Антоанета Христова: Зад всеки протест има сценарий (ВИДЕО)

Валери Симеонов отдавна тежеше на правителството, обясни политическият психолог

Антоанета Христова
Източник: Канал 3

Оставката се подаде чак сега, очевидно, за да се види дали протестът няма да се успокои. След като хората остават по улиците, започна да се разсъждава коя е най-голямата тежест. Действително Валери Симеонов тежеше на правителството. Това обяви в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по Канал 3  политическия психолог Антоанета Христова по повод оставката на вицепремиера.

„Зад всеки протест има сценарий. Този сценарий включваше в кой момент правителството ще прави грешки, за да може да бъде активиран. Но има хора, които излизат на улицата, защото имат основание. А то е защото през последните години имаше огромно разтваряне на ножиците между бедните и богати. И при това положение не може да очакваме, че всички ще са щастливи и да са ръкопляска. Правителството отдавна трябваше да предприеме превенция под формата на реформи на това недоволство и напрежение”, допълни тя.

Тя подчерта, че въпреки че в страната се случват хубави неща, то като противовес стоят и лошите неща и недоволството. Това лесно предизвиква объркване и сред политиците, според нея.

„Затова при тях лесно се прибавиха сценаристите. Те са очевидни. Всяка партия, група, която има интерес от разместване, да влезе в медиите. БСП има интерес, защото Корнелия Нинова не е обединила още БСП. Старата десница има интерес, защото тях ги няма в момента. Трето – това са олигарсите. На четвърто място не мога да пропусна Румен Радев. Той влезе в политиката с опозиционен профил. Той се идентифицира с хората, които олицетворяват социалните неравенства. Той дори предизвика една кръгла маса на тема социални неравенства. Това е хубаво послание и аз го подкрепям. ДПС също имат интерес – те бяха изместени от „Патриотите” и сега този удар срещу „Патриотите” очевидно е в интерес на ДПС”, анализира Христова.

Вижте още интервюта и коментари!

Тя не открива паралели между оставката на Валери Симеонов и Симеон Дянков. Паралелът е само времето от годината и покачващите се сметки.

„Правителството направи грешка с това покачване на цените. Защото се очакваше, че веднага след края на председателството ще започне атаката срещу него. Но разликата е, че тогава, през 2013 г. имаше много автентични хора. Тогава имахме масово явление. Сега забелязвам голяма динамика в исканията”, каза Христова и обясни, че исканията се разводняват.

Но едно искане е било последователно и то е било именно за оставката на Валери Симеонов.

„Неговата основна работа е да комуникира. Когато на него това основно нещо му липсва, това означава, че трябва да се учи. Това бе напълно заслужено искане за оставката му и трябваше да стане”, каза още Христова и подчерта, че изказът на Симеонов е неподходящ.

Според нея в „Обединените патриоти” липсват хармонични отношения и предположи, че вътре в коалицията може да има напрежение.

„Но навън, не. Би могло да се разпадне коалицията на „Патриотите”, но там нищо не може да се прогнозира. Но си мисля, че поне за известно време ще видим успокояване”, добави Христова.

Тя смята, че в бъдеще ще има рокади в правителството, като така коментира и вероятността за нов вицепремиер на мястото на Симеонов и дали изобщо ще има такъв.

 

Еврозона
13:52 | 26 Ноември 2020 г.

ЕС одобри 511 млн. евро в подкрепа на българската ...

13:52 | 26 Ноември 2020 г.
Европейската комисия одобри изменение на българската оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", което позволява моб...
издирване
13:50 | 26 Ноември 2020 г.

Подновиха издирването на Янек Миланов

13:50 | 26 Ноември 2020 г.
Следователи и полиция подновиха издирването на изчезналия на 31 юли Янек Миланов, на 43 г. от Дупница, предаде БГНЕС. За последно той...
Атанас Бобоков
13:40 | 26 Ноември 2020 г.

Пускат Атанас Бобоков срещу 2 млн. лв. парична гар...

13:40 | 26 Ноември 2020 г.
Апелативният специализиран наказателен съд измени мярката за неотклонение на обвиняемия Бобоков от "задържане под стража" в &qu...
13:30 | 26 Ноември 2020 г.

Хиляди се прощават с легендата Диего Марадона (ВИД...

13:30 | 26 Ноември 2020 г.
За сблъсъци между полицията и хилядите скърбящи за смъртта на Марадона аржентинци съобщава испанският в. "Марка" за сцените в Б...
Протест на таксиметровите шофьори
13:16 | 26 Ноември 2020 г.

Таксиметрови шофьори с нов протест в центъра на Со...

13:16 | 26 Ноември 2020 г.
Таксиметрови шофьори с нова протестна акция в центъра на София. След вчерашната блокада на жълтите павета заедно с автобусните превозвачи...
Марияна Николова,
телефонен разговор
13:08 | 26 Ноември 2020 г.

Обсъждат Националния план за възстановяване и усто...

13:08 | 26 Ноември 2020 г.
Дискусия относно Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България ще се проведе на 27.11.2020 г., петък, от 11 часа...

гледай на живо

26.11.2020
 • в момента
  Новини
 • 14:30
  Социална мрежа
 • 15:00
  Новини
 • 15:20
  Светски новини