Биков: Борисов отиде в ООН, за да говори за председателството, а не да се среща с Тръмп (ВИДЕО)

Александър Симов обясни защо БСП ще праща депутати в Чехия да разследват сделката за ЧЕЗ

„Откакто нашумя този скандал, БСП не е спирала да се интересува от сделката за ЧЕЗ и да търси своя информация. Виждаме, че г-жа Върбакова отново има намерение да придобие ЧЕЗ. Затова искаме да разберем кой стои зад нея”, обяви Александър Симов от БСП в предаването „Денят на живо” по Канал 3 по повод информацията, че депутатите от левицата ще ходят в Чехия, за да направят свое разследване на сделката. Той бе категоричен, че  депутатит от ГЕРБ не са скрили информация за сделката в парламентарната комисия, която я разглеждаше, тъй като те изобщо не са имали такава.

„Радвам се, че от БСП са разбрали, че сделката за ЧЕЗ е в Чехия. Хубаво е, че там ще разследват, но само ги призовавам да внимават, защото днес стана ясно, че ЧЕЗ обмисля ново дело срещу България”, каза от своя страна Тома Биков от ГЕРБ.

 „ЧЕЗ оставя да бъде отворена рана. За мен е изключително притеснително, че подобна компания е готова да купи дружество, което осигурява с ток половин България”, изтъкна Симов.

„Аз само не съм съгласен, че България има нещо с тази сделка”, изтъкна отново Биков.

Вижте още интервюта и коментари!

По сближаването на тезите на ГЕРБ и БСП по отношение на Унгария гостите коментираха:

„Ние с нашата позиция, не казваме, че трябва да подкрепим Орбан. Това, което твърдим е, че Европарламентът с тези си действия, не помага за интеграцията. Все пак евродепутатите не са полиция. И ако си мислят, че те могат да спрат Орбанизма с тези си действия, то те грешат и правят точно обратното.

Т.е. борим липсата на демокрация, с нова липса на демокрация”, каза Симов.

„Не подкрепяме Орбан за политиката му за мигрантите и ние сме му го казали. Този проблем обаче няма нищо общо с доклада на Европарламента срещу Унгария. Знаете ГЕРБ не го подкрепи – първо, този доклад е слаб. Той е по-скоро изразяване на отношение на определени евродепутатите”, добави Биков.

„Не мисля, че е европейско да се отнема право на глас. Всеки има право на глас и това е един от основните европейски принципи”, категоричен е депутатът от ГЕРБ.

„Нищо не печелим. Но това разделяне на Европа на Източна и Западна е много опасно. А аз виждам това”, каза Биков.

„Аз също не приемам подобен подход. Той е не само непродуктивен, а и води до обратната посока. Тук не става въпрос какво печелим, каква полза има. Тук става въпрос в какво се превръща ЕС и в какъв ЕС искаме да живеем. Дали искаме да сме гласът на разума или просто да следваме тези, които водят. Въпросът е принципен и не опира до БСП, ГЕРБ, Орбан и т.н. Всичко останало са приказки, които защитават статуквото, а е ясно, че никой не е доволен от статуквото”, коментира депутатът от БСП.

„Ясно е, че ЕС се променя, но не съм сигурен доколко това е лошо”, коментира Биков.

„Ако иска Нинова да подкрепя ГЕРБ и ЕНП, да го направи. Пошегувах се с това си изказване, защото е видно, че тя е самотна в рамките на своето политическо семейство”, заяви още Биков.

„Аз лично възприемам поведението на Сергей Станишев като нормално. Защото той е лидер на ПЕС и ако беше гласувал като БСП, то за него това щеше да е самоубийство. Той е български евродепутат, но е и лидер на Партията на европейските социалисти. Той трябваше да гласува така – за тези санкции, но останалите ни евродепутати или са гласували против, или изобщо не са”, каза Симов.

„Ние сме част от ПЕС, но се гордеем, че изразяваме своя собствена позиция в рамките на ПЕС”, заяви той.

„Радваме се, че БСП изразява подобна антикомунистическа позиция”, обяви Биков.

„Дебатът за Европа ще е много голям. Ние трябва да пазим Европа”, изрази като позиция на ГЕРБ Тома Биков по въпроса за предстоящите евроизбори.

„Снимката не е най-добрата очевидно. Борисов е на посещение в ООН, а не на посещение на САЩ. Той ще има среща с Майк Помпео, ще има и други важни срещи. Но ООН не е място, което могат да постигнат големи неща. Отиде да представлява България в ООН, защото България беше председаталстващ на Съвета на ЕС, което беше най-важното събитие за тази година. И той каза, че догодина отново ще отиде президента Радев”, коментира Биков.

„Шегите в случая са много важни, защото тук имаше очаквания за голяма среща, а имаше ръкуване са 3 или 5 секунди”, каза Симов.

„Официално беше там, за да се говори отново за председателството и отново да се повдигне темата за Западните Балкани”, категоричен бе Биков.

И допълни:

„Може да се шегуваме с каквито и да е работи, но ако мислите, че Доналд Тръмп ляга и става с мисъл за Румен Радев, то много се лъжете”.

„Всичко беше, защото се създаде голямо очакване. А всичко премина за 3 секунди”, добави Симов.

 

Маска
17:11 | 08 Юли 2020 г.

Пада задължителното носене на маски в Гърция

17:11 | 08 Юли 2020 г.
Посетителите на молове и търговци центрове в Гърция вече не са длъжни да носят защитни маски. В кафенетата и заведенията за обществено хр...
Иван Гешев
17:06 | 08 Юли 2020 г.

Гешев: Антикорупционният фонд да се извини на прок...

17:06 | 08 Юли 2020 г.
"Истината няма нюанси и бързо се установява. Очаквам т. нар. "Антикорупционен фонд" да се извини на институцията Прокурату...
Протест в Белград
16:52 | 08 Юли 2020 г.

Вучич обвини чуждите служби за протестите в Белгра...

16:52 | 08 Юли 2020 г.
Сръбският президент Александър Вучич обвини чуждите служби за организирането на протеста тази нощ в Белград. Той заяви това по време на и...
Лондон
16:48 | 08 Юли 2020 г.

Лондон намали ДДС за стоки на обща стойност £4,5 м...

16:48 | 08 Юли 2020 г.
Великобритания официално наложи промени в данъчната си политика, като една от големите антикризисни мерки срещу последствията от пандемия...
метростанция
16:23 | 08 Юли 2020 г.

СДВР: Търсят се 80 полицаи за осигуряването на ред...

16:23 | 08 Юли 2020 г.
Столична дирекция на вътрешните работи обявява конкурс за назначаване на държавна служба на осемдесет полицаи в Сектор "Метрополитен...
Отвличане
16:22 | 08 Юли 2020 г.

Хванаха удушвача от Сливен, умъртвил 49-годишна же...

16:22 | 08 Юли 2020 г.
Постоянен арест за Тончо Г. налочи съдът в Сливен, след като прокуратурата внесе доказателства, че именно той е извършителят на жестокото...

гледай на живо

08.07.2020
 • в момента
  Патарински LIVE
 • 18:00
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини