Димитър Чобанов за Бюджет 2019: Очевидно държавата е богата (ВИДЕО)

Със сигурност това е най-големият бюджет, обяви финансистът

Димитър Чобанов
Източник: Канал 3

„Със сигурност това е най-големият бюджет, който е имала българската държава. Става въпрос за разходи от 43 милиарда лева. Това означава, че очевидно държавата е богата”. Това обяви финансистът Димитър Чобанов в предаването „Денят на живо” по Канал 3 по повод гласувания от Министерски съвет държавен бюджет за 2019 г. и определението от управляващите, че той е най-добрият, който България е имала.

Следствие от какво обаче е този растеж.

„Членството в ЕС от една страна. Преминахме през една криза и очевидно сега нещата вървят напред. Хубавото е, че преди кризата бяха направени добри неща, които и сега се отразяват. Тогава беше натрупан голям размер на чуждестранни инвестиции. Сега са по-малко, но до някаква степен са по-качествени”, обясни специалистът.

„Висок е процентът на заетостта. И въпреки че има развитие, населението намалява, работната сила намалява. Една от мерките, насочена към увеличаване на икономическия растеж, това са мерките в образованието. Увеличаването на учителските заплати е нещо, което би трябвало да привлече млади хора. Това е фокусирана мярка, но въпросът е как след това ще бъдат разпределени парите. Защото виждаме, че е висока средната възраст на учителите, а младите нямат желание и не са толкова добре подготвени”, коментира финансистът.

Вижте още интервюта и коментари!

„Частният сектор е този, който издържа икономиката. Публичните институции са тези, които трябва да опазват реда, здравето и т.н. Но за съжаление в публичния сектор няма ефективност, а заложените мерки не предполагат, че тази неефективност ще бъде преодоляна”, каза още Чобанов по отношение на увеличението на заплатите в бюджетната сфера.

„Съотношенията, които виждаме в сегашния бюджет са сходни с предходния бюджет, които пък са сходни с по-предишния. Разходите сега обаче са значително повече. Говорим за повече от 10 милиарда лева в сравнение с преди 2 години. Тези пари идват от данъкоплатците. Защото тези пари трябва да се вземе от някой”, обясни още експертът.

Той не смята, че вдигането на максималния осигурителен праг ще предизвика движение към сивия сектор.

Чобанов коментира и по-високите данъци на старите коли.

„Това е мярка пряко насочена към увеличаване на приходите в бюджета. Всъщност тези данъци не са само за старите коли. Увеличението е значимо и за новите автомобили.

Тази мярка обаче трябва да бъде насочена към околната среда. Тук обаче се търси фискален ефект”, обясни Димитър Чобанов.

 „Приходите наистина са планирани консервативно и вероятно ще бъдат преизпълнени. Числата за инфлацията обаче също е заложена по-ниско, според мен. Тя ще е по-висока, което обаче е добре за бюджета. Защото така ще се увеличат и приходите спрямо разходите”, каза още той.

Финансистът смята, че ако има рискове за бюджета, то те биха дошли отвън. Един такъв риск, според него е Италия и политиката, която в момента се води там и която би могла да разтърси Еврозоната.

 

протести
19:50 | 11 Юли 2020 г.

Очаквайте НА ЖИВО по Канал 3: Извънредно студио с ...

19:50 | 11 Юли 2020 г.
Очаквайте след новините в 20:00 часа извънредно студио с водещ Любо Огнянов с коментари и живи включвания от протестите в София. Директно...
Гостите на \
19:37 | 11 Юли 2020 г.

Каракачанов: Футболна агитка се опита на пробие по...

19:37 | 11 Юли 2020 г.
"От разделението на хората не печели никой", заяви пред NOVA воцепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. &n...
covid-19
19:24 | 11 Юли 2020 г.

СЗО: Много малко вероятно е светът да изкорени кор...

19:24 | 11 Юли 2020 г.
"Много малко вероятно е светът да успее да изкорени коронавируса при настоящите обстоятелства, предупреди в петък Световната здравна...
19:09 | 11 Юли 2020 г.

Хиляди отново са на протест в центъра на София (СН...

19:09 | 11 Юли 2020 г.
Няколко хиляди души се събраха на антиправителствен протест в центъра на София. Протестиращите тръгнаха към сградата на Народното събрани...
Ева Майдел
18:47 | 11 Юли 2020 г.

Ева Майдел: В ЕП ме питат защо президентът иска ос...

18:47 | 11 Юли 2020 г.
"Оценката в Европа на това, което се случва у нас няма как да е позитивна. Президентът използва напрежението и недоволството, за да ...
Александър Ваклин
18:30 | 11 Юли 2020 г.

Александър Ваклин: Радвам се, че все още съдебната...

18:30 | 11 Юли 2020 г.
По време на цялото дело беше оказван политически натиск. Опонентите на управляващите шизофренично през съда атакуват изпълнителната власт...

гледай на живо

11.07.2020
 • в момента
  Новини
 • 20:20
  Имате думата
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива