Добър ли е Бюджет 2019 - говорят икономистите (ВИДЕО)

Бюджетът ще издържи при финансови кризи, но трябва да предлага по-голям ръст, обяви бивш зам.-министър на финансите

Румен Гълъбинов, Любомир Дацов
Източник: Канал 3

„В момента Бюджет 2019 г. е като за изборна година”.  Това обяви предаването „Денят на живо” по Канал 3 по повод проектобюджета за 2019-а икономистът Румен Гълъбинов.

 „Концептуално имаме едни подценени приходи и едни надценени разходи. Това ще е четвърта поредна година, в която планираме дефицит, а после ще отчитаме излишък. Разходите са отражение на парите, които ще получим от европрограми и еврофондове. Но всъщност в последните години имаме забавяне на тези пари и няма изглед това да се промени. Още повече, че предстои Брекзит и заради това изобщо не е сигурно, че планираните средства изобщо ще бъдат получен в следващия програмен период”, допълни той.

„Самият бюджет е по-малък. Парите са повече, но тези пари включват всички структури в държавата. „Впечатляващо” е планиран. Казвам го в кавичики, защото харченето на хората е два пъти е повеч, а планираният ръст на БВП не е толкова. В такива случаи трябва да светне червена лампичка. При всички положения работата на бюджета е да взима от хората. И всъщност има ръст на данъците, които предвиждат над 1 милиард повече приходи. Проблемите са свързани макроикономиката”, заяви бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов.

„Бюджетът е добър за държавните служители. Ще се увеличат 10% за държавните чиновници, учителите 20%. Пенсионерите ще получат индексация, но ще е в средата на годината. Междувременно обаче ще продължи да расте и ще изяде част от това увеличение. Хубаво е, че се предвижда увеличение на парите в здравеопазването. Но въпросът е дали там ще се случи наистина реформа.

По отношение на доходите – не е ясно дали от частния сектор ще могат да догонят тези 10% при държавните служители. Да ще се вдигнат праговете, но това като цяло утежнява ситуацията”, коментира икономистът Румен Гълъбинов.

„Всъщност образованието получава едно от малките увеличения. Печелившите са здравеопазване, отбраната, полицаите”, изтъкна Дацов.

„Трябва да поощряваме труда на учителите и това е едно добро начало, но трябва да бъде продължена реформата след това”, обясни Гълъбинов.

„Остават нерешени проблеми между синдикати и работодатели. Очакваме реформи и на пазара на труда

Много ми се искаше да видя по-голям ангажимент към децата с увреждания. Да, има увеличения, но би било хубаво да има възможност за започване на работа и за пълноценното им включване в обществения живот.

В енергетиката също може да има прегрупиране. Защото видяхме тук за един кратък период видяхме увеличения заради цената на газа.

Инфлацията през тази година може би ще изпревари ръста на БВП. А това може да продължи и през следващата година. Заради това трябва да бъдат застъпени мерки за това. Защото не знаем как ще реагира икономиката”, обясни икономистът Гълъбинов.

Вижте още интервюта и коментари!

„В момента бюджетът изглежда много по-качествен и стойностен. Но това е заради многото страници и начинът, по който е оформен. Но почти няма нищо за пазара на труда”, изтъкна Дацов.

„Единственото хубаво е, че се полагат усилия в образованието, както и в пенсионния фонд”, добави той.

Ще издържи ли обаче заложеният бюджет при голяма финансова криза в световен мащаб.

„Единият рисков фактор е Брекзит. Ако се случи, твърдият вариант на Брекзит, има опасност за тях. Ако се вдигат цените на петрола и горивата, може да очакваме увеличена инфлация. Другото, което би могло да повлияе за недостатъчната финансираност на бюджета е политическа нестабилност”, каза Гълъбинов.

„Не мисля, че има риск за следващата година, дори и при апокалиптичен сценарий. Но аз искам да има много по-бърз ръст”, обобщи бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов.

 

13:12 | 09 Юли 2020 г.

13 финансиращи институции подадоха оферти за инвес...

13:12 | 09 Юли 2020 г.
В началото на месец юни тази година „Булгартрансгаз“ ЕАД обяви процедура за набиране на кредитно финансиране в размер на 400 ...
Брад Пит и Анджелина Джоли пуснаха обща марка зехтин
13:10 | 09 Юли 2020 г.

Семейна терапия възроди отношенията на Брад Пит и ...

13:10 | 09 Юли 2020 г.
Брад Пит и Анджелина Джоли са в приятелски съвместно-родителски отношения след "много дълга семейна терапия". Бившата двойк...
13:05 | 09 Юли 2020 г.

Скандал в ЕП: изчезват компютри, таблети, камери

13:05 | 09 Юли 2020 г.
Докато евродепутатите са в принудителна ваканция заради пандемията и работят от вкъщи, от работните им места в Европарламента изчезнаха к...
Ивайло Иванов
13:00 | 09 Юли 2020 г.

Закопчаха 13 души в Габровско при спецакция

13:00 | 09 Юли 2020 г.
13 човека са задържани при акция срещу битовата престъпност в Габровското село Яворец. Това съобщи главният секретар на МВР Ивайло Иванов...
Европейски съюз, България, флагове, знамена
12:58 | 09 Юли 2020 г.

ЕС подкрепи България за членството в еврозоната

12:58 | 09 Юли 2020 г.
Чиновниците на еврозоната са готови да пуснат Хърватия и България в механизма ERM-2 , което е предварителен етап за приемане на еврото ка...
12:57 | 09 Юли 2020 г.

Къща, построена за 48 часа? С 3D принтер вече е въ...

12:57 | 09 Юли 2020 г.
Чешки екип проектира и разработи 3D печатница за намаляване на емисиите на въглероден диоксид с 20%. Първият й продукт е къща, построена ...

гледай на живо

09.07.2020
 • в момента
  Новини
 • 13:20
  Парламентът на живо
 • 14:00
  Новини
 • 14:30
  Социална мрежа