Нено Димов: По 1 милион лева на ден е загубата от обжалвания на големи инвестиционни проекти (ВИДЕО)

Обжалванията могат да костват и човешки живот, обяви министърът на околната среда и водите

Нено Димов
Източник: Канал 3

Над 1 милиард лева са пропуснатите ползи за последните 10 години от обжалвания на големи инвестиционни проекти. Това показа доклад на Института за пазарна икономика, поръчан от Министерството на околната среда. Изводите от него в предаването „Денят на живо” по Канал 3 коментира министърът на околната среда и водите Нено Димов.

„Връзката не е директна, но най-интересното от този анализ е, че кумулативните загуби за тези 10 години, включително и пропуснатите ползи, са около 2,6-2,7 милиарда лева, докато от природни бедствия са за около 1 милиард по-малко за същия период – около 1,5-1,6 милиарда. Всъщност това, което показва е, че загубите са за около 1 милион лева на ден. И това не е за всички проекти, а само за някои от ключовите такива”, обяви Димов.

„Факт е, че България се нарежда на около 20-о място, според международните изследвания, по качество на природата. Почти два пъти е повишила позициите си в последните 10 години. По отношение на икономиката обаче сме след 60-о място. Т.е. балансът определено е загубен и той трябва да бъде намерен и възстановен. Трябва да продължим да пазим околната среда, но и да позволяваме икономическото развитие, защото в противен случай ще продължим да говорим, че сме най-бедната държава в Европейския съюз”, изтъкна министърът.

Какво е неговото предложение за борба с обжалванията.

„Докладът сочи, че след 2014-а са се увеличили обжалванията. Аз нямам решение на този въпрос, има други институции, които да решат. Но този въпрос има и морални измерения, защото тези обжалвания могат да костват и човешки живот. Защото виждаме, че жертвите по магистралите са много по-малко от тези по първокласните и второкласните пътища. Така че тук не говорим само за икономическо развитие, а и за човешки живот.

Това, което смятам за правилно е, че трябва да се намери баланса, изхождайки от това, че човекът е ценност”, заяви още екоминистърът.

Относно недоволството срещу него от зелени партии и организации и дали думите му няма да активират реакция от тях срещу него Нено Димов коментира:

„Аз съм поканен за министър не от зелени партии, а от „Обединени патриоти”, които имат много ясна програма за увеличаване на доходите. И аз ще изпълнявам тази програма.

Най-голямото замърсяване на въздуха е в градовете с най-ниски доходи. Така че директна връзка между доходите и замърсяването съществува. Т.е. трябва да се намери балансът”, каза още веднъж министърът на околната среда и водите.

Вижте още интервюта и коментари!

„Този доклад онагледява нещо, за което може би имаше съмнения, а и затова поисках този доклад, за да видим загубите, които понася българското общество. Не може да няма обжалвания, трябва тази възможност да съществува. Но не трябва да се забавят толкова такива проекти – говоря за магистрала „Струма”, изтъкна Димов.

 

18:41 | 03 Юли 2020 г.

Увеличава се броят на заразените с COVID-19 абитур...

18:41 | 03 Юли 2020 г.
Увеличава се броят на заразените с коронавирус от абитуриентския бал във Велико Търново на 27 юни. Положителните проби вече са 8. От Реги...
18:35 | 03 Юли 2020 г.

Дончев: Най-острата фаза на икономическата криза у...

18:35 | 03 Юли 2020 г.
Първите суми от ЕС за справяне с кризата около Covid-19 България ще получи вероятно през октомври. Това обяви вицепремиерът Томислав Донч...
18:21 | 03 Юли 2020 г.

Нов задочен спор между премиер и президент след ос...

18:21 | 03 Юли 2020 г.
Президентът и премиерът отново влязоха в спор. В разгара на скандала с осветлените от прокуратурата чатове и разследването за търговия с ...
18:13 | 03 Юли 2020 г.

Романът "Сянка": Разказ за човек между живота и см...

18:13 | 03 Юли 2020 г.
"Сянка" е третият роман след "Убиец" и "Другата" на един от най-отличителните гласове в съвременната българ...
18:05 | 03 Юли 2020 г.

Гешев: Ще бъдем безкомпромисни при престъпления ср...

18:05 | 03 Юли 2020 г.
Подкрепям изцяло колегите, които с риск за собствената си сигурност защитават интересите на българските граждани. Ще бъдем безкомпромисни...
17:32 | 03 Юли 2020 г.

Restart Live Fest, най-вкусното събитие се пренася...

17:32 | 03 Юли 2020 г.
След дългата социална изолация е време да се върнем към живота с най-добрата храна на колела и любими български музиканти, спазвайки всич...

гледай на живо

03.07.2020
 • в момента
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива