Директорката от МП Катя Матева: Имам доказателства за продажбата на паспорти

Уволнената служителка се оплака от репресия от страна на вицепремиера Красимир Каракачанов

Катя Матева
Източник: Канал 3

Катя Матева

Бившият директор в Министерството на правосъдието Катя Матева разкри днес в студиото на БТВ за подадените от нея сигнали до премиера, президента и прокуратурата, касаещи продажбата на български паспорти.
 
"Бях освободена в края на 2017 година. Дисциплинарно съм уволнена заради престъпление по служба, но все още не зная какво е то. Никой не ме е търсил. Извадих си удостоверение от прокуратурата, в което пише, че няма повдигнато обвинение", каза Матева и показа документа в студиото.

Плаща се, за да получиш български паспорт, каза още Матева.

"Имам доказателства за сигналите в ДАНС. Подала съм сигналите  и до премиера и президента през 2016 и 2017 година. Това, което е подписано не е донос, защото съм сложила своя подпис", каза още Матева. Тя допълни, че хората, които са визирани в сигналите са с много високи държавни постове, имат и много пари и съзнава, какво е направила.

"Не е моя работа аз да събирам доказателства. Дори и да ги събера, те нямат процесуална стойност. Не може да се остави на гражданите да събират доказателства. Сигналите не съм ги предоставила на медиите. Не съм ги разпространявала аз и съм нямала никакво намерение да го правя. Аз съм ги дала за проверка. Всичко е точно така, както съм го записала в сигналите", добави бившата директорка.

Според Матева всичко започнало през 2013 година, когато зам.-министър Илия Ангелов сезирал държавното обвинение за тези нарушения. 

"Имам доказателства ,че Каракачанов и ВМРО се финансират от това. Каракачанов е правил изявления за оказване на натиск върху министерството да се уважават молби на хора, които са без удостоверение за български произход. Той казва, че Македония е неговата кауза. За мен България е каузата. Политиката минава през закона", каза още Матева.

"Аз съм била държавен служител, чиновниците изпълняват закона. Изнесените неща от Каракачанов не отговорят на истината.  Натискът върху мен  е бил постоянен. Той се упражнява и  върху много хора. Моята цел е била да се разкрие истината. Но след сигналите ми, тези хора още повече се издигнаха, особено Каракачанов. Реших, че е абсолютно безсмислено да продължавам. Моята битка за закона и истината е била наивна", добави Матева. 

По повод обвиненията, че е назначена от ДПС, бившата директорка заяви: "В МП съм постъпила след конкурс, когато се спазваше неутралност. Министър на правосъдието бе Георги Петканов. В никаква партия не членувам. Не ползвам политическа протекция. Не познавам хора от ДПС".

Според нея само ВМРО се е изявявало активно по процедурите за българско гражданство.

"Тезата е, че всички македонски граждани трябва да получат българско гражданство. Съгласна съм, но ако това е записано в закона. Не знам какво е да правиш антибългарска политика, след като спазваш закона?!", попита още Матева.

"Всички преписки се разглеждат от Съвет по гражданство от 10 човека. Няма как да се каже, че аз съм определяла кой да получи гражданство. Кучето е заровено при получаване на удостоверенията за български произход. Законът изисква тези граждани да са пълнолетни да не са съдени в България. Те като не живеят в България, няма как да са извършили престъпления. Това е една натурализация без каквито и да е условия, така че наистина това е най-лесният път да се получи български паспорт", уточни още Матева.

Бившата директорка съобщи, че в момента не работи нищо и намекна за политическа репресия. Каракачанов следял нейното кариерно развитие и съобщавал справки от ДАНС, които са лични данни, а той не би следвал да има достъп до тях.

"В момента с нищо не се занимавам. Нали чухте г-н Каракачанов какви неща каза за мен. Не  е негова работа да знае кога срещу мен е образувано дисциплинарно производство и т. н. В България има закон за личните данни, закон за държавния служител. Иска се лично съгласие, за да се разпространяват данни и от неговото досие. Добил се е по неправомерен начин с тези неща. То всичко е ясно. Няма смисъл да говоря на какви репресии съм подложена. След като Каракачанов стана вицепремиер, спрямо мен се предприеха брутални действия", завърши Матева.

 

21:56 | 09 Юли 2020 г.

Капитанът и голмайсторът на Лудогорец за титлата, ...

21:56 | 09 Юли 2020 г.
Капитанът на Лудогорец Светослав Дяков и голмайсторът на шампионите Клаудиу Кешеру споделиха пред камерата на Канал 3, че следващата голя...
Полиция
21:47 | 09 Юли 2020 г.

Гърците протестират срещу нов закон

21:47 | 09 Юли 2020 г.
Хиляди гърци демонстрираха днес срещу нов закон за затягане на правилата за улични протест, който беше критикуван от опозицията като неде...
Гей
21:30 | 09 Юли 2020 г.

Норвегия ще приема приоритетно бежанци с хомосексу...

21:30 | 09 Юли 2020 г.
Норвегия е първата страна в света, която официално обявява, че ще приоритизира приемането на бежанци с различна сексуална ориентация. Тов...
Социални мрежи
21:14 | 09 Юли 2020 г.

Букурещ включи онлайн насилието в Закона срещу дом...

21:14 | 09 Юли 2020 г.
Румънското правителство прие промени в Закона срещу домашното насилие, според които онлайн тормоза вече е криминално престъпление с реалн...
Мирела Иванова
21:00 | 09 Юли 2020 г.

Мирела Иванова: Родителите трябва да запознаят дец...

21:00 | 09 Юли 2020 г.
Днес честваме 170 години от раждането на „Патриарха на българската литература“ - Иван Вазов, а по този повод драматургът от Н...
Румен Радев и Илияна Йотова
20:34 | 09 Юли 2020 г.

Румен Радев оглави протеста след арестите на „Донд...

20:34 | 09 Юли 2020 г.
Акция и арести в президентството. Задържани са двама от приближените на президента Румен Радев. За разгласяване на държавна тайна е отвед...

гледай на живо

10.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо