България, Гърция, Румъния и Сърбия кандидатстват за съвместно домакинство на световно първенство по футбол

Лидерите на четирите държави проведоха среща на върха в "Евксиноград", към тях се присъедини и премиерът на Израел

Бойко Борисов, Алексис Ципрас, Александър Вучич, Виорика Дънчила, Бенямин Нетаняху
Източник: БГНЕС

Премиерите на България Бойко Борисов, на Гърция Алексис Ципрас, на Румъния Виорика Данчила и президентът на Сърбия Александър Вучич се разбраха да продължат работата си и по пълното свързване на Балканите с магистрали и скоростни влакове. Това стана на четиристранната среща помежду им в "Евксиноград".  Борисов и Ципрас са подписали и споразумение за изграждане на две магистрали, които да свързват Александруполи с Варна и Бургас. Ще бъде обновена и жп линията от гръцкия пристанищен град до Бургас.

След нейния край те се срещнаха и с министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху. От разговорите му с него се е стигнало и до вариант Източносредиземноморският газопровод EastMed може и да мине през Балканите и така газовите доставчици в региона да осигурят право на избор. 

Най-любопитната новина, която обаче роди днешната среща е, че България, Гърция, Румъния и Сърбия обмислят съвместна кандидатура за световно първенство по футбол през 2030 г..

След каря на срещите петимата държавни лидери дадоха съвместна пресконференция дадоха четиримата балкански лидери Бойко Борисов, Алексис Ципрас, Виорика Дънчила и Александър Вучич и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху след срещата им „Евксиноград”.

"С колегите сме единодушни, че Балканите имат огромен потенциал”, обяви българският министър-председател Бойко Борисов.

"Снощи колегата Нетаняху каза „Чакайте, трябва да се включим и ние. Имаме силно развито селско стопанство и трябва да повишаваме доходите.”  Искаме по-голям пазар. Благодаря за това, че дойдохте.

"Нашата четворка и събирането ни тук винаги са имали една цел. В рамките на ЕС да повдигнем нивото на свързаност и енергийна, и инфраструктурна, дигитална и нашата политика никога не е била насочена срещу трети страни. Точно обратното. Четворката има за цел не само да укрепва ЕС, но и да го прави посилен”, обяви Борисов и допълни, че с влизането на Сърбия ЕС ще стане по-силен.

"Що се касае до енергийната сигурност, приели сме всички, че диверсификацията е от съществено значение. Не случайно ние кръстихме нашия газоразпределителен център "Балкан". Самата дума е обобщаваща за всички. Тя е такава, че прави Гърция еднакво важна с България.

Сегашното трасе на жп линията, която е до Александруполис и Бургас, може да бъде модернизирана. Защо не България да има един кей на Александруполис, един кей на Солун, а съответно гърците на Бургас, Варна и Лом или Русе“, коментира премиерът.

Той увери сръбския президент Александър Вучич, че магистралата София-Белград е 90% готова. Борисов коментира и предстоящото румънско председателство и посочи, че според него там трябва да се обърне внимание на Черноморската и Дунавската стратегия и да не се слага на вниманието на Европа само темата за Западните Балкани.

"Нашата политика е точно в смисъла в ценностите на ЕС, свързаност, повишаване на доходите, конкурентоспособност. Имаме много силна развойна дейност в селското стопанство, така че да повишаваме доходите, да повишаваме добивите и в същото време всички ние сме заинтересовани продукцията от Балканите и от нашите държави да има по-голям пазар“, заяви Борисов.

По отношение на присъствието на израелския премиер Бенямин Нетаняху, Борисов коментира: „Това, че сме поканили скъп гост, дава възможност на колегите в двустранните срещи да си говорят и за инвестиции, и за всичко, което ги касае тях“, допълни българският министър-председател.

"Преди година започнаха усилията на страните ни. Четиристранните ни срещи се превърнаха в институция", обяви гръцкият премиер Алексис Ципрас.

"Когато започнаха нашите срещи нещата на Балканите и в региона не бяха толкова оптимистични. Днес трудностите остават, но сме направили много важни крачки напред. Дойде важното българско европредседателство, което решихме да наречем Балканско. Вече говорим за предстоящото румънско председателство, което се надяваме да доведе до една нова перспектива на Западните Балкани“, заяви Ципрас.

"В периода между двете председателства се случи историческо събитие – Преспанското споразумение, което отбелязва разрешаването на един дългогодишен проблем, който се отнася за целия регион. Това споразумение ще има многобройни ползи за благоденствието и икономическото съвместно развитие на Югоизточна Европа. Може да допринесе и за задълбочаването на развитието на целия регион, особено на Северна Гърция и Бивша югославска република Македония – да превърне региона в голям транспортен център“, каза още той.

"Днес имаме възможност да подчертаем значението, което придаваме на присъединителния процес от Югоизточна Европа и особено на Сърбия, която е на първа линия на страните кандидатки“, допълни Ципрас и припомни подкрепата към усилията на премиера Александър Вучич да продължи диалога за Косово.

Гръцкият премиер обясни, че на срещата са обсъдили как ще се предвиждат проектите, по които има споразумения.

"Днес с българския премиер ще подпишем обща декларация, според която ще бъдат определени крачките и графиците за реализирането на два важни проекта. Единият е модернизацията на железопътната връзка Александруполис – Бургас. Споразумяхме се и за създаването на скоростен път от Алексанруполис до района на Марица, на българо-гръцката граница, който оттам ще бъде свързан с съществуващите пътища за София, Варна и Бургас. Ще подчертаем волята си да предвиждам бързо тези проекти, ще създадем съвместно дружество, което да се заеме с изграждането им“, уточни Ципрас.

"Сигурни сме, че преговорите за членството на Сърбия в ЕС ще бъдат ускорени и ще се развиват все по-добре и че всички необходими критерии ще бъдат изпълнени”, заяви от своя страна премиерът на Румъния Виорика Дънчила.

"По отношение на транспорта, потвърдихме съгласието на Румъния да се създаде работна група, която да разгледа предпроектните възможности за изграждането на магистрали, нови мостови съоръжения на Дунава между Румъния и България. Президентът Вучич ни представи предизвикателствата, с които се среща Сърбия и всички се надяваме тези предизвикателства да бъдат преодолени бързо и с успех“, заяви Дънчила.

"Благодарни сме на България, Гърция и Румъния за подкрепата, която ни оказват по европейския път”, обяви президентът на Сърбия Александър Вучич.

"Запознах моите приятели, колеги със ситуацията в Западните Балкани. Говорих за отношенията между Белград и Прищина, за необходимостта диалогът и разговорите да бъдат продължени, с надеждата, че с ваша подкрепа пред Европа и пред света ще можем да докажем, че ще можем да докажем, че можем да избегнем, каквито и да е инциденти и проблеми и че ще запазим мира и стабилността, които са необходими на всички нас“, коментира президентът Вучич.

Той уточни, че във всички сфери Сърбия разчита на своите приятели от София, Букурещ и Атина.

"Искаме това сътрудничество във всички области да продължи да се развива“, обясни още Вучич. По думите му не само пътищата, жп линиите и газа, а и във всички други области могат и трябва да си сътрудничат по-добре. Той обяви и че следващата среща ще се проведе в средата на декември в Белград.  

Бенямин Нетаняхуп уточни, че основна тема е била и енергетиката и отношенията на региона с Израел в тази сфера.

"Обсъдихме сътрудничеството между страните и Израел. Трите важни неща в общ контекст са технологиите, енергетиката и сигурността. В областта на технологиите вече правим най-различни неща заедно, но има какво още да се направи. Това, което ражда умът е изключително ценно. Истинска чест за мен и за моята държава е да бъдем поканени на тази регионална среща.

В енергетиката обсъдихме как Израел може да помогне за постигането на целите в енергийния сектор на тук представените държави. Можем да помогнем на държавите да повишат ефективността на енергийните доставки. Най-дългият тръбопровод под вода ще тръгне от наша територия, ще мине през Кипър, Крит и Гърция, а може би и през Балканите. В момента сме в предварителна фаза на проучване. За нас е важно да изнасяме газ, да го пренасяме до вас, за да можем да диверсифицираме доставките“, коментира израелският премиер. 

 

Димитър Маргаритов
17:43 | 29 Септември 2020 г.

КЗП: Наблюдаваме все по-висока потребителска актив...

17:43 | 29 Септември 2020 г.
Потребителската активност се повишава през изминалите години и хората все по-често са наясно с правата и задълженията си, когато купуват ...
Катастрофа с линейка в столицата 1
17:03 | 29 Септември 2020 г.

Треньорът на ЦСКА катастрофира (СНИМКИ)

17:03 | 29 Септември 2020 г.
Треньорът и президент на волейболния ЦСКА - Александър Попов, претърпя лека катастрофа в столицата, научихме от БГНЕС. Лекият автомоб...
Иван Гешев
16:53 | 29 Септември 2020 г.

Главният прокурор Иван Гешев проведе среща с проку...

16:53 | 29 Септември 2020 г.
Днес, 29.09.2020 г., главният прокурор на Република България Иван Гешев се срещна с магистратите от Окръжна и Районна прокуратура - Хаско...
Фалшиви банкноти от 2 лева са плъзнали в търговската мрежа
16:49 | 29 Септември 2020 г.

Кога банкнотата от 2 лв. ще излезе от обръщение?

16:49 | 29 Септември 2020 г.
Днес на основание чл. 26 от Закона за Българската народна банка Управителният съвет на Българската народна банка взе решение да извади от...
Жена
16:43 | 29 Септември 2020 г.

Жена с две матки роди здраво момиченце в „Майчин д...

16:43 | 29 Септември 2020 г.
В Университетската акушеро-гинекологична болница “Майчин дом” беше разрешен успешно изключително рядък и предизвикателен меди...
Айфекциозно отделение в Айтос
16:28 | 29 Септември 2020 г.

Огнище на COVID-19 в текстилна фабрика в Айтос

16:28 | 29 Септември 2020 г.
Спешни епидемични мерки в Бургаска област след като бе регистриран рекорден брой от 64 заразени с коронавурис за последните 24 часа. Ново...

гледай на живо

29.09.2020
 • в момента
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:20
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива