Борислав Цеков: ГЕРБ вече е уморена от властта, но БСП не може да убеди обществото, че може да управлява (ВИДЕО)

Експертът изтъкна две причини, поради които може да се стигне до предсрочни избори

Борислав Цеков
Източник: Канал 3

Ръкостискането между Доналд Тръмп и Бойко Борисов предизвика редица коментари, като в по-голямата си част те бяха негативни заради това, че срещата между двамата се е свела само до това здрависване. Темата коментира предаването „Денят на живо” по Канал 3 Борислав Цеков от Института за модерна политика. 

„Има рутинни правила в политиката и международната дипломация. Няма нищо лошо от всички тези последвали критики и коментари. Даже може би щеше да е по-лошо, ако всичко се бе свело само до обикновен поздрав. Тук обаче виждаме един пореден пиар гаф на екипа на премиера. Защото се създаде очакване, че ще има среща между Борисов и Тръмп, а изведнъж всичко се свежда до това ръкостискане. 

Ако трябва да го сравня и с БСП, то това подобно на това, че те обявиха, че техните депутати излизат от парламента и отиват при хората, а всъщност отидоха на спа”, каза Цеков.

В последно време се вижда активизиране на политиката на САЩ по отношение на Македония. Според Борислав Цеков последните визите на висши държавници от САЩ са съвсем в реда на нещата. 

„Съвсем нормално е това, което се случва в Македония от гледище на САЩ. То е като известна компенсация заради провала на политиката на САЩ в Близкия изток от Буш-баща до Обама. Македония е последната брънка на Балканите, където няма ясна ориентация и където предстои да бъде избрана позиция – към Европейския съюз и евроатлантизам или някаква междинна позиция подобна на Сърбия. Така че всичко това е нормално. Русия също гледа своите интереси, но ако тя е пренебрегната, то въпросът е какво предлага тя”, запита риторично експертът.

„Аз обаче съм критичен заради България. Ние подписахме един кредит на доверие на новото правителство в Скопие. Нагледно Заев е по-мек спрямо предишното управление по отношение на България. Но това е само привидно – защото виждаме отношението към български светини, отношението към Илинденско-преображенското въстание и това, че Охридската архиепископия изведнъж трябва да стане официална македонска църква. Ние също имаме своите грешки и то от години, още от времето на комунизма”, изтъкна Цеков. 

Като специалист по темата САЩ и симпатизант на Доналд Тръмп Борислав Цеков обясни и на какво се дължи нарастващото одобрение към американския президент. 

Вижте още интервюта и коментари!

„Симпатиите към Тръмп нарастват, защото той на дело осъществява този политически обрат. Демонтажа на тази неолиберална политика, това САЩ да се вживява като световен полицай, се заменя със старата консервативна политика с преустановяване на тези неолиберални отношения, които предизвикаха много негативни реакции, и в Европа, и в Америка. И разбира, след като постига успех, е нормално да предизвика симпатии”. 

„Ако действително тази политика продължи и в следващ мандат, то тогава промяната е неизбежна. Навсякъде в света, включително и в България. Защото така ще бъдат премахнати тези сфери на влияние на соросоидите, на Хилари Клинтън и т.н.”, добави Цеков.

 В заключение той даде совя коментар и за политическата обстановка в България – ще има ли предсрочни избори и има ли алтернатива на управлението. 

„Ако следим и социологическите проучвания, то сме в своеобразна патова ситуация. Защото изглежда, че нищо не е променено като разлика от няколко пункта между ГЕРБ и БСП. Левицата не успява да стопи тази разлика и да убеди обществото, че може да управлява. БСП се изпокара с всички възможни партньори, твърди, че може да управлява сама, но няма кадрови потенциал, а и обществото не вярва, че го има. 

ГЕРБ продължава да има преднина, но вече е доста изморена от властта. ГЕРБ властва, но не представлява кауза. Технологично управлява, но не дава кауза на обществото. Това е проблем и на БСП. И очевидно никой в момента не дава такава кауза. Да, има институционално влияние около Румен Радев и Мая Манолова, но това не означава, че те могат да дадат алтернатива. 

Предсрочни избори може да има догодина, категорично не е и през тази.Това може да бъде предизвикано или от някакъв тежък проблем, или от калкулации на ГЕРБ, че отново могат да спечелят. Затова ще са показателни и резултатите от местните избори”.

 

12:15 | 26 Ноември 2020 г.

В Сърбия арестуваха българи с над 200 хил.евро и н...

12:15 | 26 Ноември 2020 г.
Служители на сръбското министерство на вътрешните работи, Управлението на криминалната полиция в сътрудничество със Специалния отдел за б...
ваксина
12:03 | 26 Ноември 2020 г.

Правителството предлага сключване на договор за по...

12:03 | 26 Ноември 2020 г.
Правителството предлага сключване на договор за покупка на ваксина Janssen срещу коронавируса. Това става ясно от проекторешение, внесено...
11:54 | 26 Ноември 2020 г.

21-годишният им внук признал за убийството на възр...

11:54 | 26 Ноември 2020 г.
Задържаха роднина за убийството на възрастна двойка в Шумен. В понеделник във вилната зона на града бяха открити окървавените тела на 75-...
11:41 | 26 Ноември 2020 г.

Ананиев: Бюджет 2021 г. има достатъчно буфери, сле...

11:41 | 26 Ноември 2020 г.
"Бюджетът за 2021 г. дава ясен хоризонт за реализиране на политики и мерки. В него има предвидени достатъчно буфери. Следващото прав...
нс
11:31 | 26 Ноември 2020 г.

Парламентът окончателно одобри държавния бюджет за...

11:31 | 26 Ноември 2020 г.
След тридневен маратон парламентът окончателно одобри Закона за държавния бюджет за 2021 г., съобщава БГНЕС.   Депутатите о...
Плащане
11:24 | 26 Ноември 2020 г.

Данъчните облекчения за родители ще се ползват пре...

11:24 | 26 Ноември 2020 г.
Данъчните облекчения за родители ще могат да се използват през 2022 г. Това стана ясно по време на разглеждането на държавния бюджет за 2...

гледай на живо

26.11.2020
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 14:00
  Новини
 • 14:30
  Социална мрежа
 • 15:00
  Новини