Щастливият Желяз Андреев: Нямах нужда от обещания, бе достатъчно да знам, че държавата застава зад мен (ВИДЕО)

След като отпадна искането за екстрадиция от САЩ, младежът се надява скоро да отпадне и забраната му за пътуване

Желяз Андреев
Източник: Канал 3

Желяз Андреев и още четирима българи бяха обвинение от САЩ за търговия с оръжие със Сирия в разрез с ембаргото, наложено от Вашингтон. И само защото те са работили в колцентър на фирма, която търгува с това оръжие. САЩ дори поискаха екстрадицията на българите, но днес лично от премиера Бойко Борисов бе обявено, че това искане вече е отпаднало. Какво обаче е преживял самият Желяз Андреев през всичките тези месеци, в които се наложи дори да бъде задържан и да стои в ареста. Разказва самият той ексклузивно в предаването „Денят на живо” по Канал 3.

„След почти две години, в които този случай бе ежедневно с мен и близките ми, днес бе направена огромна крачка към финализирането на всичко това. Затова обявих, че съм най-щастливият човек”, обяви Желяз Андреев.

„В понеделник ми съобщиха хора от Министерски съвет. Чудех се дали не сънувам”, допълни той.

Относно срещата си днес с премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров той коментира:

„Днес ми казаха, че са се водили доста тежки преговори. Свършена е била немалко работа и просто е отнело време. Колкото и да ми се искаше през тези няколко месеца да получавам ежедневна информация, съм напълно наясно, че това нямаше как да се случи. И най-важното е крайният резултат, който е положителен. Не съм питал с цената на какво е постигнат този краен резултат. Бях просто толкова щастлив – не съм питал какво ви е коствало, но съм убеден, че е коствало доста усилия.

Тепърва ще се запознавам със статуса на делото. Но още преди няколко месеца то бе разделено на три части.  Най-важната част обаче вече отпадна и това е, че САЩ вече не ме искат, което само по себе си най-хубавото нещо, което можеше да се случи на този етап. Следваща стъпка е да отпадне забраната ми за пътувания заради червения бюлетин. И следващата стъпка е самият статус на делото във Флорида, за което не съм запознат на какъв етап е.

От прокуратурата ми обясниха, че оттеглянето искането за екстрадицията ми улеснява този процес отпадането на червения бюлетин, би трябвало да направи нещата по-лесни. Не ми е направено обещание, но аз и нямах нужда от такова. Както бе и преди няколко месеца. И тогава нямах нужда от обещание, за мен бе достатъчно да знам, че държавата застава зад мен”, каза щастливият млад мъж.

Вижте още интервюта и коментари!

Той коментира и работата си в колцентър, заради която бе обвинен от американска прокуратура.

„Да, замислям се, че може би съм могъл да бъда по-предпазлив. Може да съм искал писмено разрешение, но аз не съм взимал сам решенията. Всяко едно решение е вземано от някой над мен.

И ако мога да дам съвет на хората, които имат някакви съмнения, той е винаги да искат писмено разрешение и да водят комуникация по имейл”, каза още Андреев.

Той обясни, че не е запознат дали може в настоящата ситуация да бъде осъден задочно, след като американското правосъдие вече се е отказало от екстрадиция.

Според него не е нужна законова промяна по отношение на служителите на колцентровете, а по-скоро регулация към компаниите, които оперират в България.

Обясни, че след случилото се не е търсил веднага работа, тъй като е искал да си изчисти съзнанието, но няколко месеца по-късно е намерил такава и в момента работи в IT отдел на фармацевтична компания.

„След всичко това, което се случи, и след днешната публичност, се чувствам много по-добре”, допълни Желяз Андреев.

 

Велосипед
14:18 | 04 Юли 2020 г.

Колоездачната обиколка на България стартира на 27 ...

14:18 | 04 Юли 2020 г.
67-то издание на Колоездачната обиколка на България ще стартира на 27 юли в София и ще премине през още 10 града в България в рамките на ...
Електрическо колело
14:00 | 04 Юли 2020 г.

Драгомир Кузов: Електрическият велосипед е транспо...

14:00 | 04 Юли 2020 г.
Хората преоткриха велосипеда като начин на придвижване, заяви в интервю за БГНЕС изпълнителният директор на Drag Драгомир Кузов. Като...
Любо Огнянов
13:44 | 04 Юли 2020 г.

Любо Огнянов: Българското лято започна, блатото ос...

13:44 | 04 Юли 2020 г.
Преди близо 60 години излиза последният роман на Джон Стайнбек „Зимата на нашето недоволство”. Заглавието е препратка към шек...
Наводнение в Япония
13:31 | 04 Юли 2020 г.

Порой доведе до смъртта на 14 души в Япония

13:31 | 04 Юли 2020 г.
Има опасения за смъртта на четиринадесет души, след като в събота в западния Япония беше наводнен старчески дом от рекорден обилен дъжд в...
Пламен Бонев
13:30 | 04 Юли 2020 г.

Пламен Бонев: В Тайланд дори кучетата са придобили...

13:30 | 04 Юли 2020 г.
Тайланд е едно от много уникални места, които е имал възможност да посети музикантът и актьор Пламен Бонев. Той разказва за опита си там ...
Презерватив
13:25 | 04 Юли 2020 г.

COVID-19 увеличава заплахата от ХИВ в Африка

13:25 | 04 Юли 2020 г.
Коронавирусът удря все повече и все по-неочаквани сектори от световната икономика и както неведнъж сме ви информирали, проституцията е ср...

гледай на живо

04.07.2020
 • в момента
  Икономика и бизнес
 • 14:45
  Телемаркет
 • 15:00
  Новини
 • 15:15
  "Патарински LIVE" - избрано