Председателят на ВКС на политическата сцена

С действията си Лозан Панов показа, че мястото му не е във ВКС и ВСС, а още по-малко в КС

Председателят на ВКС на политическата сцена
Източник: Канал 3

Председателят на ВКС на политическата сцена

Отминалата седмица получихме нагледно опровержение на клишето, че единствено юристи (или по-точно съдии) имат право да коментират работата на независимата съдебна власт (Която не е частна, а част от разписаните в Конституцията държавни власти. Тоест принадлежи на всички нас, не е затворена и привилегирована каста, ние я издържаме като данъкоплатци), пише в свой анализ сайтът "Правен свят".  

Миналата сряда от парламентарната трибуна председателят на ВКС на практика се включи в политическия живот на страната, препоръчвайки на българските депутати:

1.     Как да процедират при приемане на докладите за функционирането на съдебната власт;

2.     Как да пишат поправките в Административнопроцесуалния кодекс (АПК);

3.     Как да извадят прокуратурата от Съдебната палата, разбирай от съдебната власт.

Следователно Лозан Панов вече е на политическия терен. И щом един от тримата големи в системата де факто действа като партиец, то не виждам проблем политици и политолози да коментират свободно случващото се в Темида. И по-специално работата на съдия №1 в Републиката.

А какво точно работи (в сферата на реалната си компетенция) председателстващият Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет? Отговор – занимава се с житейските несгоди, с битовите драми и кариерното развитие на съдийка от Районен съд – Пещера, командирована в Софийския районен съд. Няма да назова нейното име, тъй като не е важен конкретният магистрат, важен е моделът. А схемата е следната, разкрита от "Правен свят" в началото на тази година: 

1.     С подписа на Лозан Панов магистратката от китното градче в Пазарджишко е командирована в столицата.

2.     В Софийския районен съд тя решава в полза на Панов дело, по което ответник е самият председател на ВКС.

3.     Лозан Панов цели три пъти привиква в кабинета си ръководителя на Пещерския районен съд, засипвайки го с доводи и аргументи колко важна за столичното правораздаване е точно командированата съдийка, за да му внуши, че следва да оттегли искането си за прекратяване на командироването.

4.     Панов остава сам срещу всички в Съдийската колегия на ВСС. Председателстващият колегията на кадровия орган изпада в пълна изолация, тъй като се оказва единствен борещ се като Матросов на амбразурата за местенцето в София на същата съдийка от Пещера.

5.     Уви, Панов сам се накисна в тази каша с натрапчивото си желание, без ясни аргументи, да уреди на работа в София точно тази (нищо лично, сигурно тя е отличен професионалист) съдийка от провинциален съд. Поне да го беше направил и за още някого, да не създава такъв дискомфорт, дори да се коментира.

Какви са изводите след поредното, а вероятно не и последно фиаско на Панов?

-         Съдебните (псевдо)реформатори, които обещаваха да не се възползват от порочната практика с командироването на съдии от страната в софийските съдилища като така създават условия за натиск, не мръднаха и на йота от най-лошите примери, които само допреди две-три години ползваха за да атакуват статуквото, част от което всъщност са и те самите.

-         Спасяването на редника от Пещера е изключително лош знак за европейските ни партньори преди публикуването на поредния мониторингов доклад в сферите правосъдие и вътрешен ред. Как да обясним на Брюксел, че приоритет №1 на съдия №1 от сутрин до вечер се оказва как да уреди на работа в един от новите кабинети на СРС една съдийка, която на всичкото отгоре пък и решила в негова полза дело, по което е бил ответник?

-         Един от тримата големи в съдебната система все повече оставя впечатление, че съществува извън реалността. Склонен е да скочи на битка сам срещу всички в залата на ВСС или в българския парламент, бранейки 1 от над 2000 български съдии в първия случай, а във втория – да се прояви като представител на онези 2,96% от последните избори за Народно събрание, белким веднъж да се чуе гласът на извънпарламентарната опозиция и в пленарната зала.

-         Председателят на ВКС съзнателно търси провокация и публичен сблъсък. Това Панов започна да прави още през първата година на своето избиране за отговорния пост - протести на стълбите на Съдебната палата, участия в предизборни кампании, болтове и гайки, скандали по телевизионните студия. Но явно магията вече не работи, вече не е интересен дори и на придворните журналисти, служители в медии, чийто собственици са фенове на Панов заради простия факт, че са разследвани или подсъдими, а крайното решение за тяхната вина ще има именно ВКС. Заради това потърси сблъсък с депутатите, за да се изкара още веднъж жертва, но не му се получи.

-         Мястото на Панов определено не е в съдебната власт. Той непрекъснато търси конфронтация и опитва да провокира конфликти с всевъзможни институции – парламент, правителство, президентство и най-вече с прокуратурата. Но щом все по-открито се заявява като политик, нека свали "черната тога", да се пусне на избори, да получи доверието на обществото и по няколко пъти в седмицата ще говори от парламентарната трибуна или в краен случай от градинките около Народното събрание, ако със съмишлениците си отново останат на 2,96%. 

В крайна сметка – не е чак толкова огромен проблемът, че Панов политиканства, ако в противовес с това той си вършеше работата. За жалост това съвсем не е така. 

Основните теми за Съдийската колегия на ВСС в последните няколко месеца са свързани с кариерното обезпечаване на магистрат от Пещера, с жилищното обезпечаване на свързван с Панов кадровик на Темида, със запушване устата и налагане на цензура върху медии, които задават неудобни въпроси за работата на българските магистрати.

Тълкувателната дейност на ВКС е разбита. А това е една от основните функции на последната ни съдебна инстанция. "Правен свят", обаче показа, че Панов меко казано не изпълнява заложените от самия него приоритети за сегашната 2018г. – "Уеднаквяването на съдебната практика с цел еднаквото приложение на процесуалните правила и материалноправните норми. Основно средство за постигане на тази цел, освен инстанционния контрол, остава тълкувателната дейност, както и потенциалът на съдебните помощници за проучване на противоречивата съдебна практика".

Управлението на ВКС също е разбито. В последно време от съда чуваме единствено скандали относно делата, които уволнени от Панов служители водят срещу институцията. Видяхме и бруталната атака, на която административният ръководител подложи своя вече бивш заместник Красимир Влахов.

Буквално няма казус, по който Лозан Панов да не е забъркал каша. Само той не представи в парламента доклада, касаещ работата му. В законодателния орган заедно влязоха главният прокурор Цацаров, председателят на ВАС Чолаков, представляващият ВСС Магдалинчев, ръководителката на Инспектората Точкова, Панов беше изключение, защото липсваше. Придаде си важност, че бил извикан по телефона, а не по пощата. Панов липсваше и при подаването на декларации до Антикорупционната комисия. И това събуди много основателни въпроси. Оказа се, че единствено представител на ВКС, оторизиран да сключва договори по проведени обществени поръчки, т.е. да разходва публичен ресурс, не присъства в Публичния регистър, защото Панов не е спазил изискванията на новото антикорупционно законодателство и не е информирал в срок Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. Същата КПКОНПИ, която съди, се явява правоприемник на Сметната палата, глобила председателя на ВКС с 1000 лв., за това, че отново единствен от "тримата големи" в съдебната система, отказа да подаде имуществена декларация пред независимия държавен орган, освен пред ИВСС.

Добре, нека приемем, че основната работа на Панов, така както я разбира, е свързана с публичното му говорене, с цел поставяне на общественото внимание на важни проблеми от живота на съдебната власт. Дори и в тази част той се проваля. Критикуваше прокуратурата, искаше да сменя Конституцията, сякаш е салфетка от лесно разградима хартия във веган-ресторант, а то взе, че държавното обвинение демонстрира резултати, засегна интереси за милиарди, успя да издейства постоянен арест за корумпирани властимащи и известни с контактите си на най-високо ниво мултимилионери.

Критикуваше спецправосъдието – то започна своята работа и показва, че макар и все още на предварителен етап, най-накрая има наченки не просто за демонстриране на воля, но и на практика да се покаже, че е възможно и смятани за недосегаеми да изпитват силата на върховенството на закона. Иначе, защо толкова влиятелни допреди години персони ще се укриват упорито от правосъдието, било в Сърбия, Франция, Южна Африка или в Близкия Изток.

Спецправосъдието започна да отговоря на обществените очаквания. От години говорим едно и също за онзи сериозен дефицит на справедливост. И днес най-накрая има стъпки в правилната посока. И те не са популизъм или излишна показност. Очакванията, които имат българите, същите имат и чиновниците в Европейската комисия в Брюксел. Много пъти са ни го казвали. 

Панов, обаче не отговоря на очакванията на спецправосъдието към него, не защото спецсъдиите или спецпрокурорите биха имали такива, но той все още се явява председателстващ Съдийската колегия на ВСС и председател на ВКС. Трагикомични вече изглеждат битовите условия, при които спецсъдиите гледат най-трудните (и знакови) дела в държавата. Като например последното издание на мегапроцеса КТБ, провел се в помещение колкото класна стая. Не сме чули и мнение на председателстващия Съдийската колегия на ВСС за липсата на нужния брой щатове в свръхнатоварения вече спецсъд (поради поправките в НПК, които изпратиха в него корупционните дела), за недостига на зали и кабинети за работа. Чухме за съдийката от Пещера, за законите на политиците, за назначения и кадруване в една или друга посока.

Абсурдно е, че се налага Цацаров да настоява за осигуряване на средства от финансовия министър Горанов, да лобира за намирането на подходяща сграда на специализираните съдии, а Панов да мълчи. Това даже не е съвсем редно. Особено след промените в Конституцията и прословутата реформа, благодарение на която днес съдиите отговорят за съдии, прокурорите за прокурори. Главният прокурор, разбира се прави всичко това, защото от условията на труд на съдиите от СНС и АСНС, зависи в голяма степен и успехът на спецпрокурорите, които очевидно са заредени с енергия и хъс, за да покажат, че и у нас "богатите също плачат". 

Впрочем – сравнението между Сотир Цацаров и Лозан Панов се налага от самосебеси. Единият през ден е в парламента, за да предлага на депутатите идеи за подобряване работата на правораздавателните органи, другият през ден се чуди как да трудоустрои в София съдийката от Пещера. Щеше да е смешно, ако не беше тъжно. 

А може би има и друга причина за странното поведение на Лозан Панов в последните месеци. Провалили се политически спекуланти цяло лято баеха, че главният прокурор щял "да търси спасение" в Конституционния съд. Е, обвинител №1 ясно отговори, че му остава повече от година до края на мандата и засега няма изгледи да го прекратява предсрочно. Същите любители на "фалшивите новини", обаче, се опитват да пробутат Лозан Панов към КС. Дали Панов не планира същото? С оглед на възможността, чисто хипотетично, с квалифицирано мнозинство Пленумът на ВСС да повдигне въпроса за предсрочното прекратяване на мандата на председателя на ВКС, предвид множеството примери за несправяне с професионалните задължения, не е изключено Лозан Панов сам да обмисля "План Б" – деветгодишен мандат като конституционен съдия. Не е и невъзможно, но в същото време звучи абсурдно. Не, защото мястото на Панов е в съдебната система, а защото още по-малко мястото му е в Конституционния съд. Там, където са били Румен Янков, Христо Данов, Неделчо Беронов, да се настани персона, която непрекъснато престъпва разделението на властите, най-малкото би било обидно и недостойно.

С пълна сила важи това и за оставането на Панов начело на ВКС и като ключов кадровик във ВСС. Самият той показа къде иска да бъде - в политиката. Идат избори през 2019 г. – поне два – да заповяда, да чуе какво мислим политолозите за неговите политически намерения, а и така ще има шанс Темида да започне да работи, така, както хората искат. 

Етикети: ВКС , Лозан Панов
Нощен клуб
16:00 | 12 Юли 2020 г.

Отварят нощните заведения и разрешават семейните с...

16:00 | 12 Юли 2020 г.
На брифинг на Министерството на здравеопазването бяха съобщени нови промени в заповедта за противоепидемичните мерки по време на извънред...
Тежка катастрофа в Тополовец, пътят между Монтана и Видин е затворен
15:36 | 12 Юли 2020 г.

Тежка катастрофа в Тополовец, пътят между Монтана ...

15:36 | 12 Юли 2020 г.
Тежка катастрофа е станала пред минути между Монтана и Видин, предаде BulNews.   Инцидентът е на кръстовището на село Тополо...
covid-19
15:26 | 12 Юли 2020 г.

Португалски вратар бе отстранен на полувремето, за...

15:26 | 12 Юли 2020 г.
Вратарят на португалския "Беленензес" Андре Морейра бе принуден да напусне терена на полувремето на мача между своя отбор и &qu...
15:24 | 12 Юли 2020 г.

Маргаринът, майонезата и евтините вафли разрушават...

15:24 | 12 Юли 2020 г.
Маргаринът, майонезата и евтините вафли разрушават мозъка. Не само тези продукти са вредни за здравето, но и всички, които съдържат транс...
15:14 | 12 Юли 2020 г.

Унгария въвежда гранични проверки и карантина за п...

15:14 | 12 Юли 2020 г.
Унгария въвежда нови рестрикции за трансграничните пътувания от сряда, за да предотврати разпространяването на коронавируса след нараства...
Полиция
14:51 | 12 Юли 2020 г.

Молдовец потроши 7 автомобила пред блок в Пловдив

14:51 | 12 Юли 2020 г.
Седем автомобила с изпочупени стъкла пред блок в Пловдив.   Вандалският акт се е разиграл тази сутрин около 5 часа, когато 3...

гледай на живо

12.07.2020
 • в момента
  Беновска пита
 • 19:00
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 19:45
  Парчета от реалността
 • 20:00
  Новини