Томислав Дончев: Напрежение в коалицията има, иначе щеше да е подозрително (ВИДЕО)

Не виждам предпоставки и нужда от предсрочни парламентарни избори, каза вицепремиерът в Офанзива с Любо Огнянов

Източник: Канал 3

Нормално е да има напрежение в коалицията ГЕРБ - Обединени патриоти, ако тя работеше като добре  смазана машина без да издава шум, щеше да изглежда подозрително. Това заяви пред "Офанзива с Любо  Огнянов" вицепремиерът Томислав Дончев. Той обаче не вижда нито предпоставки, нито нужда от предсрочни парламентарни избори, каквито от опозицията очакват още следващата година. 
 
Ето и цялото специално интервю на вицепремиера за "Офанзива с Любо Огнянов"
 
- Г-н Дончев, рокадите в правителството минаха, но остава ли някакво затаено напрежение в коалицията след разместването на министерските постове?
- Не гледам футбол, но рокадите са част от играта - рокади, смяна се правят и в успешните отбори, но това не пречи в крайна сметка мачът да завърши с добър резултат. 
 
- Има едно треньорско правило, че когато един отбор играе добре, не се правят смени...
 
- Аз пак казвам, че футбол не гледам, използвах аналогията, за да кажа, че самите промени не са нещо драматично, това не винаги променя курса на работа на правителството и не винаги понижава ефективността му. Даже напротив.
 
Колкото до напрежение в коалицията - напрежение си има и това е нормално. Вие ако очаквате коалицията да работи като добре смазана машина, като не излъчва шумове, аз бих казал, че това даже е подозрително. Да, от гледна точка на административна работа се надявам да е това - да работи като добре смазана машина, но от гледна точка на политическа работа как може да очаквате различни  хора, различни партии, които са се явявали на изборите с различни цели, в един момент всички да станат единодушни и всички да станат на един акъл?
 
 
- Добре, директно: между Бойко Борисов и Цветан Цветанов има ли противопоставяне, което да изплува в трите нови министерски поста?
 
- Това е нов сюжет, не бях го чувал. 
 
- Е, от "Позитано" точно това казват - Цветанов и Борисов са във война.
 
- Те периодично през няколко месеца вкарват подобен сюжет, но си мисля, че е проблем на "Позитано", не някъде другаде.
 
- Проблем на фините настройки?
 
- Ха, фините настройки са нещо друго. Не, при нас няма драми, наред с това недейте очаква винаги всички да мислим едно и също. Както казах преди малко това е подозрително.
 
Добре, докога министър ще се "убива" с вестник, както се казваше в една стара приказка - че банка и министър се убиват с вестник?
 
- И муха. 
 
- И муха!
 
- Част от уязвимостта на позицията. Да си министър не означава само да си най-големият експерт, само да си ефективен мениджър, това означава и да имаш доверие. Ако в някакъв момент по някаква причина - животът ни предоставя много подобни причини, доверието е уронено, въпреки, че си добър експерт, въпреки, че си добър ръководител, се налага да се махнеш. Това важи за всеки, дори за мен важи. 
 
- Тогава да говорим конкретно - за транспортното министерство с колко ще се увеличи портфейлът за следващата година и кои са най-големите проекти, които предстоят за транспортното министерство?
 
- Радикално увеличаване на портфейла, както се изразихте, или огромни нови разходи там не са предвидени. Критично е да върви с добри  темпове изпълнението на оперативна програма транспорт и транспортна инфраструктура, и то не заради харченето на пари, а заради ефектите, които се чакат.
 
Големите обекти през следващата година са довършването на Автомагистрала "Струма", това са лотове 3.1 и 3.2, тунела "Железница" и Крупник - Кресна, ако не ме лъже паметта, както и участъци от жп линията, рехабилитацията между София и Пловдив.
 
Разбира се, когато  говорим за актуални задачи, вкл. и свързани с транспортното министерство, има много теми. И една от темите е пътната безопасност - това министерство има отношение към този въпрос.
 
- Регионалното министерство: толсистемата най-накрая ще заработи...
 
- ... Трябва да заработи.
 
- Но вие като шофьор не Ви ли дразни фактът, че по "Хемус" вече 4-та година има някакви ремонти в някои от тунелите: кога най-накрая това нещо ще се отпуши?
 
- Е, как да се подобри състоянието на даден пътен участък или тунел, без да се направи ремонт? Няма такъв вариант. За съжаление няма особено конфортни обходни трасета. Има, но те са бавни, също в не особено добро състояние, така че получават се затруднения за всички водачи.
 
И аз минавам през тесните участъци и на мен понякога ми се налага да чакам, при всички случаи е неприятно, но, както се казва, е за добро! Само да напомня, че имаме, вкл. и магистрални съоръжения, не говоря само за асфалт - говорим за мостови съоръжения, говорим за тунели, които не са ремонтирани от 30 години.
 
- Китайците, обаче, правят една магистрала за по-малко от година, докато там за 4 години не може да се оправи едното платно.
 
- Въпрос на капитали, които се инвестират в едно подобно строителство, въпрос, ако искате, и на норми на труд. В Китай мобилизацията, когато става дума за строителство, е такава, каквато по нормите на европейското и българското законодателство, ние не можем да си позволим.
 
- Излизайки от сухата статистика, средствата за европейските програми за тази година, вярно, че има още 4 месеца докрая, какъв е процентът на усвояемост?
 
- Ако говорим само за оперативните програми, което е основният пакет, са близо 4,3 милиарда, което е около 25%, 2/3 от ресурса на оперативните програми вече е договорен, което е добър темп на изпълнение.
 
В крайна сметка плановият период завършва през 2023 г., тоест има достатъчно време не само да се усвоят парите, както казахте, но и всички критични обекти да бъдат завършени.
 
Тук преди малко споменахме АМ "Струма", поради изключително сложния характер на част от съоръженията, някои от тях ще се правят буквално до 2022, 2023 година.
 
- Но това няма да предизвика връщане на средства?
 
- Не би трябвало да предизвика връщане на средства, всичко е смятано, изчислявано в годините, пък и натрупахме много опит, за да не стигаме до подобна ситуация.
 
Но завършването на една инвестиция към крайния срок определено е допълнително напрежение в системите, но едно е да се прави магистрала в равното, както беше на АМ "Тракия", съвсем друго е да се строят такива и сложни, и скъпи съоръжения в изключително разчленен релеф, както е ситуацията със "Струма".
 
- А тези рокади оказаха ли някакво влияние върху проектите и тяхното изпълнение?
 
- Рокадите се случиха съвсем скоро, надявам се да не окажат негативно въздействие върху тези звена, където е необходимо спокойствие и непрекъсваем темп на работа.
 
- Добре, направихте първа копка  на завод за асемблиране на кабелни инсталации за автомобили: значи тази година полупроводници, а догодина - цели, както беше един стар виц. Извън заядливия ми въпрос, как това нещо кореспондира със статистиката за доста сериозно намаляване на чуждестранните инвестиции?
 
- Не кореспондира. Вие споменахте този завод, чието изграждане беше стартирано в Плевен тази седмица. Но като направя ретроспекция, само за последните 2 седмици това е третото събитие, свързано или със старта или с откриването на производствени мощности.
 
Само преди 2 седмици открихме новата мощност край Пловдив за компоненти за авиационната промишленост, миналата седмица - нов завод в Габрово за оръжия от висок клас, ловно, спортно, късоцевно, това е оръжие на световни марки, висококачествено производство, много висока добавена стойност. И тази седмица този завод край Плевен.
 
Емпирично не се връзва с това, което статистиката показва. И понеже аз няма как да живея с подобен дисонанс, разликата между това, което виждат очите ми, и което показва статистиката, имам обяснение, работи се по въпроса да изчистим детайлите.
 
Голяма част от инвестициите не се случват по сценария "пряка чуждестранна инвестиция". Тоест някой идва от чужбина, създава дружество тук и инвестира определена сума - в много от случаите се минава през съществуваща компания тук. Голяма част от лицата, мениджмънта, дори собствениците във времето са добили българско гражданство.
 
Което спрямо критериите, които статистиката използва, не се води пряка чуждестранна инвестиция. Води се инвестиция, но не пряка чуждестранна. И си мисля, че ще направим някакви промени статистиката да отразява по-вярно това, което се случва.
 
- Статистиката е виновна? Защото има търговски вериги, които напускат България.
 
- Търговски вериги да напускат България, това си е част от конкурентния процес, този бизнес е изключително конкурентен, веригите се конкурират една с друга,  както се казва,  нека най-добрият да победи и се надявам това да бъде в полза на клиента. Това, което е важно - аз следя с особено внимание развитието на индустриалното производство.
 
Защото ако предположим, че в търговските вериги пазарът до голяма степен е уплътнен и тече конкуренция между тях кой ще привлече повече клиенти, надявам се клиентът да е печеливш от всичко това, то далеч по-важни са процесите, свързани с индустриалното производство. Правят се инвестиции, в момента аз ги следя, бих казал, че всички по-значими индустриални мощности в България ги познавам, посещавал съм ги, познавам инженери, познавам работници.
 
Тук критичното е какво ще се случи през следващите години. Обяснявам: една голяма част от инвестициите, които дори бяха правени през последните години, бяха базирани на основно конкурентно предимство на България като ниските оперативни разходи, което включва и ниска цена на труда.
 
Поради натиска на пазара на труда, поради недостига на работници в момента заплатите вървят нагоре не с такива темпове, каквито искаме. Част от работодателите в стремежа си да привлекат нови работници предлагат и по-добри заплати. Това е процес, който ще тече във времето и се надявам работникът да има полза от всичко това. Но, но - България не може, гледайки хоризонт 10 г. напред, да развива индустрия, да развива производство, на което основното му конкурентно предимство е ниската цена на труда и ниските данъци.
 
Това няма как да ни направи богати, няма как да направи икономиката ни конкурентноспособна. Необходим е качествен скок. Миграция към такива производства, които изискват много по-сериозна технологична съоръженост, много по-механизирани, по-роботизирани, на по-скъпа продукция, където добавената стойност е много по-висока, което да позволи да се дават много по-високи заплати.
 
Това не става лесно, изисква време, което аз твърдя, без да става разговорът скучен, че държавата в този процес не е в ролята на  регистратор, тя трябва да го подпомага.
 
- Да прехвърлим сега разговора зад океана. Доналд Тръмп в речта си пред Общото събрание на ООН каза, че демокрацията процъфтява в рамките на силни, суверенни държави. Идва ли краят на този либерален модел, в който беше изграден Европейският съюз?
 
- Тук въпросът не е точно свързан с либералния модел, тук въпросът е по-скоро свързан с идва ли краят на глобализацията.
 
- Той каза, че е против глобализацията, нещо, което да го каже американски президент преди десетина години, беше невъзможно.
 
- Аз няма да ставам анализатор на президента Тръмп. Глобализацията като процес не може да бъде спряна. Нито можем да спрем глобалната търговия, нито можем да спрем хората да пътуват, нито може да спрем примерно обмена на информация или желанието на човек да се вглежда и в другите култури.
 
Дали имаме едно събуждане на националната държава по модела от края на 19 век? Не считам. По-скоро съвременният човек, пък и политиците, които го представляват, искат да се чувства по-уютно в глобалния свят, да не губи националната си принадлежност, ценностите си, културата и да има убежище, в което да се чувства добре.
 
- Как видяхте спора с фотографиите тази седмица, нещо в стил "Запомни едно - моите фотографии са по-добри от фотографиите ти".
 
- Проблемът според мен не е във фотографиите, а в емоционалните реакции, свързани с фотографиите. Иначе е нормално политически фигури, когато се виждат, да се здрависват, да си правят снимка, нали така? По-скоро считам за свръхемоционални коментарите, които се правят по отношение на фотографиите. Но това е абсолютно  гражданско право, всеки да коментира каквото си поиска. 
 
- И сега за фините настройки - искрите между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2...
 
- Та какво за искрите?
 
- Като се започне от фотографиите, и се стигне до отказа да се подпише указа, което забави промените в правителството. Това противопоставяне ще продължи ли и на практика ще попречи ли за функционирането на институциите?
 
- Същественият въпрос е друг. Ако това противопоставяне или ескалиране, както казахте Вие, продължи, докъде може да стигне? Това е същественият въпрос. Не съм сигурен, че има прост, едносричен отговор. 
 
Първо да започнем с това, че един президент, който осигурява абсолютен политически комфорт на правителството, не е особено полезен, вкл. и за самото правителство. 
 
- Тоест Плевнелиев не беше полезен...
 
- Не, кой ви каза, че включително и президентът Плевнелиев неведнъж не е излизал с критики по отношение на това, което прави правителството. Може би го е правил по различен начин. Но да се стига до война между институциите, това е лошо.
 
Да има напрежение - да, да има противопоставяне - да, да има различни мнения - да, да има критики - да, в крайна сметка това е една от ролите на президента. Но война между институциите, това е опасна ситуация, това означава, че някой използва институционалната мощ на институцията, която оглавява, да пречи на друга институция. Не такъв е замисълът на Конституцията. И се надявам нещата да не ескалират дотам.
 
- Включително и при предстоящата процедура за номиниране на нов главен секретар на МВР. Защото ако историята с указа се повтори?
 
- Нека да разделим нещата. Когато процедурата изисква образно казано втори подпис, изисква съгласието на президента, е напълно нормално да се правят консултации предварително. И всякакъв тип формални и неформални съгласувателни процедури - "ние предлагаме този човек, тази фигура, с тази автобиография, с тези качества, г-н Президент, какво мислите за това?"
 
Това е при назначаването. То е напълно редно и ще бъде направено. Съвсем друга е хипотезата при освобождаване. Въпросното лице заявява, че не иска да бъде главен секретар. Какво да му се съгласува на това? Чисто правно и чисто логически, ако някой заяви и волеизяви, че не иска да бъде някакъв, какво има да се съобразява?
 
- Прав сте, но това е вече в миналото, да видим  дали процедурата ще се повтори при назначаването на нов главен секретар. Защото ако Президентството поискат  човекът, който да стане главен секретар да отговаря на определени критерии, какво може да каже правителството?
 
- Това, което и заяви министър-председателят още миналата седмица - че при номинирането, при избирането на нов главен секретар подобни консултации ще бъдат проведени. И това е нормално и редно. 
 
- БСП предлага въвеждане на диференцирана ставка за храните. Как го оценявате това?
 
- Като добре звучаща и не особено полезна идея.
 
- Защо?
 
- Обяснявам. Първо, диференцираните ставки на ДДС не са особено добра практика. Защо? Защото първо са по-трудни за администриране, което е несъщественият аргумент. Далеч по-същественият е, че диференцираните ставки откриват възможност за злоупотреби с ДДС в конкретния случай. По-важният аргумент, обаче, е друг. И това е практиката, която е доказана, вкл. и в страни, които са правили подобни опити.
 
Ако намалим ДДС с 10%, с 15%, това не означава, че стоката, разходите ни в магазина, ще намалеят със същата разлика. По една проста причина - оказва се, че една голяма част от тази разлика остава или в производителя, или в търговеца. Ако клиентът печели с нещо, то е много по-малко от това, с което ДДС е намален. Това е доказано, емпирично във всички страни, в които са правени подобни опити.
 
- А социалната кошница,която предлага ВМРО? Или вече започва надцакването за изборите?
 
- Това също е добре звучаща идея, пак трудно приложима. И мога да се аргументирам защо. Първо, слагането на таван на печалбата звучи добре, но не е особено добра практика. Да започнем първо по счетоводни съображения. Един предприемач има хиляди начини да играе с числата кое е приход, кое е разход, кое накрая остава като печалба, за да измами системата, просто казано.
 
Освен това можем да продължим с далеч по-други разсъждения. Ами ако примерно ние сложим таван 0,5% печалба за производителя на хляб, това дали пък няма да означава, че  примерно половината производители на хляб няма да кажат, че щом законово е ограничена печалбата, то ние се оттегляме от този бизнес, защото искаме печалба примерно 2%. На трето място е изключително лош сигнал, че държавата се опитва да се меси в такива  неща, където не е редно да се меси.
 
- Ще посъветвате ли вашия колега вицепремиер да регулира предложението?
 
- Единственото, за което съжалявам, е че го снабдявам с коментар през ефира. Много по-честно и колегиално, не сме имали такава възможност, да го бях срещнал и да му бях изказал аргументите си.
 
Най-важното е друго, обаче. Социална политика като правило не се прави през цена за каквото и да било. Това важи  и за ток, важи за вода, важи за хляб, важи за дадена стока. Социална  политика се прави чрез социални плащания.
 
Когато има рязък скок на цените на нещо, държавата, ако трябва да реагира, тя  трябва да реагира като осигури достатъчно социално плащане, социално подпомагане на въпросните лица, за да могат да посрещнат тази трудност. Ако държавата започне да се меси, да определя цени, които се определят пазарно, това обичайно, доказано завършва зле.
 
- Цените на топлата  вода, на парното, на хляба започват да растат. Създава ли се впечатление, че може да се повтори същия сценарий от 2012 г. (когато Бойко Борисов подаде оставка заради протестите срещу скока на цената на тока)?
 
- Ако на някой не му е хрумнало, да кажем след вашите думи обезателно ще помисли по темата. Иначе  ако се върнем  на темата, факт е, че има повишаване на цената на газа, оттам - на цената на топлата вода, на парното, това обаче по никакъв начин не е фриволно решение на КЕВР, това е резултат от международната конюктура - цената на петрола и на всичките петролни деривати, оттам и на газа.
 
Как трябва да реагира  държавата? По начина, по който казах преди малко. Ако има лица, които не могат да си заплащат сметките, вкл. и за отопление, знаете, че държавата осигурява помощи за подобни лица.
 
- Ще има ли предсрочни парламентарни избори?
 
- Не съм особено по дългосрочните политически прогнози, особено в такава турбулентна среда, в каквато сме в момента, но бих казал, че не виждам особени предпоставки за нещо подобно. Съвсем друг е въпросът, че, според мен, и нужда няма.
 
- А смятате ли, че ще се даде тази алтернатива, перспектива, за която президентът говори в 5-минутното си обръщение към народа?
 
- Това беше загадъчно послание, аз не съм убеден, че съм го разгадал напълно. Абсолютно нищо лошо няма в политическия живот да има нови и нови алтернативи. Нови предложения, дори ако искате нови  лица, с нови виждания, с нови  цели, с нови идеи.
 
Преди малко си говорихме за пазара, за конкуренцията. Като има нови лица, това означава гражданинът да  има право да избира - в това няма нищо лошо. Освен това конкуренцията, вкл. и в политическия живот, води до по-добри резултати.
 
- Властта уморява ли, г-н Дончев?
 
- Уморява!
 
- Ако ви дам червено и синьо хапче, имайки предвид и вашата трансформация на един фестивал, кое ще изберете?
 
- Винаги червеното. Синьото означава да се тъне в блажена летаргия. 
 
- Да припомним, че червеното хапче вади от Матрицата.
 
- Вади от матрицата, а това не винаги е приятно - изваждане от зоната на комфорт. Синьото хапче позволява да останеш там, макар и зоната на комфорт да е абсолютно илюзорна. 
 
- Като вървите по улиците, защото сте турист, колко хора на хапчета виждате, които са избрали синьото хапче?
 
- Закачката е хубава и пряко кореспондира с една тема, която много ме развълнува - как се информират хората, тя пък е пряко свързана със свободата на словото.
 
Напоследък си мисля, че имаме една некласическа ситуация. В крайна сметка ако има една група от хора, която мисли нещо - например харесва Вас, и една друга група, която не Ви харесва, всяка от групите в съвременната информационна среда, е в състояние да си намери, и ако не си намери да си изгенерира сама достатъчно аргументи защо трябва да ви харесва и другата група - защо не трябва да ви харесва.
 
Това е абсолютно различна информационна и медийна среда, в която не съм убеден дали и политиците, и гражданита са научени да плуват. Не знам дали ме разбрахте.
 
- Разбрах ви. Притеснявате ли се, обаче, като плувате от крокодилите?
 
- Винаги когато плуваш в басейн или блато, в което има крокодили, трябва да се оглеждаш. Което пречи на плуването.
 
- А групата, която намира аргументи срещу вас, притеснявате ли се от увеличаващия й се брой? Социолозите излязоха с едни резултати, ГЕРБ побеждава към момента своя основен опонент БСП, но доверието в институциите пада.
 
- Няма как да не пада доверието в институциите, когато между институциите има престрелки. Дори при една институционална криза или напрежение между институциите, като резултат като се тегли чертата, щети са понесли и двете институции. Или и трите, кризата, например, е триъгълна.
 
Колкото за всички аргументи, които съществуват или се самогенерират от тези, които не ни харесват, тяхно право. Нашето  задължение е да се опитаме да бъдем по-добри. А и репертоарът в това което говорите или мислите не е вярно, е абсолютно непригоден, несъществен и неприложим.
 
Гледайте видеото с интервюто:

Плюшено мече
21:42 | 04 Юли 2020 г.

Дете на 4 години с COVID-19 в с. Голямо Ново

21:42 | 04 Юли 2020 г.
Направени са PCR тестове на контактните със семейството, заразено с коронавирус в търговищкото село Голямо Ново. Сред новозаразените ...
21:37 | 04 Юли 2020 г.

Мащабна операция срещу детската порнография в Итал...

21:37 | 04 Юли 2020 г.
Италианската полиция извърши мащабна операция в 15 региона срещу лица, заподозрени, че са замесени в детска порнография, предаде ДПА. ...
21:33 | 04 Юли 2020 г.

Иззеха над 2 тона нелегална ракия в Пловдив

21:33 | 04 Юли 2020 г.
Полицията е иззела над 2 тона нелегален алкохол от избените помещения на 62-годишен мъж в Пловдив, съобщиха от ОД на МВР Пловдив.  ...
Проф. Тодор Кантарджиев
21:26 | 04 Юли 2020 г.

Проф. Кантарджиев: Изпуснахме инфекцията от COVID-...

21:26 | 04 Юли 2020 г.
У нас циркулират 35 щама на COVID-19, обяви пред БТВ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Оперативни...
21:22 | 04 Юли 2020 г.

Прокуратурата изелезе с още данни за акцията срещу...

21:22 | 04 Юли 2020 г.
„Профилите на магистратите, които са ангажирани с разследванията срещу обвиняемия Васил Божков, съдържат освен техни лични данни ка...
21:08 | 04 Юли 2020 г.

Д-р Борислав Цеков: Причините за профанизацията на...

21:08 | 04 Юли 2020 г.
Една от основните причини за профанизацията на политическото, която наблюдаваме от много години е синдрома на социалната мрежа. Това съоб...

гледай на живо

05.07.2020
  • в момента