Нено Димов: По 1 милион лева на ден е загубата от обжалвания на големи инвестиционни проекти (ВИДЕО)

Обжалванията могат да костват и човешки живот, обяви министърът на околната среда и водите

Нено Димов
Източник: Канал 3

Над 1 милиард лева са пропуснатите ползи за последните 10 години от обжалвания на големи инвестиционни проекти. Това показа доклад на Института за пазарна икономика, поръчан от Министерството на околната среда. Изводите от него в предаването „Денят на живо” по Канал 3 коментира министърът на околната среда и водите Нено Димов.

„Връзката не е директна, но най-интересното от този анализ е, че кумулативните загуби за тези 10 години, включително и пропуснатите ползи, са около 2,6-2,7 милиарда лева, докато от природни бедствия са за около 1 милиард по-малко за същия период – около 1,5-1,6 милиарда. Всъщност това, което показва е, че загубите са за около 1 милион лева на ден. И това не е за всички проекти, а само за някои от ключовите такива”, обяви Димов.

„Факт е, че България се нарежда на около 20-о място, според международните изследвания, по качество на природата. Почти два пъти е повишила позициите си в последните 10 години. По отношение на икономиката обаче сме след 60-о място. Т.е. балансът определено е загубен и той трябва да бъде намерен и възстановен. Трябва да продължим да пазим околната среда, но и да позволяваме икономическото развитие, защото в противен случай ще продължим да говорим, че сме най-бедната държава в Европейския съюз”, изтъкна министърът.

Какво е неговото предложение за борба с обжалванията.

„Докладът сочи, че след 2014-а са се увеличили обжалванията. Аз нямам решение на този въпрос, има други институции, които да решат. Но този въпрос има и морални измерения, защото тези обжалвания могат да костват и човешки живот. Защото виждаме, че жертвите по магистралите са много по-малко от тези по първокласните и второкласните пътища. Така че тук не говорим само за икономическо развитие, а и за човешки живот.

Това, което смятам за правилно е, че трябва да се намери баланса, изхождайки от това, че човекът е ценност”, заяви още екоминистърът.

Относно недоволството срещу него от зелени партии и организации и дали думите му няма да активират реакция от тях срещу него Нено Димов коментира:

„Аз съм поканен за министър не от зелени партии, а от „Обединени патриоти”, които имат много ясна програма за увеличаване на доходите. И аз ще изпълнявам тази програма.

Най-голямото замърсяване на въздуха е в градовете с най-ниски доходи. Така че директна връзка между доходите и замърсяването съществува. Т.е. трябва да се намери балансът”, каза още веднъж министърът на околната среда и водите.

Вижте още интервюта и коментари!

„Този доклад онагледява нещо, за което може би имаше съмнения, а и затова поисках този доклад, за да видим загубите, които понася българското общество. Не може да няма обжалвания, трябва тази възможност да съществува. Но не трябва да се забавят толкова такива проекти – говоря за магистрала „Струма”, изтъкна Димов.

 

аба, възрастна жена, столетник, ръце, стара жена
21:54 | 26 Ноември 2020 г.

Тийнеджърка би баба и взе парите и в "Дружба"

21:54 | 26 Ноември 2020 г.
86-годишна жена е нападната и пребита пред банкомат в столичния квартал „Дружба”. Откраднали й 590 лева, които възрастната же...
Еккатерина Захариева
21:36 | 26 Ноември 2020 г.

ЕС подкрепи финансово страните от Южното съседство

21:36 | 26 Ноември 2020 г.
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева участва в министерска среща на Европейския съюз и страните от Южното съсе...
Денят на живо с Надалина Анева
20:40 | 26 Ноември 2020 г.

Борис Ячев: Това е единственият бюджет, който може...

20:40 | 26 Ноември 2020 г.
"Дебатът за бюджета беше спокоен, защото това е единственият бюджет, който може да се приеме по време на криза", това каза в пр...
Хакер
20:10 | 26 Ноември 2020 г.

СЕМ ще контролира сайтове с видеосъдържание

20:10 | 26 Ноември 2020 г.
Изменения в медийния закон! Сайтовете с видеосъдържание минават под контрола на Съвета за електронни медии.   Текстовете бя...
болница, легла
19:47 | 26 Ноември 2020 г.

Първата COVID болница у нас е пред фалит

19:47 | 26 Ноември 2020 г.
Общинското здравно заведение “Свети Мина“ в Пловдив няма да бъде болница само за лечение на коронавирус. Със заповед на Регио...
Зеленчуковия пазар в “Младост“ спазва всички мерки за безопасност по време на епидемията 18
19:33 | 26 Ноември 2020 г.

Наплив от пазаруващи в търговските центрове в Софи...

19:33 | 26 Ноември 2020 г.
Магазините в моловете остават отворени почти до полунощ в опит да привлекат последни клиенти за „Черния петък” и преди да зат...

гледай на живо

27.11.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 07:35
  Социална мрежа
 • 08:30
  Другото лице