Любомир Кючуков: Има основания за притеснения от конфликта Украйна - Русия (ВИДЕО)

Отношенията винаги се обтягат преди евентуална среща Тръмп - Путин, изтъкна дипломатът в "Денят на живо"

Любомир Кючуков Денят на живо
Източник: Канал 3

Определено имаме основания за притеснения от конфликта между Украйна и Русия, това личи най-добре от реакцията на ЕС и НАТО. Основното, което се искаше, беше сдържаност - самите декларации бяха сдържани, защото ескалация на конфликта може да има непредвидени последствия. Това заяви в "Денят на живо" Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения по повод напрежението между двете съседни страни покрай инцидента с украинските кораби в Керченския проток.
 
"Това е доста очаквано развитие до известна степен, защото ескалацията води до конфронтация", посочи дипломатът, като разясни сблъсъка в Керченския проток. "Претенции имат и двете страни и е нормално. Русия, след присъединяването на Крим, счита териториалните води за свои териториални води. Украйна, естествено, счита Крим за своя територия. Има механизъм за преминаване, който едните (украинците), твърдят, че е спазен, другите, че не е спазен", изтъкна Любомир Кючуков. "ЕС поиска да се осигури свободното корабоплаване в района. И да бъдат освободени съответните кораби. По-важното е, че веднага Франция и Германия предложиха политическо съдействие за решаване на конфликта, показателно за сериозността на ситуацията", добави той.
 
 
По думите му винаги преди насрочени срещи Тръмп - Путин има повишаване на напрежението между Украйна и Русия. "Чуха се две различни мнения за причината за случващото се - че по този начин Путин търси укрепване на позиците си в Русия за падащия си рейтинг, но той няма проблеми за властта си в Русия. Това става на фона на изборите в Украйна, в които Порошенко засега не е в печеливша позиция, и на фона на евентуалната среща Путин - Тръмп", изброи Любомир Кючуков.
 
По другата гореща международна тема - договора за Брекзит между Великобритания и ЕС, Любомир Кючуков изрази мнение, че той няма да предизвика ефекта на доминото с желаещи да напуснат евросъюза, но ще се отрази на предстоящите идната пролет избори за европарламент.
 
"Това безспорно се отразява на ЕС, на балансите на позициите. Великобритания беше влиятелна страна и мнението й тежеше по различни въпроси. Сега ще имаме други баланси. Не очаквам това да доведе до ефект на доминото, т. е. други държави да напуснат ЕС, но тази ситуация ще се отрази не толкова на държавите, колкото на обществата с наближаващите евроизбори и с набиращата сила евроскептична тенденция", прогнозира Любомир Кючуков, който констатира, че "сега наблюдаваме преконфигуриране на политическото пространство вече на ниво съюз, досега вървеше на национално ниво."
 
Според него британският премиер Тереза Мей "ще изконсумира всички негативи за този договор". "Първо да видим дали ще бъде гласуван договорът в парламента (на Великобритания) - засега тенденцията е по-скоро към не. Следващата възможност, която Мей обяви като алтернатива, е излизане без договор без да се подкрепи от парламентарно решение.
 
Предвижда се, според специалния закон във Великобритания за Брекзит, страната да напусне на 29 март 2019 г. - как ще стане също не е ясно. Не може на 30 март отношенията между Великобритания и ЕС да останат във вакуум. Затова се говори за споразумение без споразумение. Третият вариант е да се търси продължаване на периода след 29 март 2019 за нови преговори - теоретически възможно, но няма основания, че новите преговори ще доведат до различни резултати", наблегна на вариантите по казуса Брекзит Любомир Кючуков.
 
Той уточни изрично, че дори ако британският парламент не гласува за постигнатата от премиера договорка, това не означава падане на правителството на Тереза Мей. "Другото е самата Мей да подаде оставка. И тогава вероятно ще се отиде до предсрочни избори, евентуално ново правителство и може да се стигне до нов референдум - първа разновидност дали се приема новата съгласуваност, и втората дали изобщо да се пристъпи към Брекзит", продължи Кючуков.
 
По думите му "неяснотите са страшно много, общият извод е, че Великобритания отива към политическа криза и то дълбока". "Ще доведе до несигурност, неяснота, всички тези варианти ще витаят във въздуха, във вреда и за ЕС и за Великобритания, и ще доведе до допълнителна конфронтация в обществото, вкл. и политическа", смята Любомир Кючуков.
 
Целият разговор с Любомир Кючуков в "Денят на живо" - във видеото:

Нощен клуб
16:00 | 12 Юли 2020 г.

Отварят нощните заведения и разрешават семейните с...

16:00 | 12 Юли 2020 г.
На брифинг на Министерството на здравеопазването бяха съобщени нови промени в заповедта за противоепидемичните мерки по време на извънред...
Тежка катастрофа в Тополовец, пътят между Монтана и Видин е затворен
15:36 | 12 Юли 2020 г.

Тежка катастрофа в Тополовец, пътят между Монтана ...

15:36 | 12 Юли 2020 г.
Тежка катастрофа е станала пред минути между Монтана и Видин, предаде BulNews.   Инцидентът е на кръстовището на село Тополо...
covid-19
15:26 | 12 Юли 2020 г.

Португалски вратар бе отстранен на полувремето, за...

15:26 | 12 Юли 2020 г.
Вратарят на португалския "Беленензес" Андре Морейра бе принуден да напусне терена на полувремето на мача между своя отбор и &qu...
15:24 | 12 Юли 2020 г.

Маргаринът, майонезата и евтините вафли разрушават...

15:24 | 12 Юли 2020 г.
Маргаринът, майонезата и евтините вафли разрушават мозъка. Не само тези продукти са вредни за здравето, но и всички, които съдържат транс...
15:14 | 12 Юли 2020 г.

Унгария въвежда гранични проверки и карантина за п...

15:14 | 12 Юли 2020 г.
Унгария въвежда нови рестрикции за трансграничните пътувания от сряда, за да предотврати разпространяването на коронавируса след нараства...
Полиция
14:51 | 12 Юли 2020 г.

Молдовец потроши 7 автомобила пред блок в Пловдив

14:51 | 12 Юли 2020 г.
Седем автомобила с изпочупени стъкла пред блок в Пловдив.   Вандалският акт се е разиграл тази сутрин около 5 часа, когато 3...

гледай на живо

12.07.2020
 • в момента
  Беновска пита
 • 19:00
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 19:45
  Парчета от реалността
 • 20:00
  Новини