Ивайло Калфин: БСП се плъзна към национализма на ОП, левицата у нас почти изчезна (ВИДЕО)

За България това модерно плъзгане може да се окаже фатално за ЕС, каза в Денят на живо бившият външен министър

Калфин
Източник: Канал 3

И в Европа, и в България левицата си търси място - в България почти изчезва левицата. БСП се плъзна към национализма, все по-малко разлики виждаме между тях и т. нар. Обединени патриоти. Няма истинска лява европейска алтернатива в страната, която на мен, например, ми липсва. Това заяви в "Денят на живо" бившият външен и социален министър Ивайло Калфин.
 
"Надуването на мускули във вътрешната политика сигурно носи някакъв краткосрочен дивидент, но дългосрочно се отразява зле на страните. А за страна като България може да се отрази фатално.
 
 
Европейските избори са важни, защото в България се наблюдава процес на модерното плъзгане към национализма и антиевропейската реторика. В България сме в по-особена позиция. И за нас може да е фатално това плъзгане. Защото нито някой  ще изключи Унгария, нито Италия от ЕС - те са достатъчно важни стратегически страни. А ние сме в Югоизточна Европа, на Балканите, никога не сме били в центъра на европейския интерес. Така че в случая, ако ние тръгнем доброволно в тази посока, никой няма да се затръшка да ни задържи в европейска орбита и това ще бъде фатално за държавата", предупреди Ивайло Калфин.
 
По думите му острата международна реакция за убийството на Виктория Маринова в Русе е била очаквана, "защото имаше две убийства на разследващи журналисти в Малта и Словакия, които доказано бяха убити заради разследванията си. И тъй като е имало подобно предаване, водено от Виктория Маринова в Русе, и веднага се подреди редичката дали това не е поредното убийство на разследващ журналист в Европа."
 
Ивайло Калфин изрази надежда да се докаже, че убийството е "криминално престъпление. "Убийството бързо бе разкрито - не че това го прави по-малко важно, но винаги е по-видимо, когато става дума за журналист заради работата му", посочи Калфин. "За държавата е добре, че бързо приключи разследването. Което не прави по-малко тежко престъплението. Не можем да се сърдим на реакциите - отговорът на България бе бързото разкриване".
 
На въпрос дали предложената помощ за разследването от външни партньори не е израз на недоверие към институциите ни, Калфин сподели, че в "подобно предложение има нотка поне на недоверие".
 
"Имаше и натиск, и загриженост - примерно в реакцията на американското посолство и на комисарката по правосъдие Вера Илова. Освен очакването виновникът бързо да бъде разкрит, имаше и предложение за помощ в разследването. Но включването на подобно предложение има нотка поне на недоверие.
 
Това е по-притеснително за цялата ни правораздавателна, правосъдна система. Много са натрупванията, но знаете, че това е причината да имаме по-особено третиране от европейските институции - механизъм за наблюдение, извън Шенген и т. н. Макар че, като гледаме какво се случва в други страни, имаме основания да не сме точно ние наказаните", обясни Ивайло Калфин.
 
Той не предвижда негативни последици за ГЕРБ във външен план. "Ако са достатъчно убедителни доказателствата, че това е криминално деяние, няма как да се търси някакво следствие след това от страна на външните ни партньори", смята Ивайло Калфин.
 
Какво каза още Ивайло Калфин за очакванията си за европейските избори, за социалното напрежение у нас и в Европа - във видеото:

УВОЛНИХА СТРАШНИЯ НАЧАЛНИК ОТ АЕЦ КОЗЛОДУЙ, заплашвал полицай (ВИДЕО)
22:07 | 03 Юли 2020 г.

Служител на АЕЦ „Козлодуй” е с положителна проба з...

22:07 | 03 Юли 2020 г.
Служител на АЕЦ „Козлодуй” е с положителна проба за Covid-19. Той се чувства добре и няма симптоми на заболяването. Поставен е под карантина...
Владислав Стоянов
22:06 | 03 Юли 2020 г.

Владо Стоянов разказа пред Канал 3 за най-специалн...

22:06 | 03 Юли 2020 г.
Вратарят на Лудогорец Владислав Стоянов разкри в специално интервю за Канал 3, че най- специалната титла с разградчани е спечелената през...
21:10 | 03 Юли 2020 г.

Ще се сбъдне ли предсказанието на Дънов, че в бъде...

21:10 | 03 Юли 2020 г.
"Дънов е казал, че в бъдеще ще идвате на Рилските езера да изиграете упражненията си с хеликоптер". Това съобщи в предаването н...
20:43 | 03 Юли 2020 г.

Пожар в пилотската кабина приземи аварийно самолет...

20:43 | 03 Юли 2020 г.
Самолет на ирландската нискобюджетна компания „Ryanair”, изпълняваща полет от Берлин за Атина, кацна аварийно на летището в С...
Великобритания, флаг, знаме
20:31 | 03 Юли 2020 г.

Официално: Българите, пристигащи във Великобритани...

20:31 | 03 Юли 2020 г.
Великобритания обяви списък на държави, чийто граждани ще влизат на острова свободно без карантина. България не е част от него. Това озна...
20:12 | 03 Юли 2020 г.

Моторист блъсна жена на пешеходна пътека в Благоев...

20:12 | 03 Юли 2020 г.
42-годишен моторист блъсна жена на пешеходна пътека в Благоевград. И двамата са транспортирани за преглед в МБАЛ-Благоевград, предава БГН...

гледай на живо

04.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:10
  Парчета от реалността
 • 07:25
  Имате думата
 • 08:00
  "Социална мрежа" - избрано