Николина Ангелкова: Не е времето за предсрочни избори (ВИДЕО)

Това винаги води до спад в инвестициите и в доверието, предупреди министърът на туризма

Източник: Канал 3

В момента не е време за предсрочни избори, защото много важни реформи са стартирани и те трябва да бъдат довършени. Трябва да има политическа стабилност, за да можем да реализираме всички тези приоритети. Знаете, че един такъв цикъл от избори винаги води до спад в инвестициите, спад в доверието, и после много по-трудно се връщаме и на българската, и на международната сцена. Това заяви пред "Офанзива с Любо Огнянов" министърът на туризма Николина Ангелкова за състоянието на управлението на страната.
 
"Според мен управляващата коалиция е стабилна, ние винаги обичаме да говорим с факти. Имаме ръст на икономиката 3,7%, откакто кабинетът Борисов 3 управлява. Имаме изключително ниска безработица - 4,8%, имаме глад за кадри. Достигаме за следващата година почти 116 милиарда лева брутен вътрешен продукт - нещо, което бяхме начертали до края на мандата, ние го правим на втората година от управлението на кабинета. В сектор Туризъм отново ще имаме рекордни резултати, за трета поредна година ще имаме ръст - към момента за първите 9 месеца близо 8 млн. чуждестранни туристи са посетили страната, а приходите от международен туризъм са почти 5,5 милиарда лева, което е ръст от 7,2%", посочи Николина Ангелкова цифрите за резултатите от управлението.
 
 
"Виждате и проектобюджета в НС, там са поети всички ангажименти, които сме заложили в управленската ни програма, свързани с повече средства за здравеопазване. На първо четене бяха приети закони за хората с увреждания, правителството спази своя ангажимент с повече от 150 милиона лева заделени. 
 
Имаме много повече средства - над 500 милиона лева, за образование. Заложили сме в програмата си поетапно увеличаване заплатите на учителите, вкл. и да върнем всяко дете в клас. Виждате, че програмата се изпълнява.
Имаме повече средства заделени за общините - почти 540 милиона лева, така че държавата и правителството спазва управленската си програма. И ние разчитаме да може да се работи, защото само по този начин всички приоритети в програмата може да се реализират", изтъкна тя.
 
За съжителството с коалиционния партньор Обединени патриоти Николина Ангелкова отчете, че има противоречия и различия в мненията. "За нас е важно да постигнем целите си - със сигурност имаме различни мнения, със сигурност има и противоречия по отделни теми, със сигурност не одобряваме постъпките и определени изяви на колеги, но в крайна сметка много важно е когато има диалог всичко се изчиства и се върви напред в името да имаме стабилност и просперитет на страната. това винаги е било водещо в нашата работа", натърти тя.
 
За средствата, отделени за реклама на българския туризъм в Бюджет 2019 Николина Ангелкова призна, че би искала да има много по-голям бюджет за реклама. "Всъщност туризмът вече трета поредна година откакто имаме самостоятелно министерство бележи ръст в броя на международни туристи и най-вече в приходите - миналата година те бяха 6,9 милиарда лева, тази година досега за първите 8 месеца те са 5,5 милиарда лева. Аз като министър на туризма винаги бих искала да имам много по-голям бюджет и за реклама, за да можем да промотираме страната като целогодишна туристическа дестинация. 
 
Бюджетът за реклама е около 12 милиона лева, запазва нивото от миналата година, което и изключително малко на фона на бюджета за реклама на страните, които са наши конкуренти. Ще дам сравнение с Гърция, наш съсед, стратегически партньор, но и конкурент в сектора - те имат около 60 милиона евро само за реклама. Хърватите са около същата сума, Чехия е с 25 милиона евро. Ние сме на последна позиция, ако мога така да се изразя, но не искам това да звучи като оплакване", посочи Ангелкова.
 
Тя изрази задоволство, че "много от средствата в новия бюджет са насочени в сфери и сектори, които са изключително важни и за туризма". "За да можем да привличаме туристи, трябва да имаме достъпност - транспортна, екологична, образованието също. Проблемът с кадрите е един от най-големите, предизвикателство, с което да се борим. 90% от услугата в  сектора се формира от кадрите в туризма. Затова съм много радостна, че образованието е ключов приоритет на кабинета и се заделят толкова много средства, защото трябва да чертаем нашето бъдеще, а това не става от днес за утре", отчете тя.
 
Цялото интервю с Николина Ангелкова - във видеото:

паметник
22:15 | 02 Юли 2020 г.

Възстановиха паметника на Христо Ботев в Одеса (СН...

22:15 | 02 Юли 2020 г.
Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна" възстанови бюст-паметника на Христо Ботев, който беше от...
22:00 | 02 Юли 2020 г.

Проф. Николай Витанов: Случаите на COVID-19 у нас ...

22:00 | 02 Юли 2020 г.
Благоприятният сценарий за развитието на COVID-19 у нас отдавна не е факт. Това обяви математикът от БАН проф. Николай Витанов пред бТВ. ...
21:48 | 02 Юли 2020 г.

Разбиха тайна схема със стотици трафиканти на дрог...

21:48 | 02 Юли 2020 г.
Полицията във Великобритания разби топ секретна комуникационна система, използвана от престъпници и трафиканти на дрога и оръжие. &n...
Великобритания, флаг, знаме
21:33 | 02 Юли 2020 г.

Великобритания премахва карантината за граждани на...

21:33 | 02 Юли 2020 г.
Британското правителство премахва задължителната карантина за пътници от 75 държави, съобщи "Телеграф"   Великобри...
ЕЦБ не повиши финансирането на гръцките банки
21:21 | 02 Юли 2020 г.

16 европейски банки създават нова платежна система

21:21 | 02 Юли 2020 г.
Нова система за незабавни плащания ще бъде създадена в Европа под егидата на 16 финансови институции от пет страни на ЕС. Това се съобщав...
По аптеките липсва безплатно лекарство за болните от рак на гърдата
21:09 | 02 Юли 2020 г.

Създават карта на аптеките в България

21:09 | 02 Юли 2020 г.
Националната аптечната карта ще определя нуждите на населението в страната. Създаването на документа бе прието по време на днешното засед...

гледай на живо

03.07.2020
 • в момента
  Спорт в обектива
 • 01:00
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини