Николина Ангелкова: Не е времето за предсрочни избори (ВИДЕО)

Това винаги води до спад в инвестициите и в доверието, предупреди министърът на туризма

Източник: Канал 3

В момента не е време за предсрочни избори, защото много важни реформи са стартирани и те трябва да бъдат довършени. Трябва да има политическа стабилност, за да можем да реализираме всички тези приоритети. Знаете, че един такъв цикъл от избори винаги води до спад в инвестициите, спад в доверието, и после много по-трудно се връщаме и на българската, и на международната сцена. Това заяви пред "Офанзива с Любо Огнянов" министърът на туризма Николина Ангелкова за състоянието на управлението на страната.
 
"Според мен управляващата коалиция е стабилна, ние винаги обичаме да говорим с факти. Имаме ръст на икономиката 3,7%, откакто кабинетът Борисов 3 управлява. Имаме изключително ниска безработица - 4,8%, имаме глад за кадри. Достигаме за следващата година почти 116 милиарда лева брутен вътрешен продукт - нещо, което бяхме начертали до края на мандата, ние го правим на втората година от управлението на кабинета. В сектор Туризъм отново ще имаме рекордни резултати, за трета поредна година ще имаме ръст - към момента за първите 9 месеца близо 8 млн. чуждестранни туристи са посетили страната, а приходите от международен туризъм са почти 5,5 милиарда лева, което е ръст от 7,2%", посочи Николина Ангелкова цифрите за резултатите от управлението.
 
 
"Виждате и проектобюджета в НС, там са поети всички ангажименти, които сме заложили в управленската ни програма, свързани с повече средства за здравеопазване. На първо четене бяха приети закони за хората с увреждания, правителството спази своя ангажимент с повече от 150 милиона лева заделени. 
 
Имаме много повече средства - над 500 милиона лева, за образование. Заложили сме в програмата си поетапно увеличаване заплатите на учителите, вкл. и да върнем всяко дете в клас. Виждате, че програмата се изпълнява.
Имаме повече средства заделени за общините - почти 540 милиона лева, така че държавата и правителството спазва управленската си програма. И ние разчитаме да може да се работи, защото само по този начин всички приоритети в програмата може да се реализират", изтъкна тя.
 
За съжителството с коалиционния партньор Обединени патриоти Николина Ангелкова отчете, че има противоречия и различия в мненията. "За нас е важно да постигнем целите си - със сигурност имаме различни мнения, със сигурност има и противоречия по отделни теми, със сигурност не одобряваме постъпките и определени изяви на колеги, но в крайна сметка много важно е когато има диалог всичко се изчиства и се върви напред в името да имаме стабилност и просперитет на страната. това винаги е било водещо в нашата работа", натърти тя.
 
За средствата, отделени за реклама на българския туризъм в Бюджет 2019 Николина Ангелкова призна, че би искала да има много по-голям бюджет за реклама. "Всъщност туризмът вече трета поредна година откакто имаме самостоятелно министерство бележи ръст в броя на международни туристи и най-вече в приходите - миналата година те бяха 6,9 милиарда лева, тази година досега за първите 8 месеца те са 5,5 милиарда лева. Аз като министър на туризма винаги бих искала да имам много по-голям бюджет и за реклама, за да можем да промотираме страната като целогодишна туристическа дестинация. 
 
Бюджетът за реклама е около 12 милиона лева, запазва нивото от миналата година, което и изключително малко на фона на бюджета за реклама на страните, които са наши конкуренти. Ще дам сравнение с Гърция, наш съсед, стратегически партньор, но и конкурент в сектора - те имат около 60 милиона евро само за реклама. Хърватите са около същата сума, Чехия е с 25 милиона евро. Ние сме на последна позиция, ако мога така да се изразя, но не искам това да звучи като оплакване", посочи Ангелкова.
 
Тя изрази задоволство, че "много от средствата в новия бюджет са насочени в сфери и сектори, които са изключително важни и за туризма". "За да можем да привличаме туристи, трябва да имаме достъпност - транспортна, екологична, образованието също. Проблемът с кадрите е един от най-големите, предизвикателство, с което да се борим. 90% от услугата в  сектора се формира от кадрите в туризма. Затова съм много радостна, че образованието е ключов приоритет на кабинета и се заделят толкова много средства, защото трябва да чертаем нашето бъдеще, а това не става от днес за утре", отчете тя.
 
Цялото интервю с Николина Ангелкова - във видеото:

Нагорни Карабах
21:08 | 25 Ноември 2020 г.

Франция: Признаването на Карабах няма да е от полз...

21:08 | 25 Ноември 2020 г.
Едностранно признаване на независимостта на Нагорни Карабах от Франция няма да бъде от полза нито за Армения, нито за населението на Кара...
Атанас Бобоков
21:06 | 25 Ноември 2020 г.

Апелативният спецсъд заседава по делото на Атанас ...

21:06 | 25 Ноември 2020 г.
Апелативният специализиран съд ще проведе заседание по делото, по което обвиняем е бизнесменът Атанас Бобоков, предаде БГНЕС. Заседан...
21:01 | 25 Ноември 2020 г.

Бизнесът реагира, след като обявиха затварянето на...

21:01 | 25 Ноември 2020 г.
Собствениците на много магазини въздъхнаха с облекчение, след като стана ясно, че със заповедта на здравния министър вратите затварят сам...
Димитър Манолов
21:00 | 25 Ноември 2020 г.

Димитър Манолов: Предвидените за работниците средс...

21:00 | 25 Ноември 2020 г.
Компенсациите за затворените сектори в следствие на новия национален локдаун трябва да бъдат насочени директно към засегнатите работници,...
Мария Минчева
20:45 | 25 Ноември 2020 г.

Мария Минчева, БСК: Както държавата има механизми,...

20:45 | 25 Ноември 2020 г.
Бизнесът води разпалени разговори с държавните власти, за да се подсигури оцеляването, както на работниците, така и на работодателите, сл...
Румен Томов
20:38 | 25 Ноември 2020 г.

Румен Томов: Бизнесът е твърдо против затварянето ...

20:38 | 25 Ноември 2020 г.
Представителите на строителния, ресторантьорския и търговския бранш са твърдо против затварянето на Благоевград във връзка с пандемията о...

гледай на живо

25.11.2020
 • в момента
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини
 • 22:20
  Патарински LIVE