Антоанета Христова: Последните протести изиграха ролята на експеримент (ВИДЕО)

Българското общество е разделено и разделението се задълбочава, обяви политическият психолог

Антоанета Христова
Източник: Канал 3

Когато главният прокурор изрече нечие име, това лице няма как да не бъде притеснено. Последното интервю на главния прокурор обаче показа две неща – даде ясна заявка, че е обективен към всички страни в политическия процес в България, опитва се да бъде справедлив – да обръща внимание за нередности и от едната и от другата страна, т.е. не е субективен и пристрастен. И на второ място, че не е безконтролен, т.е., че има йерархия, на която той подлежи по време на работа. Това коментира в предаването „Денят на живо” политическият психолог Антоанета Христова по повод последните изявления на главният прокурор Сотир Цацаров и заявката му да има още разследвани и обвинени висши политици.

„В обществото има усещане, че тази система се нуждае от сериозна реформа и не работи ефективно. Стана ясно и защо не работи ефективно – заради многото институции, многото връзки, които понякога се късат помежду си. И стана ясно, че наистина има нужда от реформа, което се признава и от ръководителите на тези институции. Когато това е така, е редно да има преосмисляне”, каза Христова, но обясни, че по принцип реформа се възприема като лоша дума, защото това би означавало промяна в стереотипите.

Ще издържи ли обаче властта на нови трусове, ако се стигне до обвинения от прокуратурата, както се закани Цацаров.

„Последните протести изиграха ролята на експеримент. Да се провери ситуацията, енергията за промяна на системата отдолу нагоре. Резултатът показа, че в момента такава енергия няма. Има недоволство, има обществени групи, които искат промяна и те са настроени революционно, вероятно защото се чувстват на най-ниското ниво – социално, финансово, в обществото. Тезата, че това са хората от средната класа, която я няма в България, за мен е несъстоятелна. Това са хора, които имат проблеми и са на най-ниското ниво и са на най-ниското ниво на социален и икономически статус и когато се видя, че там няма достатъчно енергия. Когато и тези излизания бяха разконспирирани, защото отново се видяха дълги ръце от различни места за организацията на протестите – в този момент цялата енергия се намали.

Моето мнение е, че в момента правителството има един период до европейските избори, защото никой от по-силните политически партии няма интерес точно в момента да се случи, точно защото енергията е недостатъчна и защото статуквото е ясно. Към днешна дата то възпроизвежда старото, с изключение на някои по-малки партии. Това обаче, пред което са изправени големите политически партии – това е, че колкото и да е лошо коалиционното управление – от моя гледна точка е много лошо,  защото това е управление с вързани ръце, но то е факт. Българското общество е разделено, заради което още не може да дава своето доверие на една партия. Продължава да е разделено и разделението се задълбочава, а от това следва, че ще трябват коалиционни партньори. Т.е. основната работа на големите политически партии е въпросът кой ще бъде техният коалиционен партньор. Нито един от тях в момента не може да ви отговори, даже с хипотеза за това. Затова ми се струва, че това е тема, върху която работят”, коментира политическият психолог.

Относно самото управление в момента Христова изтъкна, че „Патриотите” са доказали, че имат проблем с комуникацията.

„От голямата партия също на няколко пъти показаха, че имат проблем с комуникацията с „Патриотите”. А при самите „Патриоти” има още по -голям проблем, тъй като и самите те имат различни интереси – всеки един от тях има различна мотивация и интерес как се виждат утре. И това ескалира – всеки си разработи алтернатива и всеки вече тича по пътечката – може да е обща, а може и да не е. Поне за Волен Сидеров можем да бъдем сигурни, че има и двата варианта”, каза тя.

Вижте още интервюта и коментари!

Антоанета Христова коментира и спорните теми около президента и последната ситуация около съпругата му и нейния автомобил на НСО.

„Проблемът с НСО и съпругата му е тема, която за мен не е първостепенна, когато разглеждаме президента. Това влияе, но на тези, върху които не го харесват. Това няма да промени одобрението и неодобрението към него. Но той има други проблеми – с това, че той се възприема като опонент на властта, той започна да гради образа на опозиционен лидер. Даде сигнали на хората, които излязоха на улицата – по някакъв начин той им се заяви като лидер и в следващия момент се оттегли. Имаше две-три послания, които бяха противоречиви към тези хора на улицата. Имаше и други противоречиви послания – като това, че подава ръка на премиера, а на следващия ден неговият шеф на кабинета излиза и казва, че това не е подадена ръка. Тези послания определено не носят позитиви на президента. Това го прави, като че ли повлияван от друг. Руши лидерския му образ”, заяви психологът.

За новата вицепремиерка Марияна Николова Антоанета Христова предпочете да не я коментира, тъй като не е позната.

„На нея ще ѝ бъде много трудно в момента, защото тя заема позицията, който си тръгва след скандал. Ще трябва да минимизира щетите, а има много малко време за това. Идва края на годината, а май месец чука на вратата. Демографската политика (изведена като приоритет от Николова) е политика, която иска време, консенсусна политика. А такъв консенсус преди избори е абсурд”, заяви Антоанета Христова.

 

13:26 | 10 Юли 2020 г.

Диана Ковачева поиска пълна държавна подкрепа за д...

13:26 | 10 Юли 2020 г.
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на труда и социалната политика Деница Сачева по повод проблем с размера на месе...
Даниела Дариткова
13:19 | 10 Юли 2020 г.

Дариткова: Хората с ТЕЛК ще получат своите пари в ...

13:19 | 10 Юли 2020 г.
 Процедурата по удължаване на срока на телковите решения ще се реализира следващата седмица, хората ще получат своите пари в рамките...
13:14 | 10 Юли 2020 г.

Очаквайте НА ЖИВО по Канал 3: Изявление на главния...

13:14 | 10 Юли 2020 г.
Главният прокурор Иван Гешев ще направи изявление в 14.00 часа на четвъртия етаж на Съдебната палата.   Ще можете да го глед...
море
13:13 | 10 Юли 2020 г.

Вижте какво време ни чака през уикенда

13:13 | 10 Юли 2020 г.
В събота времето ще се задържи слънчево. Вятърът ще е слаб, от изток-североизток. Максималните температури ще са между 30 и 35 градуса.&n...
куока
13:00 | 10 Юли 2020 г.

Ето кое е най-щастливото животно в света (СНИМКИ)

13:00 | 10 Юли 2020 г.
Очарователни малки австралийски животинки, от рода на торбестите бозайници, наречени куоки, завладяха света.   Те обикновено...
12:48 | 10 Юли 2020 г.

Какъв тип майка сте според зодията?

12:48 | 10 Юли 2020 г.
Майката – Овен (21 март- 19 април)   Ако има зодиакален знак, роден, за да отгледа и възпита добре детето си, то...

гледай на живо

10.07.2020
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 14:00
  Новини
 • 14:30
  Социална мрежа
 • 15:00
  Новини