Георги Марков: ГЕРБ трябва да изведе хората мирно на улицата и да защити правителството (ВИДЕО)

България е най-демократичната страна на Балканите, обяви депутатът от ГЕРБ

Георги Марков
Източник: Канал 3

„Аз съм единственият депутат от ГЕРБ от ВНС. Не се впечатлявам от спора между Борисов и Радев, защото съм се нагледал на спорове между премиери и президенти и от една политическа сила. Сега президентът и премиера са от различни политически сили и е нормално това. Аз уважавам президентската институция и самия Радев.

Неговото изявление за 10 ноември – той направи едно обобщение и констатации, с които изцяло не съм съгласен. Не е заплашена българската демокрация и няма сливане между ГЕРБ и държавата, каквото внушение бе направено. Защото имаме президент от друга политическа сила, държавен глава, който има големи правомощия”. Това обяви в предаването „Беновска пита” по Канал 3 народният представител от ГЕРБ Георги Марков по повод противоречията между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов.

Във връзка с твърдението си, че ГЕРБ не се слива с държавата той изтъкна, че партията дори няма пълно мнозинство и много често дори има проблеми с преодоляването с някое президентското вето.

„България е най-демократичната страна на Балканите. Има функционираща демокрация и нещо повече – има директна телефонна връзка между премиера и лидера на опозицията”, обяви Марков, като припомни разговор между Нинова и Борисов на тема здравеопазване.

„Бойко два пъти от четири показва председателския пост на опозицията. Въпреки че не е редно, защото това е пост еманация на управлението. Но това е българската демокрация – номер 1 сме на Балканите”, категоричен е депутатът.

„Това, което ми се струва е, че президентът Радев е нормален човек. А трябва да е луд, за да прави партия. Защото например Бойко управлява в политическа лудница. Защото управлява със скандалджии, които обаче ако не бяха там, нямаше да преодолеем Истанбулската конвенция и още някои други неща”, изтъкна Марков относно евентуалните бъдещи планове за партия на Радев.

Вижте още интервюта и коментари!

Относно протестите той коментира:

„Има хора на улицата – не са хората, а хора. Не ги познавам протестиращите, не съм ги виждал в София. Та тези хора днес са предложили референдум за мажоритарни избори. Това го подкрепям. Но такъв референдум се състоя. И какво се случи?”.

Според него големият проблем на изборната система е именно, че попадат по-малко личности, което пък е желанието на хората.

„Аз не следя всички изяви на министър-председателя. Аз обаче съм човек, който е лоялен към него и се старая като видя нещо тревожно, да му давам публично съветите, а не да ходя да му шушукам на ушето”, каза Марков.

„Сега му казвам, че ГЕРБ с такъв чудесен организатор като г-н Цветанов, ГЕРБ трябва да изведе хората на улицата – не да прави контрапротест, без да блокира улици, да излезе мирно  и да заяви, че се обявява против смяна на системата, да се обяви против анархокомунизма, да си защити правителството и ако трябва, да поиска оставка на президента”, обяви депутатът от гражданската квота на ГЕРБ.

„Президентът прави правилни констатации, че е България е най-бедна в ЕС. Той не е бил част от политическата система, но трябва да каже защо сме най-бедни. Ние сме най-бедни, защото Чехия и Унгария правеха реформи, а ние водихме 10-годишна битка с комунистите. БСП два пъти управляваха с пълно мнозинство и ни разсипаха. И президентът Радев, макар да е бил военен, сигурно е видял това. При Виденов заплатата беше 3-4 долара. Е как от 3-4 долара за 20 години да не си най-беден”, попита риторично Георги Марков.

По думите му, ако няма чуждестранни инвестиции, то е заради политическа нестабилност и даде пример с Унгария, където в този период не е имало предсрочни избори.

„Какви анализи и прогнози прави Ахмед Доган, аз не мога да кажа. Аз българските турци ги уважавам. ДПС има и свой принос в демократичните промени. Без тях нямаше да го има първото демократично правителство”, заяви още Марков относно мястото на Ахмед Доган и ДПС в периода на Прехода.

Той е категоричен, че ако не бе депутат, само личен приятел на Борисов, би го призовал в навечерието на 60-годишнината си „да хвърли кърпата” и да не се занимава повече, след като вече е направил толкова много.

„Само че човекът работи за държавата. Работи в една лудница и иска да изведе държавата от тоя балкански кюп”.

 

13:16 | 11 Юли 2020 г.

24 пациенти с коронавирус се лекуват в болницата в...

13:16 | 11 Юли 2020 г.
24 пациенти с коронавирус се лекуват в болницата в Шумен. Състоянието им е срдено тежко, до тежко, стабилно. Пациентите са на възраст меж...
12:51 | 11 Юли 2020 г.

Започва набирането на проекти по програмата за зае...

12:51 | 11 Юли 2020 г.
Агенцията за хората с увреждания започва да набира проекти по Националната програма за заетост на хората с увреждания от 13.07.2020 г. Ос...
12:19 | 11 Юли 2020 г.

Ескалация на напрежението в Росенец! Арестуваха Ив...

12:19 | 11 Юли 2020 г.
Напрежение възникна между протестиращите и полицията в Росенец. Ескалацията съвпадна с началния час на обедните новини на телевизиите. Пр...
11:45 | 11 Юли 2020 г.

Как да разберем дали имаме проблеми с венозното зд...

11:45 | 11 Юли 2020 г.
Лятото е времето, когато най-отчетливо си напомняме, че ако сме пропуснали да се погрижим за венозното си здраве, бързо трябва да навакса...
11:07 | 11 Юли 2020 г.

Инцидент в леглото отказал Джони Деп от брака с Ам...

11:07 | 11 Юли 2020 г.
Инцидент в брачното легло на Джони Деп и Амбър Хърд в къщата им в Лос Анджелис станал поводът за разтрогването на връзката им. Това обясн...
10:55 | 11 Юли 2020 г.

Цветомир Найденов: Васил Божков е гуруто на протес...

10:55 | 11 Юли 2020 г.
Бизнесменът и собственик на Efbet Цветомир Найденов обяви, че избягалият в Дубай и притежател на 18 обвинения Васил Божков е гуруто на пр...

гледай на живо

11.07.2020
 • в момента
  Кухнята на Звездев
 • 14:00
  Новини
 • 14:15
  Икономика и бизнес
 • 14:45
  Телемаркет