Гръцки професор: Българите ще се усмихнат, а турците ще спечелят, ако договорът от Преспа се провали в Гърция

Гърция не може да се преструва, че не вижда интересите на Русия и Турция в така създалата се ситуация, предупреди проф. Светас

Източник: EPA/БГНЕС

Ако Зоран Заев успее да премине Голготата на конституционните промени, а ратификацията на Договора от Преспа се провали в Гърция, българите ще се усмихнат, а турците ще спечелят. Това пише в анализа си "За референдумите и идентичностите“ в седмичното издание „Neos Kosmos“ професорът по съвременна балканска история в Аристотеловия университет в Солун, Спиридон Светас.

В анализа се твърди, че Гърция не може да си позволи да допусне стратегическа грешка, като не се интересува от процесите, които текат в БЮРМ (в Гърция - официалното име на Република Македония) или се преструва, че не вижда интересите на Русия и Турция в така създалата се ситуация.

Още коментари ще намерите тук

"Ниският относителен дял на участие в референдума (666 743) в БЮРМ не прави референдума невалиден, тъй като от самото начало беше ясно, че той е консултативен и че въпросът за ратифицирането на Договора от Преспа ще бъде гласуван в парламента. Но е факт, че колкото по-голяма беше активността, толкова повече депутати от опозицията можеха да гласуват за необходимите конституционни промени“, пише професор Светас.

Според него правителството и опозицията могат да тълкуват гласуването като победа, въпреки че "правителството е очаквало да постигне 41-42 % активност, вместо 36,8 %“, но за сметка на това е получило "одобрение от 91%, вместо 70-71%“.

Професорът смята, че ниската активност се дължи на цял комплекс от причини: "страхът на хората от подкопаването на тяхната идентичност, постоянните бомбардировки от страна на президента Иванов, обясненията на опозицията, че става дума за унизителен и заробващ договор с Гърция, за създаване на нова държава и нова нация, които елиминират цялата "македонска“ история“. В този контекст, според него, "намесата на европейските политици е засилила представата за голямата жертва, която се прави от гражданите на БЮРМ“.

Според анализа премиерът Зоран Заев ще продължи да се бори за ратифицирането на Договора от Преспа, за което е необходимо най-напред да си осигури гласовете на поне 9 депутати от опозицията, а след това и подкрепата от страна на Гърция. Ако ратификацията не премине през парламента в Скопие, страната отива на предсрочни избори в края на ноември. 

Специално внимание анализаторът обръща и на поведението на Гърция. Според него "илюзия е да се мисли, че може да се постигне по-добър договор от настоящия, ако в Скопие се върнат на власт националистите от ВМРО-ДПМНЕ“.

Професор Светас твърди, че досегашното име "Република Македония“, под което БЮРМ (Бивша югославска република Македония - бел. ред.) е била призната от редица страни, е "неприемливо за Гърция, тъй като съдържа териториална и културна заплаха“.

Според него Договорът от Преспа е "постижение за гръцката дипломация, одобрено от международния фактор, в което гръцките червени линии са гарантирани, след като е било направено разграничение между елинизма и славянството“.

"За политиците от БЮРМ най-важният въпрос беше за идентичността, която вече изключва древното македонско население, тъй като терминът "македонци“ в славянските общности се е използвал винаги само като знак за местна идентичност“, пише Светас, преди да направи исторически преглед на българското влияние и връзките с България на населението, на борбата между българи и сърби и на стремежа да се изгради македонска национална идентичност.

В края на коментара си гръцкият професор предупреждава за засиленото икономическо и културно влияние на Турция в БЮРМ, постигнато след 2008 г., и за отговорностите, които стоят пред гръцкия политически връх за гарантирането на постигнатото споразумение.

"Ако премиерът Зоран Заев все пак успее да премине Голготата на конституционните промени, а ратификацията на Договора от Преспа се провали в Гърция, тогава българите ще се усмихнат, а турците ще спечелят“.

Коледа
21:52 | 23 Ноември 2020 г.

Поетапно отваряне на Европа преди Коледа

21:52 | 23 Ноември 2020 г.
Животът отново тече в „Растро“, най-емблематичният пазар в Мадрид, след осеммесечно затваряне поради COVID-19. Прави го бавно...
Шоколадов Дядо Коледа с маска
21:41 | 23 Ноември 2020 г.

Унгарски шоколатиер сложи маска на шоколадовия Дяд...

21:41 | 23 Ноември 2020 г.
Маската се превърна в най-продавания артикул в света през 2020 г. и макар все още да нямаме официални данни за това, спокойно можем да за...
Хартиена чаша
21:19 | 23 Ноември 2020 г.

Пиенето на кафе или чай от картонени чаши сериозно...

21:19 | 23 Ноември 2020 г.
За много хора денят не започва, докато не изпият първата си чаша горещо кафе. Без значение какво пиете, за да се стоплите в студена сутри...
Доц. Владимир Григоров
21:00 | 23 Ноември 2020 г.

Доц. Григоров: В разгара на пандемията в ЮАР имахм...

21:00 | 23 Ноември 2020 г.
Южна Африка е една от най-засегнатите от пандемията африкански държави, но въпреки това страната показва завидни резултати в справянето с...
Красен Кралев
20:56 | 23 Ноември 2020 г.

Кралев за Covid-мерките: Ще стигнем до справедливо...

20:56 | 23 Ноември 2020 г.
С колегите и със здравните власти ще стигнем до разумно и справедливо решение за всеки ресор! Това обяви във Facebook спортният министър ...
Ресторант
20:52 | 23 Ноември 2020 г.

Сдружението на заведението плаши с протести, ако в...

20:52 | 23 Ноември 2020 г.
Сдружението на заведенията е поредната браншова организация, която настоява за отговори на редица въпроси около предвиждания национален л...

гледай на живо

24.11.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 07:35
  Социална мрежа
 • 08:30
  Другото лице