Стойчо Стойчев: Протестът олекна като социално действие, политиците ни се чувстват безнаказани (ВИДЕО)

Борисов вероятно ще вземе решение за Валери Симеонов и НФСБ до Нова година, прогнозира политологът

Източник: Канал 3

На улицата има всякакви хора, факт е че в последните 5 г. се делегитимира протестът - от времето на контрапротестите за кабинета Орешарски. Оттогава насам протестът доста олекна като социално действие. Такъв анализ направи в "Денят на живо" политологът Стойчо Стойчев по повод протестите с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов.
 
"От 90-те години, от 2000 г. на всяка една заявка за протест бе гледано като на нещо много сериозно от българските граждани, за нещо важно. А в момента става занятие за някои хора и отслабва ефекта. Както и за инструмента референдум, след като всеки свиква такъв за какво ли не", припомни политологът.
 
 
Извинението на Валери Симеонов след събирането при премиера Бойко Борисов той определи като "малко изпросено извинение, трудно някой може да се върже на това". И характеризира положението в момента така: "Бурята в Патиланско царство за момента е потушена".
 
"Не го казвам за пръв път - тази коалиция е като малко Патиланско царство, премиерът като баба Цоцолана ги сдобрява, като се завърне", изтъкна Стойчо Стойчев. "Но този път това показва едно искрено разпищолване и самозабряване от властта. Очевидно е, че става въпрос за самозабравяне, което показва, че каквото и да направиш в българската политика, остава безнаказано".
 
По думите му "сега е много по-вероятно е да те санкционират, ако си запалиш стърнището, отколкото ако от най-висока трибуна засегнеш хората. Това поведение, неговата прогресия през последните години, е обосновано от това, че избирателите толерират такива политици.
 
Валери Симеонов не беше санкциониран електорално, когато риташе бабички по границата. И политиците се чувстват стимулирани да правят такива неща, да говорят простотии в ефир, да псуват, да обиждат, да се държат просташки. И хора като Доналд Тръмп използват подобен тип неща. Но твърде много станаха българските политици, които се изживяват като Тръмп. И Валери Симеонов не е единственият", констатира Стойчо Стойчев.
 
Според него този път Валери Симеонов определено е загубил много в сравнение с предишните пъти. "До момента той винаги заемаше остри, провокативни позиции, по които в обществото има разделение, и някаква част от гражданите одобряваха неговата позиция.
 
Но по тази тема не виждам кой би взел неговата страна наистина. Може би някакви много, много радикални хора, които виждат в лицето му единствен гарант срещу влиянието на Русия у нас. Но по съдържанието, по начина, по който той се държа, на човешко ниво няма нормален български гражданин, който да е солидарен с тази позиция. Дори родната му майка, която той умело бута в количката Морската градина в Бургас, няма да се солидаризира с неговата позиция - прощавайте!", категоричен бе политологът.
 
Стойчо Стойчев посочи, че протестът срещу Симеонов не е бил партизиран от опозицията не за друго, а защото "всички страни осъзнаваха, че това ще им донесе повече негативи, от позитиви". 
 
"Говорили сме и друг път, че в този парламент никой не иска нови избори и ново управление. Едните, защото нямат капацитет да го правят - БСП. Други, като Воля, не биха влезли в новия парламент. Другите са в много добра позиция като единствен партньор в двупартийно управление, с добри управленски постове, за да се обогатяват, най-просто казано. Защото от техните политики не виждам нищо, освен да се бутат едни гарантирани минимални доходи, които не знам за кого са гарантирани", посочи Стойчев.
 
По думите му "в момента благодарение не на други, а на Симеонов и Волен Сидеров, се стигна дотам, че ДПС изглеждат по-приемливо". 
 
Стойчо Стойчев прогнозира, че до Нова година премиерът Бойко Борисов може да потърси някакъв вариант за излизане от ситуацията. "Много са динамични новините, никой вече не говори за убийството в Русе. Тези хора само с едно изказване сменят фокуса. Самият Борисов доста се поизнерви за нещата, които Симеонов прави, на него му личи, и обмисля най-вероятно някакав вариант за излизане от ситуацията. 
 
Излизането на НФСБ от управлението няма да е голям удар за стабилността, така че това е може би един от вариантите, които стоят на дневен ред. Защото тези сдобрявания траят няколко дни, след което следва нова бомба, която така кърти търпението на Борисов, така че до Нова година вероятно ще има някакво решение", смята политологът.
 
Цялото интервю със Стойчо Стойчев в "Денят на живо" - във видеото:
 

19:59 | 16 Юли 2020 г.

Учебната година започва в класните стаи

19:59 | 16 Юли 2020 г.
Учебната 2020/2021 г. ще започне присъствено в класните стаи за всички ученици и класове. Това реши Отрасловият съвет към МОН. Школата об...
19:54 | 16 Юли 2020 г.

Руски кибератаки срещу изследователски центрове за...

19:54 | 16 Юли 2020 г.
Руски хакери са насочили вниманието си към организации, участващи в разработването на ваксина срещу коронавируса, предупреждават службите...
Осми ден на протести в София
19:49 | 16 Юли 2020 г.

Осми ден на антиправителствени протести в София

19:49 | 16 Юли 2020 г.
В центъра на София започва осмият пореден протест с искане за оставка на правителството и главния прокурор. Присъствието на протеста все ...
Гърция
19:41 | 16 Юли 2020 г.

Всички пътуващи към Гърция ще трябва да попълват е...

19:41 | 16 Юли 2020 г.
До 31 август всички пътуващи към Гърция ще трябва да попълват електронни формуляри PLF (Passenger Locator Form). Това съобщиха от Главна ...
19:06 | 16 Юли 2020 г.

Захариева казва как ще реагираме за превръщането н...

19:06 | 16 Юли 2020 г.
Вицепремиер и петима министри от кабинета ще вземат участие в петъчния парламентарен контрол.   Първи на трибуната ще се кач...
Даниела Дариткова
19:01 | 16 Юли 2020 г.

Дариткова: Оставките на тримата министри не са деп...

19:01 | 16 Юли 2020 г.
От правителствения пресцентър информираха снощи, че тримата министри ще подадат съответните документи още днес.   Премиерът ...

гледай на живо

16.07.2020
 • в момента
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини