Марин Киров: Лозан Панов не е жертвата, която иска да се изкара (ВИДЕО)

Има възможност за отзоваване на председателя на ВКС, твърди юристът

Президентът и опозицията атакуваха в Конституционния съд новите по-високи данъци и бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Какво обаче ще се случи, ако успеят. Правният казус в  предаването „Денят на живо” по Канал 3 коментира юристът Марин Киров.

„Законът за бюджета е добре подготвен и отговаря на Конституцията. Считам, че сезирането на КС е единствено политически акт от страна на БСП и президента. Вярвам изцяло в решенията на КС”, обяви Киров.

Ключова тема обаче бе мониторинговият доклад на Европейската комисия, отчетения напредък от страна на България и в същото време острата реакция от страна срещу изводите от него от страна на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

„Г-н Панов е интересен представител на съдебната система. И той в никакъв случай не е жертвата, която той иска да се представи. Той даже е продукт на системата и слабостите, които има в нея.

Г-н Панов се възползва точно от това, което изтъкнато като недостатък в доклада – свободата на медиите. А той се възползва точно от прекалената свобода на медиите.  Той умело се възползва от медийната среда, умело манипулира общественото мнение. В определени ситуации той се изявява като политик”, обяви Киров.

Относно зависимостите, за които Лозан Панов говори Марин Киров заяви:

„Ако има дълбоки зависимости, този човек трябва да излезе напред и да ги изрече какви са те”.

Юристът обясни и че вчера от Съдийската колегия на ВСС са поискали обяснение за тези съждения на Лозан Панов за зависимости.

„Тук дори не бяха лошите прокурори. Това бяха съдии. Той отказа да отговаря и с тези неясни политически послания, именно той деморализира системата”, категорично обяви Марин Киров.

Вижте още интервюта и коментари!

„Разбира се, че в съдебната система има проблеми и неслучайно сме под мониторингов механизъм. Не отричаме, че има проблеми, но тук идва и контравъпрос. Как г-н Лозан Панов не успява да се разбира с втори състав на ВСС. Съдии, избрани от съдии поискаха обяснение от Лозан Панов и тук идва въпросът докога той ще търси оправдания в главния прокурор.

Той се намира в некомфортна ситуация, защото той за първи път е изправен пред възможност за отзоваване”, каза той и поясни, че това е заради политическите му изказвания, които са недопустими съобразна закона и Конституцията.

„Той няма право да опетнява професията, а това категорично той прави с тези си изказвания”, категоричен е Марин Киров.

Юристът заяви, че Панов винаги върви с кръг от медии, кръг от малки политически партии, които не са в парламента в момента. Заради това и прави опит за политически изявления и кампания, но според Киров председателят на ВКС се притеснява от възможността за отзоваване.

Защо обаче Лозан Панов се изказва против становището на Брюксел в мониторинговия доклад.

„Темата с напредъка на България и с неслучващата се реформа от години е тема на някои партии и основание за получаване на определени грантове. Така че сега, когато напредъкът е отчетен, те единствено могат само да отричат този напредък”, заяви експертът.

 

16:49 | 03 Юли 2020 г.

Втори медик от бърза помощ в София изгуби битката ...

16:49 | 03 Юли 2020 г.
Втори медик от столичната бърза помощ в София изгуби битката с COVID-19. Д-р Юлиян Стамов почина тази сутрин в „Пирогов“, сле...
16:38 | 03 Юли 2020 г.

Оставят зад решетките обвиняемият за тероризъм Мох...

16:38 | 03 Юли 2020 г.
Специализираният наказателен съд определи мярка задържане под стража за Мохамед Ахмад Абдулкадер. Причината за оставянето му зад решеткит...
ЛОТ-2 на Автомагистрала \
15:52 | 03 Юли 2020 г.

Ще изграждат шумоизолиращи стени на автомагистрала...

15:52 | 03 Юли 2020 г.
През юни 2020 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за изработване на акустични и конструктивни проекти ...
COVID-19
15:48 | 03 Юли 2020 г.

Д-р Стамов от „Спешна помощ“ е починал след усложн...

15:48 | 03 Юли 2020 г.
42-годишният д-р Юлиян Стамов е починал днес след усложнения с коронавирусната инфекция, която го застигна по време на изпълнение на служ...
15:47 | 03 Юли 2020 г.

Променят на движението на градския транспорт в Соф...

15:47 | 03 Юли 2020 г.
На 4 юли, събота, започва рехабилитация на нов участък от бул.“България“. Строителните екипи ще работят в участъка от бул.&ld...
15:34 | 03 Юли 2020 г.

Жестоко убийство разтресе София! Дядо уби внука си

15:34 | 03 Юли 2020 г.
Софийска градска прокуратура е привлякла в качеството на обвиняем 73-годишния Г.Л. за извършено от него умишлено убийство.   ...

гледай на живо

03.07.2020
 • в момента
  Кухнята на Звездев
 • 17:00
  Новини
 • 17:20
  Патарински LIVE
 • 18:00
  НОВИНИ - Централна емисия