Проф. Алтънков: Резултатите от изборите в САЩ са успех за Тръмп - и то личен (ВИДЕО)

Демократите ще му направят живота труден, смята журналистът Огнян Дъскарев

Никола Алтънков
Източник: Канал 3

Резултатите от изборите за Конгреса в САЩ. Демократите спечелиха Долната камара, а републиканците Сената. Темата в предаването „Денят на живо” по Канал 3 обсъждаха журналистът Огнян Дъскарев и историкът от Калифорнийския университет проф. Никола Алтънков.

„Това, което се случи е частична победа на Тръмп. И то лична. Преди това в Сената ситуацията бе 51 на 49 процента. Сега ще бъде 54 на 46. И това е победа за него. В последните години на частични избори управляващите губят частичните избори. Сега обаче републиканците печелят Сената, което е победа”, обяви проф. Алтънков.

„Сега Тръмп няма да успее да реализира своите идеи, защото Долната камара ще ги блокира. Сред тях са стената с Мексико и отхвърлянето на здравния закон на Обама. Според мен демократите ще започнат да правят комисии, които да го разследват за каквото и да е.

Но доколкото виждам през изминалите две години Долната камара, докато бе в ръцете на десницата издаде няколко такива наредби за получаване на документи, приети от левицата. Но така и не ги получи. Затова си мисля, че и сега така ще се случи.

Тръмп си направи най-важните закони. Основната му цел бе данъчната реформа и я направи”, обясни Дъскарев.

„Аз разчитам на Тръмп да се проявява като прагматик, какъвто мисля, че е и не очаквам такъв драматичен сценарий, какъвто всички очакват. Мисля, че той ще работи с Конгреса”, прогнозира Алтънков и поясни, че не е и в интерес на демократите да се инициира процедура за импийчмънт, защото всичко това може да се върне като бумеранг.

„Защото след две години има избори и така той ще основе своята кампания върху това, че „аз исках това да направя, но тия негодници не ме оставиха да го направя”, допълни той.

„За импийчмънт и дума не може да става. Но мисля, че могат да му направят живота много труден. Затова и във вътрешнополитическия живот на Америка няма да има нищо интересно през следващите две години. Заради това Тръмп ще се обърне към външната политика. Така бе и с Обама”, поясни Дъскарев.

„Аз мисля, че отношенията между САЩ и Европа не са толкова лоши. Бяха и по-лоши. В момента има една пауза и тишина. И защо да има търкания, те са естествени съюзници. Но Тръмп обяви, че ще изкара САЩ от споразуменията за ядрените оръжия с Русия, заради което руснаците скочиха като ужилени”, допълни журналистът.

Вижте още интервюта и коментари!

„Той има страхотни успехи. Америка бе пред война със Северна Корея. Напрежението бе  решено благодарение на него. С Иран стана един голям обрат. Но не за дълго – и там ще има подобряване на решенията. С Русия – там имаме стратегически ход. За всеобщо учудване Тръмп се оказва доста успешен във външните отношения. За Европа той бе възприеман като зло, а сега са приятели. Тръмп е в състояние да прави бързи обрати и да изпреварва своите съпеерници. Той прилага своите умения в бизнеса и в политиката, и те са успешни”, изтъкна проф. Алтънков.

„Тръмп много добре разбира, че основният съперник не е Русия, а Китай. Но там ще е много трудно. Ще има нещо като търговска война между Китай и Америка, защото търговският дефицит е гигантски. И това Тръмп няма да го допусне – той е голям прагматик”, каза Дъскарев и поясни, че американският президент няма да изпълни заканата си да изкара САЩ от Световната търговска организация. Според него и там ще затихне ситуацията, но ще остане напрежението с Китай.

„Той е диалогичен, включително и с демократите. Например той се обади на бившия говорител на Конгреса, която е от демократите, и обеща подкрепа от страна на републиканците. Така той казва „аз съм готов да работя с вас”. И така ще стане”, добави проф. Алтънков.

„Демократите откровено мразят Тръмп. Не знам дали той ще им подаде ръка. Те имат интерес да му спират законите. Прогнозирам, че следващите две години ще бъдат спокойни вътрешнополитически. С изключиние на скандалите, които ще са големи”, коментира в заключение Огнян Дъскарев.

 

 

 

 

 

 

 

21:13 | 06 Юли 2020 г.

Искра Михайлова: ЕС засилва борбата с дезинформаци...

21:13 | 06 Юли 2020 г.
Създадохме Комисия за дезинформацията, която ще се занимава с въпросите свързани с COVID-19, както и тези за ЕС. Увеличихме всички наши у...
20:11 | 06 Юли 2020 г.

Техническият университет в София обяви първото кла...

20:11 | 06 Юли 2020 г.
Със заповед на ректора на Техническия университет в София проф. Иван Кралов бе обявено първото класиране на кандидат-студентите, приети з...
19:49 | 06 Юли 2020 г.

Цвета Караянчева помогна на младо семейство, катас...

19:49 | 06 Юли 2020 г.
Кортежът на председателката на парламента Цвета Караянчева е оказал първа помощ на младо семейство с малко дете, което е претърпяло инцид...
19:46 | 06 Юли 2020 г.

Министерство на културата ще финансира творечски п...

19:46 | 06 Юли 2020 г.
Министерството на културата обявява конкурсна сесия по програма „Помощ за книгата” 2020 г. за финансиране на творчески проект...
19:38 | 06 Юли 2020 г.

Започна проверка за смъртта на медика от Спешна по...

19:38 | 06 Юли 2020 г.
Министерство на здравеопазването е започнало проверка във връзка със смъртта на д-р Юлиян Стамов от Центъра за спешна помощ в София, пред...
Домашно насилие
19:26 | 06 Юли 2020 г.

Изверг блудства с непълнолетна при обир на апартам...

19:26 | 06 Юли 2020 г.
Днес, 06.07.2020 г., Софийска районна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Стефан Г. за това, че влязъл в чуждо жилище, като уп...

гледай на живо

07.07.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс