Свиленски: Ще управляваме със силата на обществото, хайде стига с тези коалиции (ВИДЕО)

Нищо чудно до края на годината да видим оставка на Борисов, обяви социалистът

„Разбирам го г-н Цветанов, че иска да изкара пълен мандат. Защото ГЕРБ нямат пълен мандат и за тях това ще е успех. Но това няма да стане. И то не заради БСП. Защото, когато властта се крепи на еврофондове, корупция и т.н., то просто няма как да изкара докрай.

И не Валери Симеонов е големият проблем на управляващите. Защото единственото по-цинично от изказването на Валери Симеонов е самият Бойко Борисов.

Няма как някой от нашите симпатизанти да не участва в протестите срещу Валери Сименов. Защото то възпламени цялото общество и е напълно нормално да се протестира срещу него”, каза новият председател на предизборния щаб на БСП и зам.-председател на парламентарната група на левицата Георги Свиленски В предаването „Офанзива с Любо Огнянов”.

Той бе категоричен, че БСП няма общо с днешните протести срещу високите цени на горивата, въпреки че шефът на синдикатът, който го организира се оказа, че е застъпник за БСП.

„Той има право да избира коя политическа формация да подкрепя. И коя би изпълнявала политиките, за които той се застъпва. Етикетите обаче ги слагат медиите. Моето мнение е така или иниче всяко едно подобно събитие е политика. И няма как да да говорим, че който и да е протест да бъде деполитизиран”, заяви Свиленски.

Относно искането на ДПС за оставка на Валери Симеонов той каза:

„При тях очевидно има вариант да си отиде един вицепремиер и след това правителството да остане. Ние казваме ясно правителството на Борисов трябва да си отиде”.

„Търсим подкрепата на цялото общество и за това вече месеци ходим по места. Само с подкрепата на цялото общество може да има промяна. Но това, което виждам е, че нещата, които предлагаме срещат подкрепа. Включително и съсловни организации.

БСП се среща с всички субекти, дори и посланици. Напълно нормално е да представим нашата визия и на протести. И доколкото разбирам и там се среща подкрепа, което показва, че представеното има бъдеще”, каза още зам.-председателят на ПГ на ДПС.

Вижте още интервюта и коментари!

Може ли президентът Румен Радев да подкрепи БСП, за да бъде „срутено” кабинета.

„Работа на президента не е да рути, което и да е правителство. Работата му е да бъде коректив – и ако има грешки, да ги посочва. Но ако грешките са прекалено чести, не трябва да се оставя с впечатление, че президентът рути държавността. Защо се възмущаваме, когато някой показва проблемите едно към едно. Този човек има смелост да покаже проблемите на държавата и веднага всички му скачат. Може и да се затвори на „Дондуков”, каза Георги Свиленски, като обясни, че изказването на Румен Радев, че страната прилича на блато, тъй като е извадена от контекста.

Според него не имало грешка при организирането на вота на недоверие на тема „Здравеопазване”. По думите му БСП търси подкрепа от обществото, а не от други депутати.

„Ще управляваме със силата на обществото. Когато зад някой застане достатъчно голям брой маса, няма как другите политически субекти да не се съобразят. Хайде стига с тези коалиции – аз на тебе, ти на мене”, обяви цветисто Свиленски и по този начин изяви готовност левицата да управлява с евентуално правителство на малцинството.

Социалистът се застъпи за пореден път за идеята хората с повече доходи да плащат по-високи данъци, както и да се облага всяка заплата до 3900 лева, включително и минималната, с 10 процента.

Обясни и на БСП какво не им харесва в новия бюджет, в който са заложени повече пари в редица сфери.

„Започнахме разговора с протестите, с колко процента се качиха горивата, тока, парното. С тези 10 процента увеличение на администрацията ли ще ги оправим”

„Нищо чудно да видим една оставка до края на годината. За Борисов имам предвид”, каза Свиленски, като направи аналогия и с протестите заради по-високите цени на тока, когато падна първият кабинет на Борисов.

 

22:01 | 12 Юли 2020 г.

Отиде си голямата ни поетеса Миряна Башева

22:01 | 12 Юли 2020 г.
Почина обичаната българска поетеса Миряна Башева, съобщава в-к \"Сега\". Тя е издъхнала в съня си. На широката публика Башева беше познат...
Цветомир Найденов
21:55 | 12 Юли 2020 г.

Найденов обвини Божков в публични лъжи

21:55 | 12 Юли 2020 г.
Ако Васил Божков бъде докаран на летище София от Дубай с белезници по съответния законов ред за екстрадиция, протестите ще спрат като с маги...
НСО
21:37 | 12 Юли 2020 г.

ДПС: НСО не охранява Доган и Пеевски от 11 юли

21:37 | 12 Юли 2020 г.
НСО вече не охранява почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от движението Делян Пеевски.  "От 11 юли 2020 г, по тях...
21:19 | 12 Юли 2020 г.

Евгени Петров: Нагнетяването на напрежение осем ме...

21:19 | 12 Юли 2020 г.
В момента, с тази динамика на нарастване на напрежението в политическата среда, нещата ескалираха. Не твърдя, че между отделните събития ...
20:56 | 12 Юли 2020 г.

Млад мъж се удави на неохраняем плаж край Варна

20:56 | 12 Юли 2020 г.
24-годишен мъж изчезна във водите на Черно море край Варна в ранния следобед. Младежът влязъл да се къпе заедно с брат си на неохраняем п...
20:05 | 12 Юли 2020 г.

Илхан Кючюк: Всички в ДПС се притесняват за живота...

20:05 | 12 Юли 2020 г.
От ДПС не вярваме, че институциите трябва да се сблъскват, а напротив, ако има дебат между тях, той трябва да се случва в рамките на ...

гледай на живо

13.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс