Д-р Ст. Борисов: Парите от новия бюджет стигат, за да няма фалит на застрашените болници (ВИДЕО)

Категорично сме против пререгистрирането на лечебните заведения, заяви главният секретар на БЛС в "Денят на живо"

Стоян Борисов БЛС
Източник: Канал 3

Още по темата
С предвидените средства в повече в бюджета за здравеопазването не смятаме нещо да се промени значително, но ще има стабилизиране на положението, и да се стабилизират някои болници, които вървят към фалит. А те не са малко - както малки общински болници, така и 4-5 областни болници. Предполагаме, че с тези средства ще има едно стабилизиране. Така пресметна в "Денят на живо" направи за 2019 г. главният секретар на Българския лекарски съюз д-р Стоян Борисов за заложените пари в проектобюджета.
 
"Средствата, които се предвиждат - с уговорката, че проектобюджетът не е гласуван и със сигурност цифрите в него ще претърпят промени, здравно-осигурителните плащания за 2019 г. ще се увеличат спрямо плащанията за 2018 г. с 455 млн. лева. Оттук започваме съответните изваждания, за да видим колко реално се увеличава бюджетът", отбеляза д-р Борисов.
 
"Превеждат се едни 51 милиона от тази година, и едни 91 млн. за изплащане на стари наши задължения към лечение на български граждани в чужбина - тези пари се изваждат. Реално за болнична медицинска помощ ще останат около 160 милиона, и се предвижда увеличение за първичната помощ от 17 милиона, за специализираната извънболнична първична помощ - 23 млн., за медико-диагностична помощ плюс 7 милиона и за болничната помощ чисто остават 116 милиона лева", посочи той.
 
"Ние на този етап от средствата, които се заделят в повече от бюджета - някъде към 430-450 милиона лева, смятаме, че с тези средства системата ще е стабилна и ще продължи да работи. Но в никакъв случай това не са достатъчно средства и, разбира се, ние сме наясно, че тези средства няма как да дойдат отведнъж за една година", отчете гл. секретар на БЛС.
 
 
Според него желаният бюджет от 7-8 милиарда лева годишно за здравеопазване може да бъде достигнат след 10 г., но при едно условия. "Ако се запази този темп на растеж на бюджета, както беше миналата и тази година, с едно 350-400 млн. лв. ежегодно да се увеличава бюджетът, тогава след някъде около 10 г. бихме стигнали до така желания бюджет от 7-7,5 милиарда, и дори бих казал 8 милиарда лева годишно. Това зависи от самото икономическо развитие на държавата", отбеляза д-р Борисов.
 
"Парите, които влизат в бюджета за здравеопазване, влизат веднъж от страна на държавата, и веднъж от нашите осигуровки. Но парите, които ги дава държавата, те пак идват от населението на тази държава. За да започне държавата да дава все повече и повече средства, тя няма откъде да намери тези средства, освен да увеличава данъци, такси, акцизи, глоби. А по отношение на парите, които влизат от здравните застраховки, няма друг начин, освен те да се увеличават. Но това са стъпки, които касаят цялата икономика, финансите на страната, работодателите, и няма как това да стане изведнъж", разясни д-р Стоян Борисов.
 
Лекарите са категорично против предложената пререгистрация на болничните заведения, заяви главният секретар на БЛС. "За пререгистрацията категорично не сме съгласни - не виждаме смисъл, необходимост и логика за тази пререгистрация. Тази нова агенция, за която също се притесняваме, че ще поеме тази функция, ако имат съмнения за определено лечебно заведение, от тази агенция да отидат и да проверят, и при нарушения - да отнемат определени функции и дори да затворят това лечебно заведение.
 
Но дайте сега да пререгистрираме наново, което е свързано с труд, с разход, със средства - при нова регистрация се плащат такси, нашите експерти са изчислили, че в извънболнична помощ има най-малко 14 000 такива кабинети. Така че тук сме категорично против тази пререгистрация", натърти д-р Борисов.
 
Лекарите са готови на първо време да откажат да подпишат рамковия договор. "Ние на първо място, ако не сме съгласни, може да не подпишем този рамков договор. А после да се прецени дали ще има някаква по-твърда реакция. На този етап още не сме обсъдили нещата, още не сме имали събор, още не сме решили дали да подпишем рамковия договор. Едва след това може да се вземат решения за такива мерки", прогнозира той евентуални лекарски протести.
 
"Искам да кажа, че искаме и настояваме да бъдат повишени цени, а не обем. Има една тънкост, която се прави почти ежегодно - увеличават ни умишлено обемите, и те, и ние знаем, че няма как да се реализират заложените показатели, и така парите са блокирани и се връщат.
 
Ние не искаме парите да се местят от едно перо в друго - те най-често се преместват в парите за лекарствени средства. Където цифрата там достигна над 1,1 милиарда, и върви нагоре, и се стига до една цифра от 30-35% от бюджета на здравната каса, който отива за лекарствени средства. Тук е необходимо да се направи един сериозен контрол", препоръча д-р Борисов.
 
Цялото интервю на д-р Стоян Борисов в "Денят на живо" - във видеото:

Етикети: Денят на живо
20:31 | 11 Юли 2020 г.

Кольо Колев, социолог: Радев носи политическа отго...

20:31 | 11 Юли 2020 г.
Никой не може да носи отговорност за всички хора на площада. Когато правиш подобно нещо трябва да се погрижиш и за организацията. Това ка...
Гостите на \
20:15 | 11 Юли 2020 г.

Каракачанов: Президентът излезе от ролята, която м...

20:15 | 11 Юли 2020 г.
"От разделението на хората не печели никой", заяви пред NOVA воцепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. &n...
такси
20:15 | 11 Юли 2020 г.

Таксиметрова кола излетя от пътя се преобърна в хр...

20:15 | 11 Юли 2020 г.
Таксиметров шофьор излетя от пътя и се преобърна, по чудо остана жив, предаде репортер на БГНЕС.   Още новини от България и ...
20:00 | 11 Юли 2020 г.

Екип на Канал 3 бе нападнат на протестите в София ...

20:00 | 11 Юли 2020 г.
Демонстранти обиждаха и упражниха агресия към екип на Канал 3, който отразява шествието в столицата.  По-рано днес екипът ни ста...
протести
19:50 | 11 Юли 2020 г.

НА ЖИВО по Канал 3: Извънредно студио с коментари ...

19:50 | 11 Юли 2020 г.
Извънредно студио с водещ Любо Огнянов с коментари и живи включвания от протестите в София. Директно можете да го проследите ТУК. Гос...
covid-19
19:24 | 11 Юли 2020 г.

СЗО: Много малко вероятно е светът да изкорени кор...

19:24 | 11 Юли 2020 г.
"Много малко вероятно е светът да успее да изкорени коронавируса при настоящите обстоятелства, предупреди в петък Световната здравна...

гледай на живо

11.07.2020
 • в момента
  Имате думата
 • 21:00
  Новини
 • 21:20
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини