Антон Станков: Правителството пое тежки удари, ще има политически промени (ВИДЕО)

Забавлява ме липсващата фигура на алтернативата - сянката се вижда, но самата фигура още не е ясна, каза юристът

Антон Станков
Източник: Канал 3

Вече е видимо, че има сериозна криза в правителството, то пое тежки удари от лятото насам. И според мен е видимо, че ще има политически промени. Въпросът е кога и как. Такава оценка на състоянието на управляващите направи в "Денят на живо" юристът Антон Станков, бивш правосъден министър.
 
Поредният скандал с вицепремиер - акцията в Държавната агенция за българите в чужбина, според него "е сериозен проблем, защото управлението е вкарано в т. нар. обяснителен режим в момента, в който предстои приемане на бюджет, гласуване и т. н., това са едни от най-тежките моменти в парламентарното време, пък и за държавата", отбеляза Антон Станков.
 
 
"Всички са се прицелили към пролетните избори за европарламент - може би е удачно от гледна точка на политическите дистанции. Все по-реално става, според мен, да имаме и предсрочни (парламентарни) избори. Като бивш участник в управлението ме забавлява липсващата фигура на алтернативата. Сянката се вижда, но самата фигура още не е ясна", изтъкна бившият министър на правосъдието.
 
"Ако сме любители на теория на конспирацията, виждате че от лятото правителството има сериозни проблеми в няколко посоки. Това е пореден тежък удар срещу правителството. Проблемът определено го има, надявам се вицепремиерът (Каракачанов) адекватно да реагира. Или да даде подходящо обяснение на ситуацията, което за мен е по-правилното, или да последват някакви политически форми на реакция. Какви са те? Или искане на доверие, или... Мисля, че вицепремиерът може да даде адекватно обяснение", предположи Станков.
 
По думите му проблемите с придобиването на българско гражданство са известни и в чужбина. "Един от сериозните проблеми България да не е член на шенгенското пространство е точно нашият режим за придобиване на българско гражданство, в който има съмнения от страна на европейските ни партньори", изтъкна Антон Станков.
 
"Бих обобщил нещата така. Проблемът с българското гражданство е свързан с историята на България. Имаме територии, населения, които в момента не са географска част от нашата република", каза бившият министър на правосъдието.
 
"Ние с държавна политика трябва да покажем грижа за тези хора. Това е едната страна на нещата. Говорим за бесарабските българи, за хората с българско самосъзнание в Македония, в Русия има такива граждани.
 
Втората част на проблема е икономическата част - в България се очертава сериозна демографска криза, която включва и криза в работната ръка. И поощряването на процесите по придобиване на българско гражданство, съответно по-лекото ниво трудова виза и т. н., е част от  една национална политика. 
 
Третата част на проблема - той е многослоен проблем, това е влиянието и взаимодействието на нашите служби с чужди служби, разузнавания. Направи ми впечатление, и ако съм правилно информиран от медиите, разработката, която се реализира в момента, е на ДАНС, нашата контраразузнавателна служба. Тоест възможно е случващото се да е обект на внимание, на дейност на чужди разузнавания в България", каза Антон Станков.
 
Какво каза още Антон Станков в "Денят на живо" за проблемите с придобиването на българско гражданство - вижте видеото:
 

Етикети: Денят на живо
Амурски тигър
14:44 | 05 Юли 2020 г.

Амурски тигър уби надзирателката си в швейцарски з...

14:44 | 05 Юли 2020 г.
Ужасен инцидент беляза зоопарка в Цюрих в началото на уикенда, след като Амурски (Сибирски) тигър убива своята надзирателка, съобщава Eur...
14:40 | 05 Юли 2020 г.

Радев към служителите на МВР: Помнете, че да служи...

14:40 | 05 Юли 2020 г.
Държавният глава Румен Радев поздрави служителите на Министерството на вътрешните работи по случай техния професионален празник - 5 юли, ...
14:35 | 05 Юли 2020 г.

Учени: Мозъкът се нуждае от една трета от поемания...

14:35 | 05 Юли 2020 г.
Германски учени разкриха, какъв е оптималният обем кислород за ефективна мозъчна дейност. Невробиолози от университета „Людвиг Макс...
ГКПП „Кулата“
14:06 | 05 Юли 2020 г.

Вече всички туристи към Гърция ще преминават само ...

14:06 | 05 Юли 2020 г.
Всички граждани, пътуващи с туристическа цел към Република Гърция, мога да преминат само през ГКПП Кулата, съобщиха от Външно министерств...
Пистолет
13:52 | 05 Юли 2020 г.

12 ранени след стрелба в нощен клуб в САЩ

13:52 | 05 Юли 2020 г.
Най-малко 12 души са били откарани в болницата след стрелба в клуб в Грийнвил, Южна Каролина, съобщи CNN, позовавайки се на информация от...
Марихуана
13:48 | 05 Юли 2020 г.

В Кюстендилско откриха три ниви със засаден коноп

13:48 | 05 Юли 2020 г.
Под ръководството на Районна прокуратура - Кюстендил се води разследване по образувано досъдебно производство за извършени престъпления п...

гледай на живо

05.07.2020
 • в момента
  Телемаркет
 • 15:00
  Новини
 • 15:15
  "Патарински LIVE" - избрано
 • 16:00
  Новини