Димитър Гърдев: Времената на ужас и страх за Европа може да се върнат (ВИДЕО)

Гонката във въоръжаването неизбежно ще се отрази на развитието на страните, каза дипломатът в Денят на живо

Димитър Гърдев
Източник: Канал 3

Огромната опасност за Европа, е че могат да се върнат старите времена на ужас и страх от 70-те и 80-те години, когато бяха разположени ракети със среден и малък обсег на европейска територия. Ако бъдат разположени, мигновено ще бъдат разположени и сили за унищожаването на такива ракети. И ескалацията на европейския континент много рязко може да нарасне. Такъв сценарий описа в "Денят на живо" дипломатът и експерт по международна сигурност Димитър Гърдев, ако САЩ излязат от договора с Русия за ограничаване броя на ракетите със среден и малък обсег.
 
"Страшно бързо ще нарасне ескалацията на европейския континент, всички тези договори и възможности за търговия ще бъдат ограничени. И през 2021 г. ще се окажем без нито един договор и със страхотни потенциали за разрастване на въоръжението, и то не само на Земята, а и в Космоса", продължи Димитър Гърдев.
 
Такъв вариант е изключително неблагоприятен за Европа както икономически, така и политически. "Ще даде старт на надпреварата в Космоса, и ще вкара и Европа в такава надпревара - да давате пари за оръжие, които средства трябва да бъдат за вашите граждани, за образование, за обучението, здравеопазването.
 
Оръжието е продукт, който не носи нищо на обикновените потребители. Това е чисто отнемане на средства от бюджета в такава гонка. И Европа, ако бъдат разположени на територията й такива средства, ще бъде вкарана неминуемо в един такъв безмислен разход, нови санкции, ответни също - това, което е най-негативният елемент за една икономика като европейската", обясни Димитър Гърдев.
 
Той изтъкна, че САЩ мога да разполагат такива ракети и носители в Европа едностранно. "Те не трябва да търсят съгласието на определени правителства, това са техни бази, това е тяхна инфраструктура, в тези бази никой няма право да влиза вътре", каза дипломатът.
 
"Ескалацията на европейския континент много рязко може да нарасне, и да се стигне до нещо, от което САЩ много се опасява - военен стратегически съюз между Русия и Китай и Русия, след като и двете държави са заплашени в азиатския регион. Защото не само в Европа ще се разположат такива средства, ще бъдат разположени в Южна Корея, в Япония, вероятно във Филипините и в Тайван. Това заплашва Китай, но заплашва и Руската федерация, защото ще бъдат насочени срещу тяхните обекти в Далечния Изток. Тогава може наистина да се стигне до такъв съюз, до един пълномащабен военно-политически блок", прогнозира Димитър Гърдев.
 
Той припомни, че въпросният договор, който Доналд Тръмп заплаши да денонсира, е подписан през 1987 г. от президента Рейгън и генералния секретар (на Комунистическата партия на Съветския съюз) Михаил Горбачов. 
 
"Какво представлява той? Когато говорим за международната сигурност, тя се базира на няколко основни стълбове. Един от тях е ядреният паритет, когато имате общо взето еднакви средства. Защото всяка една ракета, всяка една бомба е насочена срещу конкретен обект или евентуално срещу такова средство от противниковата страна. А когато имате ядрен паритет, това означава, че никой няма преимущество и това сдържа всяка една страна от агресия.
 
Вторият основополагащ стълб е взаимно гарантираното унищожение, когато никой няма увереност, че ако нанесе първи ракетно-ядрен удар, той ще успее да унищожи силите и средствата на противника без да получи възмездие.
 
И третият стълб е да го наречем възпиращият праг - когато с наглед малко средства можете да нанесете такива поражения, че другата страна няма абсолютно никаква изгода, загубите ще бъдат по-големи от евентуалните ползи",  изброи Димитър Гърдев.
 
Според него претенциите на САЩ към действащия договор от 1987 г. касаят включването в него само на две страни - на САЩ и на Русия. Нито Китай, нито Индия, нито Пакистан, нито Израел, нито Северна Корея, нито Иран, нито европейските държави. Той се разпростира само върху този вид оръжие - наземни ракети с радиус 500-5000 км и крилати ракети със земно базиране. 
 
Но е много трудно да вкараш една държава в такъв договор, когато основните й сили за сдържане са само такива ракети. Ако Китай подпише такъв договор за унищожаване на този вид оръжие, тогава остава без ракетна компонента. Имаше изявление вчера, че Китай изобщо не желае да участва", посочи дипломатът.
 
Избраният от Доналд Тръмп момент да заговори за излизане на САЩ от договора е свързан с предстоящите на 6 ноември много важни междинни избори за Конгрес, предположи Димитър Гърдев. "Той (Тръмп) се намира в предизборна надпревара, изборите на 6 ноемри са най-важните, можем да го разглеждаме като един междинен негов ход, за да увеличи своите позиции. Всичко ще зависи от структурата на Конгреса - те могат да го блокират или придвижат неговите виждания", каза Димитър Гърдев.
 
Каквото и да се случи с политическата конфигурация в американския Конгрес, "премахването на договорите е много лошо нещо", натърти Димитър Гърдев. "Защото, какъвто и да е той, имате инспекции, имате ограничения за пусковете, имате елементи на откритост, да не бъдат извършени разузнавателни полети над ваша територия и т. н. 
 
Рискът много нараство и най-важното е, че отнема от развитието на страните за нещо ползотворно в тази гонка за въоръжение. Не може да не отделите средства, когато срещу вас се разполагат такива системи", върна се той във времената на Студената война и надпреварата във въоръжаването между двата блока.
 
Какво каза още Димитър Гърдев в "Денят на живо" - вижте видеото:
 

Коронавирус
14:19 | 07 Юли 2020 г.

"Денят на живо с Наделина Анева" днес: Тайните на ...

14:19 | 07 Юли 2020 г.
В "Денят на живо с Наделина Анева" днес от 20:20 ч. очаквайте:   ТАЙНИТЕ НА ВИРУСА   Каква е структур...
Златни монети
14:16 | 07 Юли 2020 г.

280 грама злато и 35 000 лв. - плячката на крадец,...

14:16 | 07 Юли 2020 г.
36-годишен мъж от хасковското село Дъбовец се оплака в полицията, че е бил нападнат и обран от свой познат тази нощ около 01:00 часа край...
Слон
14:16 | 07 Юли 2020 г.

В зоопарка в Сейнт Луис за първи път от 27 години ...

14:16 | 07 Юли 2020 г.
Зоопаркът в американския град Сейнт Луис приветства нов обитател -  малко слонче. За първи път от 27 години насам там се ражда м...
COVID-19
14:09 | 07 Юли 2020 г.

60% от българите се страхуват от COVID-19, но не и...

14:09 | 07 Юли 2020 г.
След като постоянно спадаше след пика си от април, сега тревогата в обществото ни по повод коронавируса отново расте.  Преди седмици...
Вода
14:05 | 07 Юли 2020 г.

В Китай автобус падна в езеро, 21 загинаха

14:05 | 07 Юли 2020 г.
Автобус, превозващ ученици, пътуващи за изпити за влизане в университет, падна в езеро в югозападен Китай във вторник, при което са загин...
14:01 | 07 Юли 2020 г.

Мадона отново полугола пред огледалото (Снимка)

14:01 | 07 Юли 2020 г.
Тя е Кралицата на попа и жива икона. Но от известно време Мадона се бори със здравословни проблеми. Освен силна болка в коляното, коронар...

гледай на живо

07.07.2020
 • в момента
  Социална мрежа
 • 15:00
  Новини
 • 15:20
  Изкуство по време на пандемия
 • 15:30
  Социална мрежа