Зам.-министърът на земеделието: Загубите заради фермата в Болярово вече са за милиони (ВИДЕО)

Янко Иванов е категоричен, че към момента няма огнище на чума по свинете в страната

Янко Иванов
Източник: Канал 3

Каква е ситуацията с чумата по дребните преживни животни в Странджа. Темата коментира в предаването „Денят на живо” по Канал 3 зам.-министърът на земеделието Янко Иванов.

„Бих казал, че с всички огнища се справихме, с изключение на едно. Има една ферма в Болярово, при която бяха регистрирани две положителни проби, и стопаните не ни позволиха да влезем вътре. Имаше и едни активисти, които спряха всеки опит да влезем вътре.

Според тяхната информация, това са спонтанно организирани активисти, които искат да защитят животните на Ана Петрова. Но от кого – не е ясно.

Защото заради тези действия се нанасят щети и на съседните села, не може и да вдигнем забраната от България. Има един куп преки и непреки загуби. Не мога да кажа точна сума, но сигурно вече надхвърля милиони, защото там не може да се реализира продукцията. Не знам кога и как ще се разреши въпросът. Такъв въпрос досега не е имало. За да започнем да заселваме фермите обаче първо трябва да приключим с това стадо. Трябва да видим има ли инфекция и имало ли е изобщо”, обяви Янко Иванов.

По думите му във въпросната ферма вече има над десет мъртви животни, като според стопанката те са умрели от преяждане. Той уточни, че е взета само една проба от мъртво животно. Резултатите от нея ще бъдат готови до десетина дни.

Ако се окаже, че тя е положителна, то ще се наложи да се вземат принудителни мерки.

Янко Иванов обяви, че не е вярна информацията, че е подаден доклад до международна организация, че въпросното стадо вече е унищожено.

Вижте още интервюта и коментари!

„По отношение на чумата по прасетата имаше едно огнище в един частен двор и то беше своевременно ликвидирано. Тук проблемите обаче са повече, защото самият вирус се разпространява по много различни начини. Например самата чума бе пренесена от Африка в Европа с отпадъците на един кораб, който пристигнал в Грузия. След това премина през цяла Европа. Засега нямаме африканса чума по прасетата, но това не означава, че няма да имаме, ако не си отваряме очите. Защото в съседна Румъния тези случаи нарастват лавинообразно”, каза Иванов.

„Искам да кажа, че такава мярка за превантивно клане се прилага в другите страни. При нас я няма строго разписана в закона, затова предлагаме да бъде приета”, допълни зам.-министърът и даде пример с Холандия, Белгия и Дания.

Извън темите със заразите той говори по актуалната тема с арестите за бандата от лесничеи, които бяха хванати за незаконна сеч.

„Горите не са в моя ресор и мога да кажа гражданската си позиция – това е недопустимо и според мен трябва върху тях да се стовари цялата строгост на закона. Освен че това е аморално, то руши и доверието в институциите, което и без друго е крехко”, каза Иванов.

За хляба и инициативата търговските вериги да си намалят печалбата Иванов коментира:

„Инициативата е на министър Порожанов и мисля, че ще я  доведе до край. Доколкото разбрах е постигнато някакво съгласие с търговските вериги”.

 

Амаду Гон Кулибали
21:52 | 08 Юли 2020 г.

Почина премиерът на Кот д‘Ивоар Амаду Гон Кулибали

21:52 | 08 Юли 2020 г.
Премиерът на Кот д'Ивоар Амаду Гон Кулибали почина на 61-годишна възраст. Както Ройтерс съобщи, това заяви президентът Аласейн Уатара...
Янко Янков
21:36 | 08 Юли 2020 г.

Янко Янков: Стига с този популизъм - президентът з...

21:36 | 08 Юли 2020 г.
Охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски е назначена по закона за НСО, а президентът е ръководител на службата. Той трябва да е абсолютно ...
Басейн
21:33 | 08 Юли 2020 г.

Как коронакризата може да увеличи рисковете от уда...

21:33 | 08 Юли 2020 г.
Едва ли сте предполагали, че коронакризата би могла да доведе до повече удавяния, нали? Поне ние не сме го допускали, докато не прочетохм...
Владимир Путин и Си Дзинпин
21:05 | 08 Юли 2020 г.

Путин и Дзинпин ще засилят партньорството си в ене...

21:05 | 08 Юли 2020 г.
Владимир Путин и Си Дзинпин проведоха телефонен разговор днес, на който решиха, че руснаци и китайци трябва да задълбочат междусъседските...
Доц. Рачо Стойчев и д-р Мария Христова
21:00 | 08 Юли 2020 г.

Как пандемиите са променили хода на историята по с...

21:00 | 08 Юли 2020 г.
Пандемиите неведнъж са се превръщали в двигателя на промяната за човечеството, защото в името на нашето оцеляване сме се видели принудени...
Детска градина
20:46 | 08 Юли 2020 г.

Затвориха забавачка в Добрич заради служител с COV...

20:46 | 08 Юли 2020 г.
Детска градина №17 в Добрич е затворена заради положителна проба за коронавирус на човек от персонала. Утре ще бъдат направени PCR те...

гледай на живо

09.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо