянен адрес в София от повече от три години, ще бъдат приемани с предимство в ясла и детска градина в сто...
протест
19:47 | 14 Юли 2020 г.

6-ти ден на антиправителствени протести в София (С...

19:47 | 14 Юли 2020 г.
6-ти ден на антиправителствени протести. В 17 часа софиянци се събраха пред президентството, а в по-късните часове се очаква да преминат ...
Бойко Борисов, Херо Мустафа
19:37 | 14 Юли 2020 г.

Борисов и Херо Мустафа обсъдиха влизането на Бълга...

19:37 | 14 Юли 2020 г.
Премиерът Бойко Борисов проведе среща с американския посланик в България Херо Мустафа. Това потвърдиха от правителствената информационна ...
съд
19:22 | 14 Юли 2020 г.

Оставиха на свобода висшия прокурор, обвинен за ху...

19:22 | 14 Юли 2020 г.
Софийският апелативен съд остави на свобода висшия прокурор Георги Асенов. Магистратът беше обвинен за хулиганство в лечебно заведение, с...
19:10 | 14 Юли 2020 г.

ЕС маха Сърбия и Черна гора от списъка на безопасн...

19:10 | 14 Юли 2020 г.
Европейският съюз ще отстрани Сърбия и Черна гора от списъка с безопасните държави заради големия ръст на заразени с коронавирус, твърдят...
Васил Божков
18:53 | 14 Юли 2020 г.

Оставиха в ареста приближените на Божков - Славчо ...

18:53 | 14 Юли 2020 г.
Апелативният специализиран наказателен съд постанови най-тежката мярка "задържане под стража" за приближените до Васил Божков &...

гледай на живо

14.07.2020
 • в момента
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива