Чарлз - принцът, който чака да стане крал, вече на 70

Критиците му го виждат като слаб бъдещ държавен глава

Принц Чарлз
Източник: БГНЕС

Принц Чарлз

Британският престолонаследник днес празнува 70-ия си рожден ден. Да наследи майка си на британския престол принц Чарлз чака повече от който и да е предшественик в историята на монархията, стара хиляда години.

Някои монарси се страхуват, а републиканците се надяват, че той ще бъде лош крал. Поддръжниците на Чарлз смятат, че неговата мъдрост, рационалност и ангажираност за опазване на околната среда ще му осигурят обществената подкрепа, която заслужава. Но върху всичко това хвърля сянка неговата покойна първа съпруга принцеса Даяна и дълготрайната враждебност от страна на обществеността към втората му съпруга Камила, херцогинята на Корнуол.

Чарлс Филип Артър Джордж, принц на Уелс, принц на Шотландия, херцог на Корнуол, херцог на Ротсей, граф на Керик, барон на Ренфру и граф на Честър, е роден в Бъкингамския дворец на 14 ноември 1948 година. Той е само на четири години, когато неговият дядо, Джордж VI, умира и майка му наследява трона.

Той презирал своето училище „Гордънстоун“ в отдалечените част на Шотландия, където е ходил и баща му, но затова пък е първият престолонаследник с диплома от „Кеймбридж“. За принц на Уелс официално е провъзгласен на церемония през 1969 г. Майка му, която е на 92 години, има добро здраве и не възнамерява да абдикира, така че Чарлз все още чака.

Неговите критици и дори някои монархисти, които смятат, че Чарлс е лош потомък на Уиндзор, казват, че така е по-добре.

„Истински късмет е, че Чарлс още не е станал крал. За разлика от майка му, заради която хората почитат монархията, мисля, че Чарлс би я подкопал“, твърди Том Бауър, автор на биографията на Чарлз "Непокорният принц". В книгата Чарлс е изобразен като арогантен и егоцентричен човек, който се радва на лукс и не понася критика.

Поддръжниците на Чарлз смятат, че той е лесна плячка, тъй като всеки ход се следи от медиите, които не са благосклонни към него. „Има много клевети“, казва бивш близък сътрудник на Чарлз, работил с него години наред. „Прочел съм куп неща, които просто не са верни. Бауър очевидно е разговарял с бивши членове на персонала на Чарлс, които са огорчени за нещо“.

Тогава какъв е Чарлз?

„Сложен“, отвръща източникът. Рядко съм срещал някой толкова любопитен за света и търсещ да разбере какво се случва и защо. Но най-вече притежава ентусиазъм и трудови навици“, казва бившият сътрудник на Чарлс.

Саймън Люис, помощничка на кралицата от 1998 до 2001 г., описва Чарлз като посветен, ревностен човек със "зловещо чувство за хумор".

Приближените на Чарлз споделят за неговия ангажимент към задълженията. Работният му ден започва със закуска, обядът винаги го пропуска и свършва работата си около полунощ. Ежедневно. Страстта на принца са театъра, литературата, живописта, операта и поп музиката. Казват, че е голям фен на Леонард Коен. Той е най-щастлив в градината, обича Шекспир, рисува акварели и пише книги за деца. Бивши служители твърдят, че избухва лесно.

Лукс

Официалните данни показват, че последните пътувания в чужбина на Чарлз са били най-скъпите разходи в кралското семейство.

Бауър, който е разговарял със 120 души за неговата книга, нарича начинът на живот на Чарлс "хиперлуксозен". Принцът на Уелс отрича това.

„О, не бива да вярвате на тези негодници“, отговаря Чарлс по неподобаващ за един принц начин на австралийски радиожурналист, попитал го дали както се твърди в книгата на Бауър, на своите пътувания взема със себе си седалката за тоалетната си чиния.

Но когато е домакин на прием, винаги се сервира най-добрата храна и вино. И обслужването е "кралско".

Намеса

Вниманието привлича не само неговия начин на живот. Неговият активизъм за опазване на околната среда и борбата срещу изменението на климата доведоха до обвинения, че се замесва в проблеми, които кралското семейство трябва да избягва. Чарлз все пак мисли, че е е необходимо да заявява твърди позиции и нагласи и че би било "престъпно" да не ги използва за правилните неща. Според неписани закони в британска конституция монархът трябва да е аполитичен. Но принцът на Уелс, смята той, не трябва.

„Има много неща, с които се опитвам да привлека вниманието през всичките тези години, към проблеми, на които другите не обръщат внимание. И сега най-накрая започват да осъзнават, че онова, което се опитвам да кажа, не е толкова глупаво, колкото си мислят“, споделя Чарлз в интервю през 2017 година. За замърсяването на океаните с пластмаса, за което всеки днес се тревожат, Чарлс предупреди отдавна. Но някои от другите му нагласи, като поддържането на алтернативна медицина, все още предизвикват подигравка.

През 2013 г. беше установено, че Чарлз е имал 36 срещи с министри на правителства в продължение на три години. Чарлз пише до редица министри за къщите по селата, храната в болниците и съдбата на някои застрашени риби.

Даяна

Но темите, от които най-много се интересува обществеността, продължават да бъдат разводът на Чарлс с Даяна, смъртта й при автомобилна катастрофа в Париж и вторият му брак с Камила. Някои обвиняват нея за неуспеха на първия брак на принца. Анкетите показват, че репутацията на Чарлс никога не се възстановява от щетите, нанесени преди 20 години. Проучване на общественото мнение от началото на тази година показва, че само 9% от анкетираните смятат Чарлс за най-любим член от кралското семейство. В същото проучване 54% заявяват, че имат положително мнение за него. Това би било чудесен резултат за един политик, но рейтингите на кралицата и двамата му синове са значително по-високи.

В интервю през 1995 г. Даяна споделя, че Чарлс не иска да бъде крал и че не е създаден за такава тежка роля. Тези, които са работили за него, казват, че това не е вярно.

"Чарлс вероятно ще бъде най-подготвеният монарх в историята и мисля, че той ще бъде много добър крал", твърди Люис.

Въпреки че Чарлз неохотно говори за себе си като за монарх, защото предпоставка за това е смъртта на майка му, зад кулисите отдавна всичко е подготвено за такъв сценарий.

Дотогава животът му на наследник продължава.

„Хората често говорят за придобивки, пари, дворци и автомобили Бентли“, каза бившият сътрудник на принца. „Това наистина е привилегия, но и тежест. На никого не бих пожелал такъв живот“. /БГНЕС

 

 

Етикети: принц Чарлз
Протест в Сърбия
15:01 | 09 Юли 2020 г.

Белград: Безредиците целят разпалването на граждан...

15:01 | 09 Юли 2020 г.
Сръбското правителство подозира опит за разпалване на гражданска война в протестите, които бушуват в столицата през изминалите дни, съобщ...
14:55 | 09 Юли 2020 г.

БДЖ: Първите ремонтирани локомотиви ще влязат в ек...

14:55 | 09 Юли 2020 г.
През периода от 29-и юни до 3-и юли, технически специалисти от „БДЖ - Пътнически превози” ЕООД извърши проверки на място по и...
Хижа Вихрен
14:51 | 09 Юли 2020 г.

Пускат редовен автобус до хижа Вихрен

14:51 | 09 Юли 2020 г.
Община Банско официално пусна редовна автобусна линия в посока хижа Вихрен, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Тук ...
Димитрина Митрева
14:50 | 09 Юли 2020 г.

Много рядко хората у нас намират пиенето на алкохо...

14:50 | 09 Юли 2020 г.
Алкохолната зависимост е сериозна болест, която изисква терапия около една година. Работи се с психиатър, комбинира се и с медикамент. То...
ГКПП „Кулата“
14:42 | 09 Юли 2020 г.

Гърция ще прави максимално много тестове за COVID-...

14:42 | 09 Юли 2020 г.
Във връзка с масовото тестване за коронавирус при влизане в Гърция през последните дни по информация на посолството ни в Атина към този м...
14:41 | 09 Юли 2020 г.

Кметът на Сеул е изчезнал

14:41 | 09 Юли 2020 г.
Кметът на южнокорейската столица Сеул Пак Уон-сун е изчезнал и са в ход издирвателни мероприятия, съобщи местната полиция, цитирана от Ас...

гледай на живо

09.07.2020
 • в момента
  Новини
 • 15:20
  Изкуство по време на пандемия
 • 15:30
  Социална мрежа
 • 16:00
  Новини