Ивайло Калфин: БСП се плъзна към национализма на ОП, левицата у нас почти изчезна (ВИДЕО)

За България това модерно плъзгане може да се окаже фатално за ЕС, каза в Денят на живо бившият външен министър

Калфин
Източник: Канал 3

И в Европа, и в България левицата си търси място - в България почти изчезва левицата. БСП се плъзна към национализма, все по-малко разлики виждаме между тях и т. нар. Обединени патриоти. Няма истинска лява европейска алтернатива в страната, която на мен, например, ми липсва. Това заяви в "Денят на живо" бившият външен и социален министър Ивайло Калфин.
 
"Надуването на мускули във вътрешната политика сигурно носи някакъв краткосрочен дивидент, но дългосрочно се отразява зле на страните. А за страна като България може да се отрази фатално.
 
 
Европейските избори са важни, защото в България се наблюдава процес на модерното плъзгане към национализма и антиевропейската реторика. В България сме в по-особена позиция. И за нас може да е фатално това плъзгане. Защото нито някой  ще изключи Унгария, нито Италия от ЕС - те са достатъчно важни стратегически страни. А ние сме в Югоизточна Европа, на Балканите, никога не сме били в центъра на европейския интерес. Така че в случая, ако ние тръгнем доброволно в тази посока, никой няма да се затръшка да ни задържи в европейска орбита и това ще бъде фатално за държавата", предупреди Ивайло Калфин.
 
По думите му острата международна реакция за убийството на Виктория Маринова в Русе е била очаквана, "защото имаше две убийства на разследващи журналисти в Малта и Словакия, които доказано бяха убити заради разследванията си. И тъй като е имало подобно предаване, водено от Виктория Маринова в Русе, и веднага се подреди редичката дали това не е поредното убийство на разследващ журналист в Европа."
 
Ивайло Калфин изрази надежда да се докаже, че убийството е "криминално престъпление. "Убийството бързо бе разкрито - не че това го прави по-малко важно, но винаги е по-видимо, когато става дума за журналист заради работата му", посочи Калфин. "За държавата е добре, че бързо приключи разследването. Което не прави по-малко тежко престъплението. Не можем да се сърдим на реакциите - отговорът на България бе бързото разкриване".
 
На въпрос дали предложената помощ за разследването от външни партньори не е израз на недоверие към институциите ни, Калфин сподели, че в "подобно предложение има нотка поне на недоверие".
 
"Имаше и натиск, и загриженост - примерно в реакцията на американското посолство и на комисарката по правосъдие Вера Илова. Освен очакването виновникът бързо да бъде разкрит, имаше и предложение за помощ в разследването. Но включването на подобно предложение има нотка поне на недоверие.
 
Това е по-притеснително за цялата ни правораздавателна, правосъдна система. Много са натрупванията, но знаете, че това е причината да имаме по-особено третиране от европейските институции - механизъм за наблюдение, извън Шенген и т. н. Макар че, като гледаме какво се случва в други страни, имаме основания да не сме точно ние наказаните", обясни Ивайло Калфин.
 
Той не предвижда негативни последици за ГЕРБ във външен план. "Ако са достатъчно убедителни доказателствата, че това е криминално деяние, няма как да се търси някакво следствие след това от страна на външните ни партньори", смята Ивайло Калфин.
 
Какво каза още Ивайло Калфин за очакванията си за европейските избори, за социалното напрежение у нас и в Европа - във видеото:

аба, възрастна жена, столетник, ръце, стара жена
21:54 | 26 Ноември 2020 г.

Тийнеджърка би баба и взе парите и в "Дружба"

21:54 | 26 Ноември 2020 г.
86-годишна жена е нападната и пребита пред банкомат в столичния квартал „Дружба”. Откраднали й 590 лева, които възрастната же...
Еккатерина Захариева
21:36 | 26 Ноември 2020 г.

ЕС подкрепи финансово страните от Южното съседство

21:36 | 26 Ноември 2020 г.
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева участва в министерска среща на Европейския съюз и страните от Южното съсе...
Денят на живо с Надалина Анева
20:40 | 26 Ноември 2020 г.

Борис Ячев: Това е единственият бюджет, който може...

20:40 | 26 Ноември 2020 г.
"Дебатът за бюджета беше спокоен, защото това е единственият бюджет, който може да се приеме по време на криза", това каза в пр...
Хакер
20:10 | 26 Ноември 2020 г.

СЕМ ще контролира сайтове с видеосъдържание

20:10 | 26 Ноември 2020 г.
Изменения в медийния закон! Сайтовете с видеосъдържание минават под контрола на Съвета за електронни медии.   Текстовете бя...
болница, легла
19:47 | 26 Ноември 2020 г.

Първата COVID болница у нас е пред фалит

19:47 | 26 Ноември 2020 г.
Общинското здравно заведение “Свети Мина“ в Пловдив няма да бъде болница само за лечение на коронавирус. Със заповед на Регио...
Зеленчуковия пазар в “Младост“ спазва всички мерки за безопасност по време на епидемията 18
19:33 | 26 Ноември 2020 г.

Наплив от пазаруващи в търговските центрове в Софи...

19:33 | 26 Ноември 2020 г.
Магазините в моловете остават отворени почти до полунощ в опит да привлекат последни клиенти за „Черния петък” и преди да зат...

гледай на живо

27.11.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 07:35
  Социална мрежа
 • 08:30
  Другото лице