Ген. Попов за радиомълчанието на президента: Някои политици обичат да са в светлината на прожекторите (ВИДЕО)

Депутатът от ГЕРБ е убеден, че правителството е стабилно

Ген. Константин Попов
Източник: Канал 3

„Нормално е да има различни позиции в малката коалиция. Това са различни хора с различни амбиции, но искрено се надявам, а и съм убеден, че накрая здравият разум ще възтържествува. Защото е нужна стабилност”. Това обяви в предаването „Денят на живо” Канал 3 председателят на парламентарната комисия по отбрана и депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов по отношение на скандалите в коалиционния партньор „Обединени патриоти”.

Дали обаче е може да се стигне до спиране на проектите за модернизация на армията заради подобни скандали и евентуална смяна на правителството.

„И това е възможно. Вече се е случвало. Защото всеки един трус може да доведе до спиране на проектите. Моето лично убеждение е, че правителството е стабилно и това няма да се случи”, каза ген. Попов.

Той коментира и думите на президента Румен Радев, който заяви, че е необходимо радиомълчание по отношение на офертите и покупката на новите изтребители.

„Някои политици предпочитат да са в светлината на прожекторите и използват такива специфични думи, които и впоследствие биват коментирани. И мен разбира се започнаха да ме питат затова. Питат ме защо точно на празника на ВВС е направено това изявление, защо не направи подобно изявление и за ЧЕЗ, например.

Но мисля, че когато има открит разговор, когато има прозрачност, няма опасност от някакви скрити договорки. Опасност има, ако се изпращат емисари, които говорят в ъгълчетата. Сега няма такава опасност и искрено вярвам, че не се изпращат такива емисари.

Офицерите, които са директно свързани с оценката на офертите, ще имат спокойствие. А и това ще бъде така, защото ние нямаме пряк достъп до пълните оферти, които са огромни като обем.

Най-вероятно и аз мисля, че думите на президента се отнасят за това тези хора да бъдат оставени да работят, а не да бъдат обект на интереси”, заяви Попов.

Генералът обясни и по какви критерии ще бъдат оценявани офертите за изтребителите.

„Основните критерии са три. Първият е бойната ефективност, т.е. какво може да предостави самолета в реални мисии. Вторият основен критерий е цената – и това е важно, защото ние търсим възможно най-доброто решение. И третият е ресурсът – т.е. колко дълго може да го използваме този самолет. И тук е голямата отговорност на експертите, а и на политиците. Защото политиците не трябва да бягат от отговорност, защото българският летец трябва да бъде спокоен и уверен, че ще има най-мощния самолет, който ще може да експлоатира в следващите 20-30 години.

Всъщност трябва да призная, че когато направихме тази листа на самолети преди години, в нея бе включен само един нов самолет. А в момента имаме хубави оферти за прекрасни самолети. Наистина имаме добър избор”, каза още председателят на парламентарната комисия по отбрана.

Вижте още интервюта и коментари!

Кога обаче може да бъде сключен договор и целият процес по придобиване на самолета да приключи.

„В проекта, който сме гласували в парламента са поставени доста амбициозни срокове. До края на месеца трябва да има резултати от работните групи и те да бъдат внесени в Министерски съвет. Оттам нататък Министерски съвет трябва да реши, да каже „Да” и министър Каракачанов да започне преговори. След това трябва да се стигне и до споразумение с ответната страна. Всичко трябва да бъде приключено през следващата година. Амбициозните срокове са в началото на другата година да бъде ратифициран договора от парламента. Но трябва да е ясно, че ние не сме абсолютни господари на положението”, изтъкна ген. Попов.

„Купуваме 8 самолета като първи етап и още 8 на втори етап, за да имаме една функционална ескадрила. Ние наистина обаче трябва да купим способност. Защото както гласи поговорката, не е важно с колко самолета ще започнеш войната, а с колко ще завършиш”, обяви депутатът.

Ген. Попов обяви и че България участва в общо 4 проекта в общата европейска отбрана ПЕСКО, като в единия страната ни е наблюдател. Те са свързани основно с Военноморските сили.

 

21:52 | 05 Юли 2020 г.

Отложиха отварянето на Тадж Махал заради огромния ...

21:52 | 05 Юли 2020 г.
Откриването на индийския паметник на културата Тадж Махал беше отложено поради нарастване на случаите на коронавирус в района.  ...
21:25 | 05 Юли 2020 г.

Расте броят на починалите в Италия

21:25 | 05 Юли 2020 г.
Броят на починалите от последствията от COVID-19 в Италия се увеличи за едно денонощие със 7 души. Това е една от най-ниските стойности н...
21:05 | 05 Юли 2020 г.

Д-р Мартин Табаков: Спецификата при Тръмп е, че то...

21:05 | 05 Юли 2020 г.
Интересът, който го има по отношение на изборите за президент на САЩ не е аналогичен с изборите в Китай и Русия, тъй като там ние знаем к...
20:56 | 05 Юли 2020 г.

Болният от COVID-19 абитуриент в Търново заразил б...

20:56 | 05 Юли 2020 г.
В Американския колеж „Аркус“ във Велико Търново има епидемично огнище на Covid-19, съобщиха от Регионалната здравна инспекция...
COVID-19
20:51 | 05 Юли 2020 г.

СЗО: Заразените с COVID-19 в света повече от 11 ми...

20:51 | 05 Юли 2020 г.
Броят на регистрираните случаи на коронавирус в света се увеличиха с повече от 203 000 през последното денонощие, с което общата численос...
проф. Асен Балтов
20:45 | 05 Юли 2020 г.

Проф. Балтов: Има пик на заразени с коронавирус мл...

20:45 | 05 Юли 2020 г.
„За последните две седмици в „Пирогов” се забелязва увеличаване на броя на по-младите пациенти, заразени с коронавирус....

гледай на живо

05.07.2020
  • в момента
    Новини
  • 23:20
    Беновска пита