В. Радев в Канал 3: Какво да съжалявам? Можеше да довършим някои процеси в МВР (ВИДЕО)

Премиерът много милее, буквално трепереше за тях, заяви в "Денят на живо" бившият вътрешен министър

Източник: Канал 3

Какво да съжалявам? Човек в положението ми - направил нещо, но те спират по средата на пътя или там, където не искаш. Можехме да довършим някои процеси - но иначе не съжалявам. Това заяви в "Денят на живо" бившият вътрешен министър Валентин Радев, сега редови депутат от ПГ на ГЕРБ. 
 
"Получих уникален опит, познавам всички вътрешни министри в Европа, с някои сме приятели. В България трябва да погледнем в целия сектор сигурност, но като депутат нямах този опит. Някои баланси трябва да се намерят", добави Валентин Радев.
 
 
Той смята, че при престоя си начело на МВР едва ли е успял да види всички неща в системата. "Видях основните проблеми, видях, че това е най-големият работодател в страната - 50 000 души. Като я видях тази система, разбрах, че тя сама не може да се реформира, занимава се с неща, които не са нейна отговорност. При ПТП и други министерства да поемат отговорността - и го направихме", отчете още Радев.
 
Той се спря по-подробно за ПТП-то с участието на бащата на президента Румен Радев в Харманли. "Аз лично бях там. В петък научихме, на мен премиерът ми го каза", разказа Валентин Радев. "Намерихме, защо не е стигнало до нас - отчетено е като малко ПТП, без тежки наранявания и не стига до нас. Има политически оттенък, не го е преценил шефът на ОДМВР в Хасково. 
 
Но тук е забъркан родител на нашия президент и ние оставаме неподготвени. С едно изречение - тези хора, които бяха там, вместо да му изпишат вежди, му извадиха очи на президента. На всеки може да се случи това, не само на президента", каза Валентин Радев.
 
По думите му неговото присъствие в почивния ден на мястото на инцидента е било наложително "за да бъдат спазени всички процедури, това бе една от задачите ми, и само исках обективност. Трябваше да обявят за виновни и двамата (участници в ПТП-то), и други грешки са направени там - дори да има пешеходец там, не може да го удряш", продължи той. 
 
Уволнението на виновния полицай не е политическо, категоричен бе Валентин Радев. "Със сигурност работата не е свършена като хората, затова е наказан този полицай. Доказано е, че е направил грубо нарушение, не е питал нито един свидетел. След като не го е направил, кадрите можеше да ги види. Каква намеса на политиката? Във всички случаи така реагираме. Не може да научаваме за това по този начин и така да обърнат нещата по този начин - че е виновен само човекът с триколката", отбеляза бившият шеф на МВР.
 
По въпроса за битовата престъпност и лозунга "Полицай във всяко населено място", Валентин Радев уточни, че той не е негов. "Обещанието в програмата на ГЕРБ е с 1000 служители повече - казах им, да го слагат в сайта, че полицаите и жандармеристите са с 1000 повече. От това съм доволен и това съм го изпълним. Това е написано в програмата ни", припомни той.
 
Валентин Радев разкри, че премиерът Бойко Борисов е искал от него да мотивира и защити всяко свое действие в системата на МВР. "Премиерът може би някои неща не е харесвал - той е от системата, много милее за тях, за всяко нещо буквално трепереше за тях. Казах - мога да го направя, тази система може да бъде отпимизирана. Той (премиерът) каза - "добре, но искам от вас приходната част". И той даде над 200 милиона лв., които са вкарани в МВР. И им казах - ето, сега хората искат резултати. За дрогата Европа ни хвали, пазим добре границата, много други неща направихме, свързани с мотивацията на всеки един служител", добави Валентин Радев.
 
Какво каза още бившият шеф на МВР за тероризма, за задачата на наследника му Младен Маринов, за гафовете и наказанията на Летище София - вижте цялото му интервю за "Денят на живо" по Канал 3:
 

21:13 | 06 Юли 2020 г.

Искра Михайлова: ЕС засилва борбата с дезинформаци...

21:13 | 06 Юли 2020 г.
Създадохме Комисия за дезинформацията, която ще се занимава с въпросите свързани с COVID-19, както и тези за ЕС. Увеличихме всички наши у...
20:11 | 06 Юли 2020 г.

Техническият университет в София обяви първото кла...

20:11 | 06 Юли 2020 г.
Със заповед на ректора на Техническия университет в София проф. Иван Кралов бе обявено първото класиране на кандидат-студентите, приети з...
19:49 | 06 Юли 2020 г.

Цвета Караянчева помогна на младо семейство, катас...

19:49 | 06 Юли 2020 г.
Кортежът на председателката на парламента Цвета Караянчева е оказал първа помощ на младо семейство с малко дете, което е претърпяло инцид...
19:46 | 06 Юли 2020 г.

Министерство на културата ще финансира творечски п...

19:46 | 06 Юли 2020 г.
Министерството на културата обявява конкурсна сесия по програма „Помощ за книгата” 2020 г. за финансиране на творчески проект...
19:38 | 06 Юли 2020 г.

Започна проверка за смъртта на медика от Спешна по...

19:38 | 06 Юли 2020 г.
Министерство на здравеопазването е започнало проверка във връзка със смъртта на д-р Юлиян Стамов от Центъра за спешна помощ в София, пред...
Домашно насилие
19:26 | 06 Юли 2020 г.

Изверг блудства с непълнолетна при обир на апартам...

19:26 | 06 Юли 2020 г.
Днес, 06.07.2020 г., Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Стефан Г. за това, че влязъл в чуждо жилище, като уп...

гледай на живо

07.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс