Таня Андреева: Трябва да спрем да говорим само за пари, пациентите и здравето не са стока (ВИДЕО)

Вотът на недоверие не беше навреме и не видях каква алтернатива се предлага, обяви бившият министър на здравеопазването

Таня Андреева
Източник: Канал 3

„Този вот не беше навреме. Много по-сериозни са проблемите, които в момента трябва да бъдат решавани – с бюджета на НЗОК, със заключителни разпоредби и т.н. Дебатът около предложения на министър Анананиев за някаква реформа, свързана с демонополизация и със задължително здравно застраховане. Това е нещо, което е в бъдещето. За мен бе по-важно да се дебатират основните проблеми. За съжаление аз не видях и каква е алтернативата, която се предлага от опозицията.  А здравеопазването е изключително болезнена тема и такъв тип дебати трябва да се изпалзват за това. Това обяви по повод вота на недоверие на тема „здравеопазване” бившият министър на здравеопазването Таня Андреева в предаването „Офанзива с Любо Огнянов”.

По отношение на новия по-голям бюджет на Здравната каса тя коментира:

„Не винаги повечето средствата, качественото здравеопазване и продължителността на живота са в правопропорционална зависимост. И за мен не е правилно първо да се определят пари и какво да вместим в тях. Трябва първо да решим какво ни трябва и от там да определяме финансирането.

И важно е да определим колко болници са ни нужни. Трябва ли да има в един град да има и общинска болница, и университетска и т.н.”

„За мен източване на бюджета означава да вземеш едни пари, без да си свършил дейност. Не смятам, че системата се източва чрез болниците или чрез надписани дейности. Всъщност стойността на клиничните пътеки отдавна не са актуализирани. И аз опитах да започна актуализиране, но се оказва, че всеки министър започва отначало. Ние не знаем колко струва една клинична пътека. Например мога да кажа, че са нужни 4 милиарда и никой не може да ме обори, защото няма анализ”, обясни Андреева.

„В проектозакона за бюджета на Здравната каса са записани много промени. И има нещо недопустимо – Касата изготвя законопроекта, а това е структура, която не е упълномощена да прави промени в други закони. И не знам защо Министерството на здравеопазването не е взело отношение. Защото този закон не е представен и за обществено обсъждане. В този законопроект има редица неща, които не са работа на Касата да предлага”, каза Андреева по отношение на законопроекта за бюджета на Касата.

Вижте още интервюта и коментари!

Относно сливането на агенциите и новият орган, който ще се занимава, включително и с изготвяне на списък с лекарства за съответни заболявания, тя каза:

„Това ми е любима тема. Не мога да разбера как един регулативен орган ще изготвя, например рецептурник. Днес говорим за персонална, индивидуална медицина, а ние се опитваме да се връщаме там назад, може би в родово-общинния строй”.

Според нея Фондът за лечение на деца в чужбина трябва да остане в Министерството на здравеопазването, а не да премине в новата голяма здравна агенция, както е планирано.

„Не съм финансист като министър Ананиев, но съм лекар и познавам системата. И съм се научил поне малко да смятам. За следващата година са предвидени за лечение в чужбина около 160 милиона лева. А в момента задълженията са над 200 милиона лева. Министерството на здравеопазването може много по-лесно да преструктурира своя бюджет или да поиска допълнетилно финансиране, ако се наложи ресурс за някои дечица”, каза Таня Андреева.

„Трябва да спрем да говорим само за пари. Нито здравето, нито пациентите са стока. Това, че болниците станаха търговски дружества, не означава, че пациентите са стока. Трябва да се извършва профилактика в извънболничната помощ. Трябва и много стриктна лекарствена политика, както и да се избегне внасянето на административен хаос, като например предложената пререгистрация на всички болници и това, че парламентът трябва да одобрява нови болници”, обобщи Таня Андреева.

 

10:30 | 09 Юли 2020 г.

Прокуратурата влезе в президентството

10:30 | 09 Юли 2020 г.
Преди минути екипи на прокуратурата влязоха в сградата на президентството след разрешение, дадено от съдия. За момента от държавното...
ръка
10:26 | 09 Юли 2020 г.

20-годишно момче се удави в изкуствен водоем в Раз...

10:26 | 09 Юли 2020 г.
Младеж се удави в изкуствен водоем в Разградско, съобщиха от полицията.   Сигналът за удавеното момче е получен в 14:20 часа...
09:57 | 09 Юли 2020 г.

Джони Деп разкри скандална подробност от семейния ...

09:57 | 09 Юли 2020 г.
Джони Деп решил да се разведе с Амбър Хърд не заради домашно насилие и многобройните изневери, а заради "нейна безобидна шега"....
COVID-19
09:22 | 09 Юли 2020 г.

Директорът на „Александровска”: Ситуацията с COVID...

09:22 | 09 Юли 2020 г.
„Това, което се случва, е очаквано заради всички онези хора, които не спазваха мерките.   Цифрите на заразените днес с...
Темида
09:17 | 09 Юли 2020 г.

Четвърто заседание по делото срещу българските гра...

09:17 | 09 Юли 2020 г.
В турския наказателен съд в Кърларели ще се проведе четвърто заседание по делото срещу 4-ата български гранични полицаи. Те са обвинени з...
09:12 | 09 Юли 2020 г.

Танева: Без притеснения за зърнения баланс и ценит...

09:12 | 09 Юли 2020 г.
Земеделският министър Десислава Танева настоя, че категорично не бива да има притеснения за зърнения баланс на България, както и за ценит...

гледай на живо

09.07.2020
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 11:00
  Новини
 • 11:15
  Парламентът на живо
 • 11:45
  Топ шоп