Ганчев: Хвърлихме 8 милиона в канала, Спас Русев играе по правилата

"За журналистиката като за Левски – или добро, или нищо", каза собственикът

Гриша Ганчев
Източник: cska.bg

Гриша Ганчев

Собственикът на ЦСКА Гриша Ганчев се изказа специално за предаването "Код Спорт" по ТВ+.

- Здравейте, г-н Ганчев! Голям мач се оказа този с плащането на прословутите 8 милиона за емблемата. Вярно ли е, че в деня „Х" на плащането сте били някъде далеч на Изток? При объркване на часова разлика или на полет можеше ли да стане гаф?

- Още преди три години, когато аз и Инджов се заехме с ЦСКА, беше ясно, че трябва да се плащат активи и пасиви на старото търговско дружество. Това е нормално. Всеки ден в света фалират фирми, образуват се нови и т.н. Друг е въпросът, че тук имаше някакви елементи на чест, морал и т.н. По принцип не съм привърженик да се хвърлят пари в канала. В крайна сметка излезе и там голяма измама. Синдичката е продала някакъв имот в старото търговско дружество, което въобще не съществува, то си има собственици. И най-лошото и парадоксално е, че съдът я подкрепя.

- Плати се, за да се узакони измамата - това ли е моралът в крайна сметка със синдичката?

- Едни пият и се веселят, а балъците плащат накрая. Такъв е моралът на тези географски ширини. Оттук-нататък вече трябва да се мисли за съвсем други неща.

- Защо в последния момент се случи всичко, един вид "last minute"? Пари ли трябваше да се събират?

- Не е в последния момент. Просто се водеха много дълги дела. Доколкото съм запознат от нашите юристи, те са искали тази неправда по някакъв начин да я елиминират. Тя да го извади този имот от дружеството и ние да си платим с по-ниска цена в зависимост, колкото струва този имот. Но в крайна сметка съдът я подкрепи и купуваме нещо, което го няма в активите, но както и да е.

- Какво се промени за вас лично като собственик на ЦСКА след края на сагата с емблемата?

- За мен нищо. Както знаете, ЦСКА има около 15-16 емблеми. И аз не знам сега коя сме купили, защото само един от предшествениците е заложил три в НАП. По времето на други предшественици и ръководители на ЦСКА, гледам емблеми с някакви лъвове, тигри и т.н. Най-старата емблема я показахме на юбилея за 70-годишнината. Дори я има в книгата, в която имате сериозен принос и една година се мъчихте да я направите.

- Защо тогава в крайна сметка беше много важно за вас да купите емблемата?

- Аз дадох дума преди три години, още когато се събирахме на „Армията" им го казах. Плюс това с Инджов си бяхме решили, че старото търговско дружество трябва да го купим с активите и с пасивите. Не го казвам сега. Казал съм го и пред други ваши колеги и т.н.

- Тези 8 милиона лева ще променят ли нещо от плановете за реконструкция на стадиона?

- Мисля, че няма да променят, но все пак 8 милиона са си 8 милиона. Ние ги хвърлихме един вид в канала. С тези пари нищо полезно не може да се случи. Като изключим, че има един стар автобус, от който може би ще вземем 2-3 хиляди лева за скрап, малко скъсани чорапи и гащета. И това е.

- Но стотици футболисти и други деятели ще вземат.

- Това е хубаво, да. Някой ги е лъгал навремето, а сега ние им платихме. Дори някои от тях не ги и познавам. Кога са играли? Пък смея да твърдя, че горе-долу съм запознат в последните двайсет и няколко години с футболистите в България.

- Червената половина на България полудя от еуфория в социалните мрежи на 11 октомври следобед, но се говори че няколко дни по-рано тарторите на агитката са ви ядосали. Ако е така - защо?

- Те не могат да ме ядосат по простата причина, че са много малки да ме ядосат. Но самата философия на този клуб трябва да видим оттук-нататък как ще продължава. Ако те си мислят, че могат да намерят по-кадърен човек, да заповядат. Ние сме ОК, "open" сме. Примерно да бие сто пъти Левски подред, да бие Септември с по 20:0 и от този род. Футболът е много жесток спорт. Носи радости, но носи и несгоди. Усещам тази психопатия в нашите Фейсбук герои - паднали сме, а синcj ми много плаче. Хубаво, но какво да направим? Това е спорт. Барселона също пада, а за Реал Мадрид какво да кажем сега? Ами за великия Байерн Мюнхен? И нямам думи за Манчестър Юнайтед! Техните синове сигурно си късат ризите! Във футбола, ако не караш по правилата, те наказват жестоко, защото е много жесток спорт. Но аз мисля, че ние караме по правилата. Стратегията ни е правилна. Оттук-нататък те трябва сами да изберат. Ако мислят, че има извънземен отбор в света, който може да побеждава нон-стоп, няма проблеми. Ако намерят точния човек и точните изпълнители, аз съм ОК.

- Какви са целите на ЦСКА като инфраструктура на клуба? Говоря за базата, проект за нов стадион...

- Ние още не сме излезли на нулата. Инвестицията в Панчарево, която е над 4 млн. лв., е доникъде. Трябват ни още два тревни терена, един изкуствен, закрит. Отделно трябва да си направим общежитието за децата, защото академията ни е под всякаква критика. Също така се строи фитнес център на Панчарево. Но терените са малко, ние сме построили три терена. Когато дойдохме в ЦСКА, там имаше дървета големи колкото вас, по два метра. Сега горе-долу придоби някакъв що-годе нормален вид, но има много работа там. На първо време трябва да завършим Панчарево, за да може да си настаним академията и да почнем да си вадим наши собствени кадри. Знаете, че съм привърженик повече българи да играят, но трябва да им създадем условия. А ние условията засега ги нямаме. Пръснали сме ги из цяла София, плащаме безбожни наеми и т.н. А за стадиона според мен трябва пак да отидем на разговори с държавата. Не е нормално ЦСКА да плаща 96 хиляди лева наем на месец за двете руини там. Може би това е единственият клуб в света, който плаща за нещо, а насреща няма нищо. 96 хиляди лева всеки месец са наемите. Отделно 250 хиляди лева са данък сгради, такса смет и т.н. от ползвателя. Сегашният ЦСКА е ползвател. Като ги съберем тези числа, горе-долу отиват близо 1,5 млн. лева. Колко отбори в „А" група имат бюджет 1,5 млн. лева? А това е само наемът на ЦСКА. Някак си не върви! Поне министърът на спорта е сериозен човек и мисля, че ще се споразумеем. Дано се споразумеем, но да направим публично-частно партньорство, за да може като инвестираме там... Ние ще си тръгнем рано или късно, но който дойде след нас, поне да сме оставили нещо!

- Остава и феновете да имат нерви, за да се бърза бавно. Явно твърде бързо се забрави каква беше ситуацията в ЦСКА.

- Сега им е много приятна ситуацията в клуба. Първо, клубът няма никакви борчове. Второ, всичко се изплаща на секундата и трето - от тази година започна да има и големи приходи. Знаете продажбата за много пари на Каранга, продажбата на Антон Недялков в Далас. Сега тези постъпления влизат. Отделно и нелошото представяне в УЕФА също донесе близо 1,5 млн. лева. Но мога да ви кажа и колко са техните приходи от билети - 500 хиляди лева на година криво-ляво. С тези 500 хиляди какво можем да направим? Освен да купим на Десподов два-три чифта нови футболни обувки.

- Привържениците на Левски не приеха добре новината за емблемата. Знаете ли, че някои твърдят - държавата е платила емблемата като е направила поръчка за коли за жандармерията от завода на Гриша Ганчев в Ловеч? Чухте ли този слух?

- Какво общо има един завод с някаква емблема? Да, като погледнеш реално те са две фирми, нали. Но едното е спортно дружество, а другото е завод за коли. Той не продава само на МВР, а на всеки, който иска да си купи евтина и качествена кола.

- Може би не трябва да са били коли, а хеликоптери. Все пак тези коли струват пари.

- Вижте, аз Левски не ги мразя. Те са ми безразлични. За тях или добро, или нищо.

- Говори се какво ли не - например, че Левски има таен собственик. Вие давате ли ухо на тези слухове?

- Не ме интересуват тези работи. За повече от двайсет години много комплексари минаха през футбола. Нагледал съм се на какви ли не нарциси. За съжаление се срещат и сега. Не мога да ги разбера откъде имат тази енергия да се показваш, да учиш хората. Един вид „в царството на слепите ти си с едно око". Ама, те много самовлюбени, бе човек! Някой път ме е страх да не се самоизнасилят на някой стадион. Трябва по-нормално, по-кротко. Трябва да се инвестира в спорта, защото в крайна сметка това е социален феномен. Колкото и малък и невзрачен да е останал, трябва по някакъв начин да се поддържа, ако имаш възможности естествено.

- Казахте, че за Левски общо взето е като за умрелите хора...

- Не, не е така. Нито лошо...

- Да, обаче имате двама приятели от „сините" - Люпко Петрович и Наско Сираков.

- Да, много са ми близки.

- Наско беше ли близо до пост в ЦСКА, както се говореше?

- Честно да ви кажа, бих му предложил пост. Насо е изключително ерудирана личност, знае си материята, отделно не е корумпиран, а и е работар. Чакам го Люпко да се върне от Руанда. Сега беше във ваканция и се виждахме. Може и на него да му предложим пост. Защо не? Кадърни хора. Какво значение има? Знаете, че най-големият мениджър отиде в Манчестър от Челси, какво лошо има в това?

- Тук обстановката е малко по-различна.

- Да, географската ширина е малко по-така.

- Кой и с какво трови атмосферата в българския футбол? Два пъти в годината казвате по нещо за 2-3 минути...

- Това е дълга тема. Ако вземем да говорим, няма да ни стигнат десет предавания „Код Спорт". Като вземеш от маниаците, минеш през нарцисите, красавците, та стигнеш до гелосани и най-различни, и пъзелът се нарежда. Не може да отидеш и да пробиеш целия футболен съюз, да купиш всички съдии, да купиш комисии, да се гавриш... Защо? Защото си решил да похарчиш някакви пари ей така. Да си надградиш егото - защо е необходимо? Пробиваш играчи, отбори, треньори. Почва първенството - 30 точки аванс. Добре, какво удоволствие ще изпитам? Вие сте по-старички като мен и помните 1997-1998 г. И аз съм ги правил тези работи, и Сирака ги правеше в Левски. Та, опря мачът до един хикс да се решават титли и т.н. Какво морално удовлетворение да изпиташ от тази работа? Никакво! Нула! И се питам - за какво е необходимо, заслужава ли си повече да се мятат пари за едно нищо? Ще ви кажа друг пример. Много е комплицирана ситуацията, защото когато лятото търсехме да вземем треньор, звъняхме на пет-шест доста известни имена, от които две топ известни. Няма да ги крия - Свен-Горан Ериксон и Феликс Магат. Тук моите хора - дай опитен треньор, дай това-онова... Макар че аз не бях на това мнение. Обичам млади хора и исках да намерим млад треньор. И двамата казаха, че е интересно предложението. Тук не става въпрос за пари. Мислиха, мислиха по три дни, офертите явно ги задоволяваха, но казаха, че не могат да дойдат в това първенство. Защо? Какъв е проблемът? Казва - то първенството ви е наредено. Ние сме хора с авторитет и сме табели, не искаме да дойдем там. ОК, живи и здрави! Даже имам и свидетел на единия разговор - Красимир Балъков. Може да го попитате. Тогава ми стана ясно, че вече ни знаят по целия свят.

- Откъм „добрата" ни страна.

- Какво нещастно първенство има тук и че винаги се играе с белязани карти. Е, оттам натам за какво?

- В какви отношения сте със собственика на Левски Спас Русев? Когато той ни гостува в „Код Спорт" каза, че е настроен за феърплей във футбола.

- За него съм убеден, че играе по правилата.

- Познавате ли се?

- Да, познаваме се. Преди 20 години даже му помогнах, когато се създаде една много голяма фирма. Отношенията ни бяха кристално чисти. Доведоха го едни приятели и тогава се запознахме. Помогнах му, след шест месеца всичко беше точно. Оттогава съм го виждал два пъти. Но като имаш предвид, че е левскар...

- Бихте ли седнали някога президент до президент на даден мач?

- С кого да седна?

- На Левски - ЦСКА със Спас Русев да седнете в ложата?

- Първо, аз не съм президент. По принцип в последно време ги гледам мачовете по телевизията, защото малко ми идва "too much" тази лудница по стадионите. Но никога човек не може да каже „никога"!

- Съжалявате ли за времето, когато бяхте член на Изпълкома на БФС?

- Ама, разбира се! Такова загубено време! Всички идеи, които се вкараха - за млади играчи, за това, за онова, всичко замина в канала. Лигите U15, U17, U19 са заслуга на Наско Сираков и с моята подкрепа, защото аз не разбирам от футбол, но съм го подкрепял. Помните по-рано при юношите какви първенства се играеха. Около Ловеч ритат с Габрово, Севлиево и Търново, в София си играят. Правят някаква купа - тюрлю гювеч и накрая едно нищо. А сега си има реални първенства, както в белите държави. U15 си играят първенство с изпадащи и влизащи отбори, също U17 и U19. Тогава взехме решение с големи напъни за дублиращите отбори. Отделно две години се борихме с Насо да почнат да играят до 21 години задължително в отборите. Изкара една година това нещо, дойдоха властимащите и го забърсаха. Защото те са измислили футбола! От тях излиза футболът! Те го знаят футбола наизуст! Лошото е за Боби Михайлов. Нито го обичам, нито го мразя. Но ще дойде време, ще си тръгне, някой ще се обърне назад - какво направи ти за този период? Той какво ще каже, горкият. Понякога ми е много мъчно за него, защото после го изклепаха. В началото той искаше да се върши работа. Възприемаше хубавите идеи и от Лъчо Танев... Всичко минава и заминава.

- Откъде тръгна войната между ЦСКА и Лудогорец?

- Ние не воюваме с никого, те воюват с нас! Ние сме в окопа и драпаме. Сложили сме големите каски и това е. С кого да воюваме ние? Нито пари имам да плащаме на съдии, нито имам пари да плащам на Футболен съюз. И аз се чудя къде са тези органи. Тук разнищиха строителни, ресторантьорски, хотелски, не знам какви фирми. Абе, как не щат да ни дойдат на гости на нас във футбола, бе! Няма ги, не искат да дойдат!

- Може би не ги каните правилно.

- Ами, ето, да заповядат във футбола прокурори, ДАНС-МАНС и да видят. Те чак по Европа го знаят някакъв Караманджуков, че се разнася с едни торби с пари напред-назад по съблекалните, а тук никой го не знае. Премиерът на Унгария дойде тук на мача, но на домакинската среща не отиде. Защо? За да не му отрежат главата съдиите.

- В мача на България срещу Кипър от 14-те национали, които играха, сте били началник на 9 от тях в Литекс като повечето от тях са рожба на академията на бившия ви клуб.

- Така е.

- Как приемате или по-точно как тълкувате този факт?

- Лошото е, че не са това качество, че да са във водещи европейски отбори. Качеството идва с конкуренция. Просто трябва да се обърне пирамидата по някакъв начин. Трябва да почнем да налагаме българи да играят. Не можем без чужденци, далеч съм от тази мисъл. Но ето - като няма българи, сме се принудили. В ЦСКА има 13-14 чужденци.

- А има ли вариант да стигнете до крайност - само чужденци?

- Има го и този вариант, защо да го няма? Има вариант, след като школата ни не работи. В най-скоро време ще вземем мерки и ще се чуе. Дочувам, че има и корупция, което е немислимо да се случва. Ние трябва да произвеждаме играчи! Ще вземем специалисти от чужбина, както в Ловеч го бях направил. Идваха всяка година хора от Оксер и работеха. Същата работа ще стане и в ЦСКА. Но досега не ни остава време. Но не може да продължава по този начин. Ние трябва да вадим български играчи!

- За колко време смятате, че може да направите академията на ЦСКА толкова продуктивна, както тази в Ловеч?

- Поне пет години оттук нататък. За година и половина-две да си довършим, каквото трябва с базите и вече да търсим високо спортно майсторство, а не да ги събираме на килограм. За какво са ни? Чак на мен ми се обаждат - туй детенце, онуй детенце... Ще направим три групи U15, U17, U19 по 20 човека, които според изискванията на шефа на школата и на треньорите, да са качество. Да разчитаме примерно един-двама да могат да влязат да играят в първия отбор. А другите, с които подпишем договори и тръгнат, спокойно да си играят във втората шестица на „А" група, във водещите отбори в „Б" група. Просто да създаваме играчи. Като се обърна по отборите и като погледна, има поне 150 мои играчи от нашата академия в Ловеч, които играят в „А", „Б" и „В" група. В крайна сметка той заради това идва, да я изкара тази академия и после 10-12 години да има с какво да се прехранва.

- Защо променихте стратегията си спрямо треньорите? Преди малко казахте, че обичате младите хора, а в Литекс залагахте предимно на табели.

- Работех, работех с какви ли не. Треньорството е малко като покера. Ако имаш късмет да ти върже... Аз имам доверие в младите хора. Гледайте какво става в Германия, в Англия - навсякъде млади треньори. Старите с разбиранията им от преди 20 години... Всяко ново начало е трудно. Единствено съжалявам за Христо Янев, че не можа психически да се окопае. В Нестор имам страшно голямо доверие. Сериозен, начетен човек, знае футбола. Направи някои грешки, тръгна да променя схеми в хода на сезона. Това е материалът, с който разполагаше, нямаше друг. Но мисля, че се е осъзнал. Всеотдаен, работен, учтив, говори пет-шест езика перфектно - какво да искаме от него? Все пак девет години е бил помощник в Бундеслигата. Ако и там не са го научили, къде да го научат, бе, братко?

- Във вашето обръщение в юбилейната книга на ЦСКА казвате, че не винаги най-правилното е да направиш правилно. В крайна сметка по верния път ли тръгна ЦСКА, след като имаше алтернатива - загробване с тези 38 милиона или прескачане юридически с дружествата?

- Старият футболен клуб просто не беше възможно да съществува. Това е пределно ясно на всички. Ще ви го кажа, както съм го казвал много пъти досега - когато са се сменяли ръководства и т.н. всеки взима по един печат в джоба и почва да праска анекси и да прави мръсно на този, който го е наследил. Тук не говорим за парите. Едно 15-20 години щяха да се мъкнат едни дела, едни чудесии нон-стоп. Ти чувал ли си за лицето Иван Боладо? Е, този е бил футболист в ЦСКА. Кога е бил - това е отделен въпрос. Аз не го помня, но бил играл 15 минути. В момента има дело, съдят новия клуб ЦСКА за 800 хиляди евро.

- Най-скъпият играч.

- Нещо страхотно! Там е била една яма, корупционна дупка, която няма запушване. Другото нещо - как ще се оправиш с енергото, с НАП, с това, с онова? Ами, 4,5 млн. лева са още от 2005 г. оставени, чукат си едни лихви... Идва следващ, плаща нещо, отива, намира хора в НАП, те го разсрочват. Идва следващият, взима да плаща, но главницата си стои от 2005 г. Питам аз - когато се е продал ЦСКА на някакви индийци, защо тогава с парите не са погасени тези задължения към НАП? В крайна сметка воденичният камък на ЦСКА е бил НАП. А в международните институции е УЕФА. Там е мъртва хватка, няма отърване. Плюс това, от 1990 г. сте във футбола и знаете много добре, УЕФА и ФИФА защитават винаги правата на играчите, на агентите, на хората, които имат да получават пари. Ето, сега минете през синдик, дайте си претенциите пред него. Като ви одобри, ние платихме, взимайте си парите. В Испания това е нормална практика, да не говоря за Турция. Ето го Глазгоу Рейнджърс, ето ги и италианските клубове Фиорентина, Парма и т.н. И те минаха през тази работа. Единственото е, че ЦСКА пак постави световен рекорд. Всичките плащания за стари търговски дружества са от порядъка между 8 и 12%, а ние платихме 39% от стойността. Аз не мисля колко по-морално трябваше да се случи. Лошото е да не са се запътили някои други към тази работа, защото никой не знае те колко плащат. А да ви кажа за три години, откакто сме в ЦСКА, сме платили над 4,5 млн. лева данъци на НАП. Това са социални, здравни, данък на заплатите и т.н. Някои казват, че един новосъздаден голям гранд от няколко години и той плащал толкова. А пък чувам от други, че бюджетът му бил... Учил съм счетоводство, но явно не съм го доучил, защото не ми се връзват цифрите.

- Защо се разделиха пътищата ви с друг едър бизнесмен - Васил Божков, с когото преди 3 години имахте намерение заедно да управлявате ЦСКА?

- Бяхме правили една среща. Г-н Божков не беше убеден дали трябва да се връща в спорта. Това беше цялата история. Но и аз го разбирам - толкова псувни и плюнки е отнесъл. Като гледам мен какво ме правят, представям си него! Свършва мачът и цяла нощ ми пишат. Откъде ми знаят телефона „мечки", „тигри", „зебри" и не знам какви - всеки дава мнение. Този защо не игра? Чакай, бе, аз треньор ли съм? Не съм говорил с Инджов, но ако още малко ми се правят на паисийевци, мога да потърся спасение от рода на Бил Гейтс някой.

Етикети: цска , Гриша Ганчев
Лекар
12:59 | 21 Октомври 2020 г.

"Социална мрежа" днес: Има ли готов алгоритъм за р...

12:59 | 21 Октомври 2020 г.
В "Социална мрежа" днес от 14:30 ч. очаквайте:   ➡ От какво зависи стареенето на кожата и кога трябва да започнем ...
Бързият влак Варна - София удари кола на прелез и дерайлира
12:44 | 21 Октомври 2020 г.

След 7 години директно ще пътуваме с влак до Скопи...

12:44 | 21 Октомври 2020 г.
След 7 години ще пътуваме с влак директно до Скопие, като за целта до 2027 г., когато е краят на следващия програмен период на ЕС ще завъ...
Йорданка Фандъкова
12:36 | 21 Октомври 2020 г.

Фандъкова: 67 нови сгради на детски градини ще бъд...

12:36 | 21 Октомври 2020 г.
Кметът на София Йорданка Фандъкова представи Програма за строителство на детски градини и ясли. Ето какво съобщи тя: "Планът пре...
правителствено заседание
12:31 | 21 Октомври 2020 г.

ДАНС и разузнаването проверяват "доброжелателите",...

12:31 | 21 Октомври 2020 г.
Отрицателен е и тестът за коронавирус на президента Румен Радев, направен след завръщането му от Талин. А премиерът Борисов разпореди на ...
12:29 | 21 Октомври 2020 г.

Министър Ахладова: България вече работи по изпълне...

12:29 | 21 Октомври 2020 г.
Институциите в България вече работят по изпълнение на препоръките в доклада на Европейската комисия (ЕК) за върховенството на закона, опо...
12:26 | 21 Октомври 2020 г.

Тежка катастрофа на пътя Руен - Айтос, пътят е зат...

12:26 | 21 Октомври 2020 г.
Тежка катастрофа между два автомобила е станала на пътя Руен - Айтос, пътят остава затворен. Това съобщи Цветелина Рандева, говорител на ...

гледай на живо

21.10.2020
 • в момента
  Новини
 • 13:15
  Парламентът на живо
 • 14:00
  Новини
 • 14:30
  Социална мрежа