"Политико": Кръв ще се лее на изборите в Бавария

Традиционният фаворит ХСС за пръв път ще получи под 40% от гласовете на неделния вот, смятат експертите

Източник: EPA/БГНЕС

Коментар на Матю Карнитшинг, "Политико"

Като цяло баварските избори са скучна работа. Обикновено единственият истински въпрос се върти около това колко голямо ще е мнозинството на Християнсоциалния съюз (ХСС). И както повечето неща в Бавария, пикът на избирателния сезон обикновено включва обилни количества бира и торти.

Но не и тази година. За пръв път в живата памет ХСС почти сигурно ще падне под 40-процентовата граница - и вероятно доста под нея - на регионалните избори в неделя, резултат, който ще изпрати политически трусове от Мюнхен до Берлин.

Основан през 1945 г., ХСС е управлявал процъфтяващата южно-германска провинция с абсолютно мнозинство през по-голямата част от следвоенната епоха. Тази сила направи ХСС незаменим (макар и често труден) партньор за своята сестринска организация, християндемократите, която е активна във всички германски провинции с изключение на Бавария.

ХСС спечели 48% на последните избори през 2013 г., осигурявайки си мнозинство в парламента, но според проучване на общественото мнение от миналата седмица, подкрепата за него сега е паднала до 33%. В голяма част от Европа такъв резултат би бил мечтан финал за утвърдена центристка партия. Като се има предвид дългото царуване на ХСС обаче, такъв резултат ще се разглежда като катастрофа.

Въпреки че Бавария се справя изключително добре икономически, безработицата е под 3%, комбинацията от чувство на неудовлетвореност от миграционната политика, както и от борбата в рамките на ХСС и коалицията в Берлин, кара много избиратели да търсят алтернативи.

Залогът не е само просто господството на ХСС в Бавария. Като ключов играч в управляващата германска коалиция, изборите в неделя ще послужат и като показател за влиянието на партията върху националната политика.

Още коментари и анализи ще намерите тук

През юли ХСС почти свали правителството, настоявайки за нов режим за отклоняване на бежанци на баварската граница. Той се сблъска с ХДС и социалдемократите и на други фронтове, включително настояването си за магистрални такси за чужденци и за това как да се работи с дизеловия скандал.

Често тези сблъсъци също привличат вниманието на Брюксел, където баварците поддържат сериозна мисия в съседство с Европейския парламент.

Подчертавайки важността на ЕС за ХСС, заместник-председателят на партията, Манфред Вебер, оглавява групата на Европейската народна партия в парламента. Миналия месец Вебер обяви кандидатурата си за следващ председател на Европейската комисия, амбиция, която също ще получи удари, ако партията му се представи слабо.

Ето пет неща, които трябва да бъдат наблюдавани при изборите в неделя.

1. Ще падат глави

Ако анкетите са точни (последният път те бяха такива по отношение на ХСС), ще се лее кръв. Ръководството на партията е разтърсено от конфликти през изтеклата година на фона на тежко съперничество между председателя на ХСС Хорст Зеехофер и неговия бивш финансов министър Маркус Сьодер.

Маркус Сьодер на предизборен митинг

След лошото представяне на ХСС на федералните избори миналата година, Зеехофер се съгласи да се оттегли като баварски премиер, за да отстъпи място на по-младия Сьодер. Зеехофер, който сега е министър на вътрешните работи в кабинета на Меркел в Берлин, запази председателството на ХСС, но запази жив и своя конфликт със Сьодер.

Още преди гласуването в неделя двамата се сочат един друг с пръсти. "През последните шест месеца не съм участвал в баварската политика или ръководството на кампанията", каза Зеехофер пред в. „Зюддойче цайтунг“ през уикенда. Междувременно Сьодер даде ясно да се разбере, че "вятърът от Берлин" е виновен за лошия резултат на партията в анкетите.

Извод: Ако няма неочакван прилив на подкрепата за ХСС, един от двата големи звяра, най-вероятно Зеехофр, ще трябва да си тръгне. Зеехофер даде ясно да се разбере, че той очаква да запази както председателството на партията, така и контрола на вътрешното министерство след изборите.

Като се имат предвид олелията около работата му с двата поста напоследък, той е по-вероятно да загуби и двата. Това би било добре дошло за Меркел, която през последните години многократно се е сблъсквала със Зеехофер, особено по отношение на миграцията.

2. Дали зеленото е червено?

Зелената партия се разпростира като пожар в Бавария, събирайки в анкетите 18%, повече от два пъти над резултата си на последните избори.

На коалицията Алианс90/Зелена партия предричат голям пробив на регионалните избори в Бавария

Както се случва на други места в Германия, голяма част от този прилив на подкрепа е за сметка на социалдемократите (СДП), които изглежда са попаднали в смъртоносна спирала.

След като спечели повече от 20% от гласовете през 2013 г., СДП се сви до около 12% в анкетите в продължение на месеци. Зелените също са привлекли някои либерални гласоподаватели, които не се чувстват комфортно с твърдата реторика на партията за миграцията, както и за онези, които са разочаровани от вътрешнопартийните боричкания.

След изборите ще знаем колко важен е миграционният въпрос за германските гласоподаватели.

Извод: Бавария може да предложи повече доказателства, че Зелените, които вече управляват съседните Баден-Вюртемберг, постепенно заменят СДП като новата народна партия на Германия.

3. Какво става с Алтернативата?

Повечето медии ще се фокусират върху това какво прави крайно дясната Алтернатива за Германия (АзГ). Макар тази партия да бележи често на анкетите резултат от 11%, тя често отбелязва по-добро постижение в избирателните урни от прогнозираните.

Партията няма история в Бавария, защото никога преди не се е състезавала там. Друга консервативна партия, "Свободни избиратели“, има сериозни последователи в Бавария, което прави провинцията трудно място за надпревара за АзГ, отколкото другите региони в Германия.

Това показва, че не може да се отрече, че влиянието на АзГ се усеща в предизборната кампания. За ХСС тази партия представлява надвисваща заплаха със здравото си захващане в десния край на политическия спектър, на каквато ХСС се е борила да се противопостави.

Много от поддръжниците, които ХСС е изгубил, са преместили подкрепата си за АзГ, което подтикна старата партия да излезе с лозунги като "Ние спазваме обещанията, които ХСС е направил".

Извод: АзГ почти сигурно ще се присъедини към законодателните органи на провинцията за първи път, което означава, че тази партия вече ще бъде представена в 15 от 16-те провинциални парламенти в Германия, укрепва популисткото движение.

4. За какво се интересуват гласоподавателите?

Освен окончателния резултат, най-важният изход от изборите в неделя ще бъде анализът на въпросите, които са най-важни за гласоподавателите. Докато въпросът за миграцията доминираше в голяма част от политическата и медийна дискусия, баварците, както и останалата част от Германия, се притесняват и от редица други неотложни въпроси, от достъпа до жилища на достъпни цени до експлозивните наеми за грижи за децата.

Извод: След изборите ще знаем колко важен е миграционният въпрос за германските гласоподаватели.

5. Кой ще получи първата бира на Октоберфест?

Тази привилегия е запазена за премиера на Бавария. Ще бъде ли Сьодер? И кой ще вземе втората чаша? С други думи, ако ХСС вероятно няма да има абсолютно мнозинство, въпросът кои коалиционни варианти са възможни след изборите в неделя ще бъде най-съществен, когато станат известни резултатите.

Ако прогнозите се сбъднат връзката между ХСС и Зелените би представлявала най-чистия вариант, поне по отношение на аритметиката. Въпреки големите различия помежду им по много въпроси, никоя от партиите не изключва такава коалиция.

Извод: Резултатът от неделя може да отвори вратата за създаване на коалиция между ХСС и Зелените – съзвездие, което много германски центристи, включително Меркел, биха искали да видят на федерално равнище.

10:56 | 08 Юли 2020 г.

Австрия предупреди да не се пътува до България

10:56 | 08 Юли 2020 г.
Властите в Австрия предупредиха да не се пътува към България, Румъния и Молдова.   Причината е разпространението на COVID-1...
10:43 | 08 Юли 2020 г.

Цветомир Найденов обори супер свидетеля на Божков ...

10:43 | 08 Юли 2020 г.
Шефът на ЦСКА 1948 и основен свидетел срещу Васил Божков - Цветомир Найденов разби на пух и прах твърденията на свидетеля на олигарха-бег...
наводнение
10:38 | 08 Юли 2020 г.

Стигне ли водата до фаровете - викайте застраховат...

10:38 | 08 Юли 2020 г.
Десетки автомобили пострадаха след поройния дъжд в София. Беше създадена дори фейсбук група за изгубени регистрационни номера.  ...
10:36 | 08 Юли 2020 г.

Шоколадът укрепва имунитета

10:36 | 08 Юли 2020 г.
Шоколадът е един от най-богатите източници на антиоксиданти и има положителен ефект върху имунната система твърди специалистът по хранене...
10:35 | 08 Юли 2020 г.

Бивш външен министър не бил информиран, че тестът ...

10:35 | 08 Юли 2020 г.
Бившият министър на външните работи Милен Керемедчиев е подал сигнал за прехвърляне между институциите и липса на налагане на задължителн...
10:30 | 08 Юли 2020 г.

ЕС ще претърпи по-дълбока рецесия от очакваната

10:30 | 08 Юли 2020 г.
Коронавирусната криза ще тласне Европа в по-дълбока рецесия, отколкото първоначално се смяташе, заявиха от Европейската комисия. Все пак ...

гледай на живо

08.07.2020
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 11:00
  Новини
 • 11:15
  Парламентът на живо
 • 11:45
  Топ шоп