Паргов: Очевидно догодина ще гласуваме три пъти за щастие (ВИДЕО)

Няма сила, която да изкара хората на протест, ако управляващите не са дали повод, изтъкна лидерът на БСП-София

Калоян Паргов
Източник: Канал 3

Стои ли БСП зад протестите. Такива обвинения вече бяха отправени от ГЕРБ. Как отговарят от левицата. Темата коментира лидерът на БСП - София Калоян Паргов В предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по Канал 3.

„Акцентът е дали ГЕРБ ще подаде оставка или БСП ще свали ГЕРБ. Дали Борисов ще задържи тази оставка. Дали ще изкара цял мандат за първи въпрос. Това е въпросът оттук нататък.

Колкото до протеста. Няма сила, която да изкара хората на улицата, дори и БСП, ако управляващите не са им дали повод.

А що се отнася до оставката на Симеонов – да, тя е закъсняла и не решава нито един проблем. И преди година направих прогноза, че те ще последват съдбата на Реформаторите и ето, че се оказах лош пророк”, обяви Паргов.

Той поясни, че самата коалиция на „Патриотите” е изгубила легитимност, след като самите ѝ лидери си искат оставките помежду си.

„Властта е тази, която може да предизвика с действие или бездействие да изкара хората да протестират на улицата”, изтъкна още веднъж Паргов.

Относно протестите между протеста сега и този през 2013 г. той коментира:

„Няма как да правим разграничение между онези хора, които са излезли тогава, и тези сега. Не може онези да са добрите, а тези са лошите”.

Паргов е категоричен, че подкрепя искането на протестиращите, но самият той няма да излезе на улицата на протеста, за да не се стигне до спекулации.

„Има сериозни дефекти на властта. Това е липсата на работещи институции. Един от големите дефекти на управлението на ГЕРБ е обелзичаването на институциите.

Президентът Радев не бива да се обвинява, че се солидаризира с искания на БСП. Той се солидаризира с много социални искания”, каза още Паргов и така каментира изказването на президента Радев, че в страната атрофират институциите.

„Той се вписва в рамките на своите конституционни правомощия. За което, пък е обвиняван, че не хвали правителството. На фона на останалите институции, президентът изглежда като самотна институция, която се бори за повече демокрация и повече прозрачност”, каза още Паргов.

Вижте още интервюта и коментари!

Лидерът на БСП-София смята, че е нормално Румен Радев да се срещне с Бойко Борисов.

„Тези срещи между президента и премиера трябваше да бъдат по-редовни. Друг е въпросът кой трябва да ги инициира – това е въпрос като за яйцето и кокошката. Имаме два случая тази година, при които се вижда липса на синхрон. Посещението в ООН и в Русия. А това не е нормално”, каза още той.

Паргов за пореден път изтъкна тезата на БСП, че през следващата година ще има и предсрочни парламентарни избори.

„Предсрочни избори са неминуеми. Догодина очевидно, освен за европейски и местни избори, ще гласуваме три пъти за щастие. И тук се връщам на началото – дали ГЕРБ ще си подаде оставката или БСП ще свали ГЕРБ.

БСП не е спряла да се готви за избори и то за всякакви избори. Сигурно е, че догодина ще се гласува повече от два пъти”, каза още Паргов.

Той обяви, че в понеделник ще бъде взето решение от партията дали парламентарната група ще се върне в пленарната зала, след като вече е изпълнено искането за оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

„Тази закъсняла оставка очевидно не удовлетворява хората и очаквам протестите да продължат”, добави социалистът.

Калоян Паргов коментира и мониторинговия доклад. И той потвърди, че докладът е очевидно положителен, но все пак изтъкна, че управляващата в Европейския парламент ЕНП все пак е допринесла за изготвянето на този доклад и не е решила да „минира” страна, на която разчита за предстоящите европейски избори.

Той поясни, че водачът на листата на БСП за изборите ще бъде избран през март.

Колкото до изборите в София той намекна, че въпреки че е лидер на столичната организация на левицата, няма да бъде кандидат за кмет.

"Всички варианти, които са разглеждат, са външни кандидати", каза Паргов и поясни, че се търси аналогия с президентските избори.

 

Амаду Гон Кулибали
21:52 | 08 Юли 2020 г.

Почина премиерът на Кот д‘Ивоар Амаду Гон Кулибали

21:52 | 08 Юли 2020 г.
Премиерът на Кот д'Ивоар Амаду Гон Кулибали почина на 61-годишна възраст. Както Ройтерс съобщи, това заяви президентът Аласейн Уатара...
Янко Янков
21:36 | 08 Юли 2020 г.

Янко Янков: Стига с този популизъм - президентът з...

21:36 | 08 Юли 2020 г.
Охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски е назначена по закона за НСО, а президентът е ръководител на службата. Той трябва да е абсолютно ...
Басейн
21:33 | 08 Юли 2020 г.

Как коронакризата може да увеличи рисковете от уда...

21:33 | 08 Юли 2020 г.
Едва ли сте предполагали, че коронакризата би могла да доведе до повече удавяния, нали? Поне ние не сме го допускали, докато не прочетохм...
Владимир Путин и Си Дзинпин
21:05 | 08 Юли 2020 г.

Путин и Дзинпин ще засилят партньорството си в ене...

21:05 | 08 Юли 2020 г.
Владимир Путин и Си Дзинпин проведоха телефонен разговор днес, на който решиха, че руснаци и китайци трябва да задълбочат междусъседските...
Доц. Рачо Стойчев и д-р Мария Христова
21:00 | 08 Юли 2020 г.

Как пандемиите са променили хода на историята по с...

21:00 | 08 Юли 2020 г.
Пандемиите неведнъж са се превръщали в двигателя на промяната за човечеството, защото в името на нашето оцеляване сме се видели принудени...
Детска градина
20:46 | 08 Юли 2020 г.

Затвориха забавачка в Добрич заради служител с COV...

20:46 | 08 Юли 2020 г.
Детска градина №17 в Добрич е затворена заради положителна проба за коронавирус на човек от персонала. Утре ще бъдат направени PCR те...

гледай на живо

09.07.2020
 • в момента
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо
 • 10:00
  Новини