"Офанзива" в гетото на Мъглиж при Шакира, Зинедин и Зидан (ВИДЕО)

Кой е крив и кой прав за третия бунт срещу полицаи в Старозагорско за месец - гледайте репортажа

Източник: Канал 3

Още по темата
"Офанзива с Любо Огнянов" посети циганското гето на Мъглиж след нападението над полицейски патрули тази седмица. Ден преди Денят на будителите водещият иска да разговаря с един от най-активните защитници на циганите е местният евангелски пастор Сашо Славов. 
 
Оказва се, че циганите в квартала са били убедително посъветвани да не говорят с журналисти, въпреки, че същата вечер пастор Сашо е обявил обща молитва за мир в квартала. След разговор по телефона той отказва да разговаря с водещия на "Офанзива" Любо Огнянов. Отказва даже да отключи и църквата, която се помещава в сградата на предишна ветеринарна лечебница.
 
"Много разправии получих, аз нищо не съм казвал лошо, пък големи разправии", изтъква той в движение. Не ставало дума за заплахи, но за подмятания "Ти що говориш така, ти си пастор, не трябва да говориш така", споделя пастор Сашо, като изрично уточни, че с общината са в "много добри взаимоотношения, аз даже работех в общината".
 
Пред водещия на "Офанзива" той дори вади списък, по който издирва 47 деца, които не ходят на училище. "Аз съм главно медиатор и ходя и убеждавам родителите им да ги пускат на училище, защото без училище знаеш как стоят нещата - няма интеграция", добавя пасторът. В списъка има една Шакира, един Зинедин и друг Зидан. "Между другото Зидан учи в спортно училище в Стара Загора, най-добрият футболист е там", обявява с нескрита гордост Сашо Славов.
 
 
Случаен минувач дава предложение как ще се реши проблема с циганската махала. "Ще сменим системата и ще се оправи всичко", подхвърля той, а вече пред входа на двора си добавя, че местните "калпазани" докарали там цялата полиция, вместо "тихомълком нашите ченгета тука щяха да свършат цялата работа". 
 
При влизането на Любо Огнянов в махалата, пред него вървят няколко души да предупреждават, да не се говори с журналисти. "Тук влязоха над сто полицаи", осмелява се една леля. "Нашата цигания, знаете, като се люшнаха да видят какво става - зяпат. И в тях има вина, в нашите, да не ги защитавам. Ама нали знайш, прост народ - рррр, да видим! Е тва е простотията ни.
 
Ама и те са виновни - защо влязоха да бият онова момченце? Той нито вина има, нито знае кво стана, нито знае къде какво се е случило", добави тя.
 
В търсене на един от пострадалите Осман, който първоначално избягал, но после, посъветван от роднините си, се предал на органите на реда. Живее с голямата си фамилия в къща в края на махалата.
 
За "Офанзива" балдъзата му Анка Симова разказа своята версия за случилото се: "Без да обясняват за какво става въпрос, влязоха в махалата, почнаха да удрят - деца, майки, бременни, болни деца. Не обясняват като хората - защо идват да ни удрят, да страхуват децата ни. Децата в момента са вкъщи, не искат да отиват на училище. Имам болно дете със синдром на Даум, с ТЕЛК.
 
Децата бяха свидетели как те стреляха там и сега се страхуват от полицаите да отидат на училище. Те не идват да обясняват, те влезнаха в махалата, не обясняват нищо - почнаха да удрят и стреляха дори!"
 
Осман отишъл да види какво става, кой се бие. "Почнаха да го удрят, да псуват, стреляха там. Като дойдат първо да обясняват кой е виновен, кой не е виновен - те с маски там, с пистолети, направо ни убиваха в махалата", продължава Анка. "Да обясняват кой е виновен - имаше много невинни в махалата, и бременни, и малки. Една на 7-годинки много тежко е удряна. Нашите мъже останаха да ни пазят в къщите - е това е срамота да ни влизат в къщите".
 
Идва и Янко, бащата на Осман. "Аз бях тука, нищо не зная, снахата дойде и каза "Татко, убиха сина ти от бой. Отивам и го гледам целият в кръв. Той даже не знае къде е отишъл", разказва Янко и споделя, че Осман е вече вкъщи, пуснат от полицията. 
 
В стаята, в която живее семейството на Осман с четирите им деца има гоблен на тайната вечеря. Той обаче отново е изчезнал, посъветван да не говори. Край къщата в този момент минава една от двете патрулки в махалата, тръгнала след като новината за присъствието на екипа на "Офанзива" е обходило целия град.
 
Полицаите започват проверки в съседна къща. От този момент циганите спират да говорят окончателно - страх ги е, че ако кажат нещо ще дойдат и ще ги арестуват.
 
В Мъглиж съотношението на българите и другите етноси е 50-50.  За разбирателството от 7 г. се грижи заместник-кметът на Мъглиж д-р Душо Гавазов, респектиращ здравеняк, който се съгласява да говори пред "Офанзива". "Респектът в ромската махала на Мъглиж към мен и към кмета на общината г-н Господинов е голям по простата причина, че винаги сме се опитвали справедливо и, разбира се, в синхрон с проблемите на деня, да решаваме не само техните проблеми, но и проблемите на жителите на Мъглиж", обяснява заместник-кметът, работил 15 г. като лекар, а сега отговаря за всички ресори в общината.
 
"Така се случи, защото единият колега напусна по лични мотиви, другата колежка е майка, има дъщеричка, така че моя милост сега покривам всички ресори и съм дясната ръка на кмета в общината".
 
Запитан дали има напрежение в махалата в момента, Душо Гавазов е категоричен, че напрежение в община Мъглиж не е имало в последните 7 години - откакто той е заместник-кмет. "Община Мъглиж е един сложен конгломерат от етноси - освен роми, тук основният етнос е българският, има каракачани, лингури, хора с турско самосъзнание изповядващи турска религия", обяснява той, като добавя, че най-голяма концентрация на ромски етнос има в Мъглиж и в село Тулово, и село Зимница, представено почти изцяло само от роми.
 
"Това, което се случи в нашата община, е може би първото подобно мероприятие от 7 г., откакто аз имам честа да съм заместник-кмет", отбеляза той.
 
Респектът към полицията в Гълъбово и Мъглиж? "Може би трябва други да отговорят. Това, което аз мога да кажа, че без органи на реда аз мога по всяко време да вляза в ромската махала, защото това е необходимо. Когато на едно място съжителстват етноси, за да има социален мир, за да липсва социално напрежение, диалогът между отделните групи трябва да е налице.
Ако някой си позволява сантименти и симпатии към представители на определен етнос, а към други - не, тогава социалното напрежени е налице. За да живее добре българският етнос, трябва да има ред и законност в ромските махали.
 
Защото ако в ромската махала в Мъглиж, която наброява 1200 души, пламне хепатит А, както имаше в село Зимница наскоро, този хепатит няма да подмине и българския етнос."
 
На въпрос на водещия Любо Огнянов дали някой има чувство за безнаказаност в региона, Душо Гавазов отговори: "Ако някой от циганския етнос или от останалите етноси живее с такова чувство, защото ние сме ръководство на общината, мисля, че той живее в много сериозна заблуда: никой не е привилегирован и няма да бъде привилегирован.
 
След този случай вземаме много сериозни и крути мерки по отношение на циганските талиги, по отношение на т. нар. двуколки, и най-вероятно със съдействието на Областната дирекция на МВР в Стара Загора, ще изчистим общинската наредба от всичките недостатъци в нея и, повярвайте ми, ще направим всичко възможно редът върху тези превозни средства да бъде въведен и правилата да бъдат много строги и ясно разписани", гарантира той.
 
Изводите след третия цигански бунт срещу силите на реда в рамките на месец, след тези в Гълъбово и Сливен, всеки може да ги направи сам за себе си от видеото:
 

14:40 | 26 Ноември 2020 г.

Туроператор: 60/40 е капан за нас, няма откъде да ...

14:40 | 26 Ноември 2020 г.
Представителят на Асоциацията на туроператорите Павлина Илиева говори в предаването "Социална мрежа" за проблемите в сектора, п...
14:26 | 26 Ноември 2020 г.

СЕМ ще отговаря за видео материалите в интернет

14:26 | 26 Ноември 2020 г.
Съветът за електронни медии ще отговаря за видео материалите в интернет платформите с българска юрисдикция. Това приеха на първо четене д...
Габриела Петрова
14:25 | 26 Ноември 2020 г.

Локомотив се грижи за екологията на ЖК "Тракия" в ...

14:25 | 26 Ноември 2020 г.
Отборите на ПФК Локомотив, ЖФК Локомотив, ПСК Локомотив, юношите до 19 години и европейската вицешампионка в тройния скок Габриела Петров...
Уолт Дисни
14:20 | 26 Ноември 2020 г.

"Дисни" ще уволни 32 000 работници през 2021 г.

14:20 | 26 Ноември 2020 г.
Дисни съобщи, че ще съкрати 32 000 работни места през 2021 г., главно от американското подразделение на тематичните паркове. Това е увели...
доброволци
14:14 | 26 Ноември 2020 г.

Още две болници търсят доброволци, студенти по мед...

14:14 | 26 Ноември 2020 г.
Кампанията на Българския лекарски съюз за координиране набирането на доброволци, студенти по медицина, които да подпомогнат дейността на ...
Красимир Каракачанов
14:12 | 26 Ноември 2020 г.

Красимир Каракачанов: Историята е обща. Българска ...

14:12 | 26 Ноември 2020 г.
"На българина акълът винаги му идва на другия ден, така и с колегата Заев. Историята е обща, но трябва да уточним каква. Тя е обща, ...

гледай на живо

26.11.2020
 • в момента
  Социална мрежа
 • 15:00
  Новини
 • 15:20
  Светски новини
 • 15:30
  Социална мрежа