Калоян Паргов: Егати държавата, щом Валери Симеонов ѝ е вицепремиер (ВИДЕО)

Налице е все по-задълбочаваща се криза, обяви лидерът на столичното БСП

В момента е налице все по-задълбочаваща се криза. Тя тръгна от края на лятото. Септември се засили. Не липсват отново скандали и претенции, нещо което е характерно за това правителство”, Това заяви председателят на столичната организация на БСП Калоян Паргов в предаването „Денят на живо” по Канал 3 в отговор на въпрос дали очаква предсрочни избори. 

„Протестът на майките е справедлив. Изречението на Валери Симеонов мога да го окачествя само по един начин. Егати държавата, щом Валери Симеонов ни е вицепремиер”, каза още социалистът, като направи препратка към известната реплика на Любен Беров от миналото. 

Относно вътрешните противоречия в БСП той коментира: 

„Ние следваме нашият курс, нашата политика. БСП не е само Корнелия Нинова, а всички членове, всички симпатизанти. В историята на партията дискусиите съществуват от години, от времето, когато е имало тесни и широки социалисти. И е била доста по-ожесточена. 

Разделението на управляващи и опозиция вътре в БСП е много условно. 

Така или иначе обявихме, че влизаме в изборна подготовка. Имаме европейски избори, местни избори, а ако това управление продължава така, вероятно и парламентарни”. 

„Очевидно този парламент се крепи на някакъв друг консенсус. Това, че някой иска оставката само на Валери Симеонов, ние искаме оставката на целия кабинет. Но трябва да видим как ще го изиграем, защото политиката е сложно нещо. 

Така или иначе говорим за нещо, което сме нарекли „Визия за България”. Нещо, върху което ще стъпи и евентуална нашата програма. Всеки, който иска може да я погледне – и ГЕРБ, и ДПС. 

Проблемът на България е, че обикновено идва едно правителство и всичко започва отначало. След това идва другия, и пак обвинява другия. Тук имаме една визия за България. Нека я погледнат – може и да се обединим около някои идеи. 

На първо място в нея демографската политика”, обясни Паргов. 

„Тук водим разговор за оцеляването на България”, изтъкна социалистът. 

„Създава се един голям сблъсък, който в момента се развива в цяла Европа – между труда и капитала. БСП е на страната на труда”, каза още той. 

„Очевидно е, че сегашното правителство не може да стигне до този резултат, до който всички се стремим”, категоричен бе Паргов. 

Той не подмина и темата с днешните арести в Агенцията за българите в чужбина, които бяха за корупция и даване на паспорти на хора, които нямат български корени срещу сумата от 5000 евро. 

„Всъщност трябва да видим какви са тези хора, които са получили паспорти. Да не се окаже, че те са избиратели на някоя определена партия”, заяви лидерът на столичното БСП. 

Вижте още интервюта и коментари!

 Той коментира и главната новина днес в международен план, а именно оставката на Ангела Меркел от нейната партия Християндемократическия съюз и новината, че тя ще се откаже от политиката след края на мандата ѝ като канцлер през 2021 г. 

„Какво вещае тази нова ера без Меркел? Защото това, което се случва в Германия е последица от управлението на Меркел. Получи се т.нар. цивилизационен сблъсък вследствие на нейната политика. 

Поведението ѝ е типично за дългоуправлявал европейски политик. Очевидно е, че лидерският пост в партията е необходим отдушник в този момент. Но проблемът е в държавното управление. Може да вещаем тежки европейски избори за системните политически сили – и ЕНП, и ПЕС. И това ще е за сметка за крайнодесните партии. Така както е и в Германия. Това означава, че бъдещето на Европа е поставено на карта”, каза Паргов и поясни, че френският президент Еманюел Макрон се опитва да заеме по-силни позиции. 

„Със сигурност събитията в Германия ще предизвикат отзвук в цяла Европа и особено в Източна Европа”, каза Паргов и изтъкна близостта между Ангела Меркел и Бойко Борисов. 

„Германия е ключов фактор в европейската политика. Заедно с Франция. Така е конструиран ЕС. Германия задава тона и това ясно си пролича и от политиката у нас през последните години. Защото се вижда, че нейните думи се гледат и от ГЕРБ”.

 

Амаду Гон Кулибали
21:52 | 08 Юли 2020 г.

Почина премиерът на Кот д‘Ивоар Амаду Гон Кулибали

21:52 | 08 Юли 2020 г.
Премиерът на Кот д'Ивоар Амаду Гон Кулибали почина на 61-годишна възраст. Както Ройтерс съобщи, това заяви президентът Аласейн Уатара...
Янко Янков
21:36 | 08 Юли 2020 г.

Янко Янков: Стига с този популизъм - президентът з...

21:36 | 08 Юли 2020 г.
Охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски е назначена по закона за НСО, а президентът е ръководител на службата. Той трябва да е абсолютно ...
Басейн
21:33 | 08 Юли 2020 г.

Как коронакризата може да увеличи рисковете от уда...

21:33 | 08 Юли 2020 г.
Едва ли сте предполагали, че коронакризата би могла да доведе до повече удавяния, нали? Поне ние не сме го допускали, докато не прочетохм...
Владимир Путин и Си Дзинпин
21:05 | 08 Юли 2020 г.

Путин и Дзинпин ще засилят партньорството си в ене...

21:05 | 08 Юли 2020 г.
Владимир Путин и Си Дзинпин проведоха телефонен разговор днес, на който решиха, че руснаци и китайци трябва да задълбочат междусъседските...
Доц. Рачо Стойчев и д-р Мария Христова
21:00 | 08 Юли 2020 г.

Как пандемиите са променили хода на историята по с...

21:00 | 08 Юли 2020 г.
Пандемиите неведнъж са се превръщали в двигателя на промяната за човечеството, защото в името на нашето оцеляване сме се видели принудени...
Детска градина
20:46 | 08 Юли 2020 г.

Затвориха забавачка в Добрич заради служител с COV...

20:46 | 08 Юли 2020 г.
Детска градина №17 в Добрич е затворена заради положителна проба за коронавирус на човек от персонала. Утре ще бъдат направени PCR те...

гледай на живо

09.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо