Александър Симов: Разменяме писма като в "Опасни връзки", там свърши трагично

Превърнахме "Дума" в поле за нечиста битка, казва бившият журналист от левия вестник

Александър Симов
Източник: Канал 3

Александър Симов

- Въпреки че не сте от подписалите се под подписката на онези 50-има, възразили срещу новото ръководство на "Дума", сте член на Националния съвет и сте получили писмото-отговор на лидера на партията Корнелия Нинова. Прочетохте го вероятно. Нинова отрича обвиненията от първото писмо. И къде ще свърши този епистоларен диалог?

- Точно заради това ще си призная честно - моята позиция, и то като човек от "Дума", от самото начало, след като прочетох писмото на петдесетимата, а сега и отговора, знаех, че не е добре, не е полезно за БСП арената за политически сблъсък да става вестник "Дума". Вестник "Дума"  е независима медия с ляв дух и характер, и следователно трябва да страни от партийните боричкания на левицата. Тя може да дава трибуна на всяко едно от тях, но когато превърнеш дума в обект на война, резултатът може да бъде само лош.

- Не е независима трибуна, щом става разправия за една и за друга снимка?

- Именно, големият абсурд е, че онези, които уж се борят за свободата на словото, тръгнаха да правят забележки за снимката на първа страница. Каква свобода всъщност позволяваш на главния редактор? Говорим за Велислава Дърева и за Пирински, и за други, които се заяждаха. Че почетният председател на ДПС е на първа страница. Ако това е нивото за разговор на "Дума", аз в такъв разговор няма да участвам. За разговорът за "Дума" може да бъде на съвсем различно ниво. Точно заради това не ми харесва изобщо влизането в диалог по темата "Дума" по този начин - чрез писма, чрез обяснения кой какво е казал. Разговорът за "Дума" не може да се ограничи до "онзи казал това, другият контрира". Трябва да си говорим за бъдещето на вестник, за редакционното съдържание, за неговата насоченост, но да превръщаме разговора за "Дума" в "този обвини, другият отрече", на мен ми се струва изключително неполезно за самия вестник. И заради това не харесвам писмото на петдесетимата, не съм голям фен и на отговора, тъй като той създава лош тон по принцип около в. "Дума".

- Тази разправия нямаше да звучи така махленски, така на дребно, ако не се случваше пред очите на обществото, защото тези писма станаха публични.

- Точно така, ние сме като в романа "Опасни връзки" на на Шодерло дьо Лакло - постоянно си обменяме някакви писма. Знаем, че този роман свърши трагично. Опасявам се и в БСП да не стане така.

Но вън от шегата, си мисля, че разговорът трябваше да бъде проведен по съвсем друг начин. Не ми хареса как бе зададен тонът на разговор, тук визирам групата на петдесетимата. Честно казано, не одобрявам докрай и тона на отговора, тъй като вътрешнопартийната дискусия, тонът на отговора можеше да бъде друг - да измести разговора от това кой какво е казал, а да вдигнем разговора за бъдещето на "Дума" като орган на левите идеи. Това не се случи. Мисля си, че БСП има силите да го преодолее, но към този момент опасявам се, че отвън приличаме на италианско семейство, което не може да се разбере по въпроса какви чинии да купи.

- "Дума" не е ли само повод за вътрешнопартийната атака?

- Да, но нали знаете, че когато използвате нещо като повод, е най-лесно да го разрушите. Абсолютно съм наясно, че "Дума" е просто удобният мотив, чрез който да атакуваш ръководството на партията. И точно заради това се опитвам да го повтарям навсякъде, с риск подписалите писмото петдесетима да ми се обидят - не използвайте "Дума" за това! В БСП съвсем нормално е да има атака срещу лидера и всеки лидер трябва да го очаква, но да използваш левия вестник, при условие, че част от хората, подписали се, правеха същото с левия вестник, в което днес обвиняват Корнелия Нинова, ми се струва доста нечистоплътно. И знам, че сега ще се посипят всякакви обвинения и ще кажат - ето го тоя, лакея, клакьора и т.н. В БСП, за съжаление, нивото на разговора някой път пада точно дотам, но аз го казвам като думаджия в червата! Работил съм от началото на 2003 г. до миналата година в "Дума". "Дума" е част от професионалния ми живот и аз съм единственият, който има право да говори с моралистичен патос за "Дума" сред всички, подписали писмото. Велислава също има право на своя патос, въпреки че нейният отива в посока, която лично аз не приемам.

- Извън политическата разправия, Нинова вади и друг аргумент в отговора си - за изчистването на дълговете на вестника, които по груби сметки, излизат над милион лева?

- Факт е. Като журналист никога не съм се занимавал с мениджърската страна на вестника, но в ИБ на БСП, когато бях част от него, ми се наложи да видя сметките и Корнелия Нинова не преувеличава. Тоест, не може да се твърди, че един лидер унищожава вестника, след като всъщност тя го е спасила от изпадане във финансовото блато. Също така, искам да се намери поне един журналист от "Дума", който да каже, че Корнелия Нинова или някой от ръководството е оказвал личен натиск върху него да пише в една или друга посока.

И искам да кажа, че нито Сергей Станишев, нито Мишо Миков, нито Корнелия Нинова са оказвали някакъв натиск. И заради това опитът да използваме плашилото на някаква диктаторска власт в БСП, която се опитва да потъпче вестника, не ми се струва нормален. Най-малкото защото, разглеждайки "Дума" днес и сега, аз не виждам тя да е заела една линия. Вестникът се опитва да се отвори максимално към различни слоеве от българското общество и към различни слоеве на партията. Големият въпрос е друг.

Защо изведнъж на част от тези хора сега им припука за "Дума"?! Кога стана "Дума" толкова важна за тях? Преди една година не беше ли същото, преди две, преди три, а преди четири години? Изведнъж "Дума" се оказа в центъра, защото е удобен повод ние да се покажем като големи радетели на левите идеи.

Да, обаче лявата преса е кауза, която изисква всекидневно отдаване, а не спорадична рекламна кампания, която да се направи за това, че видиш ли, ние сме загрижени за левите принципи. Сигурно ще прозвучи като някаква пряка атака, но го казвам като човек от редакцията на "Дума", който се ужасява от факта, че вестникът днес се превръща в поле за нечиста битка. Има си начини лидерът на БСП да бъде атакуван съвсем легитимно - пленуми на Националния съвет, конгрес и всякакви други форми. А не да използваме един нов главен редактор на "Дума", при това човек млад, с енергия, с дух, с амбиция да промени нещо, и да тръгваме да говорим, че той бил мияч на чинии, градинар, който нямал право никога да командва големите величия с непоклатимите пера във вестника. Кой го казва? Защо тръгваме по тази линия?

- Вярно ли е, че има напрежение в редакцията?

- Няма напрежение в редакцията на "Дума", има напрежение в двама или трима души в тази редакция.

21:56 | 09 Юли 2020 г.

Капитанът и голмайсторът на Лудогорец за титлата, ...

21:56 | 09 Юли 2020 г.
Капитанът на Лудогорец Светослав Дяков и голмайсторът на шампионите Клаудиу Кешеру споделиха пред камерата на Канал 3, че следващата голя...
Полиция
21:47 | 09 Юли 2020 г.

Гърците протестират срещу нов закон

21:47 | 09 Юли 2020 г.
Хиляди гърци демонстрираха днес срещу нов закон за затягане на правилата за улични протест, който беше критикуван от опозицията като неде...
Гей
21:30 | 09 Юли 2020 г.

Норвегия ще приема приоритетно бежанци с хомосексу...

21:30 | 09 Юли 2020 г.
Норвегия е първата страна в света, която официално обявява, че ще приоритизира приемането на бежанци с различна сексуална ориентация. Тов...
Социални мрежи
21:14 | 09 Юли 2020 г.

Букурещ включи онлайн насилието в Закона срещу дом...

21:14 | 09 Юли 2020 г.
Румънското правителство прие промени в Закона срещу домашното насилие, според които онлайн тормоза вече е криминално престъпление с реалн...
Мирела Иванова
21:00 | 09 Юли 2020 г.

Мирела Иванова: Родителите трябва да запознаят дец...

21:00 | 09 Юли 2020 г.
Днес честваме 170 години от раждането на „Патриарха на българската литература“ - Иван Вазов, а по този повод драматургът от Н...
Румен Радев и Илияна Йотова
20:34 | 09 Юли 2020 г.

Румен Радев оглави протеста след арестите на „Донд...

20:34 | 09 Юли 2020 г.
Акция и арести в президентството. Задържани са двама от приближените на президента Румен Радев. За разгласяване на държавна тайна е отвед...

гледай на живо

10.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо