Щерю Щерев: Защо все първи да спираме нашите енергийни мощности (ВИДЕО)

Отпадане на "Марица Изток" ще е крах за енергийната ни система, каза експертът в Денят на живо

Щерю Щерев
Източник: Канал 3

Да отпаднат 44-45% от най-ефективните ни енергийни мощности ще е крах за българската енергийна система. С какво ще бъдат заменени? Празно пространство няма - ще се намерят вносители, но на каква цена ще ни внесат електроенергията. Тя ще бъде много по-скъпа отколкото е сега у нас. Това категорично мнение изрази в "Денят на живо" Щерю Щерев, енергиен експерт в сектор Въглища, бивш директор на мини "Марица Изток".
 
"Зависи от правителството дали ще успее да защити пред Европейската комисия както мините, така и ТЕЦ-овете, целия комплекс "Марица Изток", той е едно. Еврокомисията непрекъснато вдига цените на квотите за въглероден двуокис, квотите са тези, които биха могли да заставят "Марица Изток" да спре", изрази опасенията си Щерю Щерев.
 
Запитан дали е възможно да се направи цялостно изключение за България, при условие, че новите правила влизат в сила през 2021 г., той се усъмни: "Министър Петкова каза, че е възможно, но не съм сигурен, досега не е имало такова (цялостно изключение. Но аз следя много ревностно какво става в другите държави.
 
В Полша министерството на енергетиката е обявило тези дни нова енергийна стратегия, която се обсъжда обществено до 15 януари. Там се предвижда от 80% електроенергия, която сега се произвежда от въглища, да бъде намалена с 20% до 60% към 2030 г.", разкри Щерев и сравни емисиите от въглероден двуокис между двете страни. "Полша предвижда също намаление на емисиите на въглероден двуокис с 30% до 2030 г. спрямо 1990 г., която е базова. А ние спрямо базовата 1990 г. към днешна дата сме с повече от 55% намаление на емисиите. Защо ние трябва винаги да бъдем първите, които да спрем нашите мощности", каза Щерю Щерев.
 
 
По думите му от комплекса "Марица Изток" зависи 44-45% от производството на електроенергията у нас. "При това, ако не са тези емисии от въглероден двуокис, които трябва да купуват централите, цената на електроенергията е сравнима с тази от АЕЦ "Козлодуй". Защо трябва да сменяме един евтин енергиен източник с други, които ще вдигнат цената на електроенергията повече, отколкото растат заплатите ни?", запита експертът.
 
Според него скокът на цената на квотите за емисиите от въглероден двуокис не дава възможност на термичните централи с твърдо гориво да направят важни инвестиции, както и да увеличат цената на тон въглища, която сега е 17,50 лв. на тон.
 
"Би трябвало цената на въглищата да се вдига, но тъй като цената на квотите за въглероден двуокис растат главозамайващо, то се потиска тази цена на въглищата от години - може би от 2008 г. последно цената на въглищата е вдигана", обясни той. "Така че пред мините, ако те ще съществуват до 2050-2060 г., до когато има ефективни запаси от въглища, би трябвало мините да извършат инвестиции за преместване на река Сазлия, за изкупуване землищата на 2-3 села, за изместване на жп линия - това са големи суми, които трябва мините изпреварващо да ги инвестират. Но е нужна такава цена на въглищата, че да могат те да си връщат банковите заеми, които ще ползват, за да извършат това инвестиционно строителство", разкри омагьосания кръг пред "Марица Изток" експертът.
 
 
Загубата от 265 млн. на ТЕЦ "Марица Изток" също идва от квотите за емисиите от въглероден двуокис. "Той е на загуба преди всичко защото купува скъпи квоти за емисии от въглероден двуокис от миналата година. И той самият не може да си извърши модернизацията на мощностите по тази причина - че харчи пари за нещо виртуално: квоти за въглероден двуокис", каза Желю Желев.
 
"А никой не казва, че българската природа усвоява близо 2,5 пъти повече въглероден двуокис, който се емитира не само от термичните въглищни централи, но и от промишлените производства, от металургия, от битов сектор, от автотранспорта.
 
Ако емисиите в България са около 45 милиона тона въглероден двуокис за тази година, по данни на МОСВ преди месец-месец и половина, то при 105 милиона тона към 1990 г. сметнете колко е намалението над 2 пъти. Българската природа - горите, земеделските култури, водните басейни, поглъщат някъде по 110 милиона тона въгледорен двуокис на година. Нашата природа е много силна и благоприятства ние да се защитим", подсказа той на политиците.
 
Цялото интервю с Щерю Щерев в "Денят на живо" - във видеото:
 
Етикети: денят на живо
Мигранти
11:52 | 05 Юли 2020 г.

Задържаха над 50 нелегални мигранти край Любимец

11:52 | 05 Юли 2020 г.
Над 50 нелегални мигранти, влезли на територията на България, и превозвани в два микробуса, са задържани при специализирана акция късно с...
Тютюн
11:30 | 05 Юли 2020 г.

Задържаха 300 кг. нелегален тютюн в Столипиново

11:30 | 05 Юли 2020 г.
Служители на Трето РПУ в Пловдив са иззели 300 кг. нелегален тютюн в квартал „Столипиново“, съобщават от ОД на МВР. Откри...
„Капачки за бъдеще“
10:59 | 05 Юли 2020 г.

Милиони пластмасови капачки спасяват живота на нов...

10:59 | 05 Юли 2020 г.
Над 300 хил. тона рециклирана пластмаса, чисто нови кувьози за десетки общински болници в страната и много усмивки на лицата през последн...
Кристин Лагард
10:26 | 05 Юли 2020 г.

Лагард: Пандемията ще промени в дълбочина световна...

10:26 | 05 Юли 2020 г.
Икономическата криза, предизвикана от епидемията от коронавирус, „ще промени дълбоко” световната икономика, която ще бъде пов...
Бойко Борисов в Китен
10:22 | 05 Юли 2020 г.

Бойко Борисов в Китен, открива пречиствателна стан...

10:22 | 05 Юли 2020 г.
„Огромна пречиствателна станция на общините Китен и Приморско - има най-съвременните шведски и италиански системи. Изпълнихме това,...
Младен Маринов
10:05 | 05 Юли 2020 г.

Маринов към служителите на МВР: Благодаря ви за ус...

10:05 | 05 Юли 2020 г.
"Посрещаме този 5 юли без традиционните чествания, в нетипична обстановка, в която ни постави пандемията. Независимо от това съм убе...

гледай на живо

05.07.2020
 • в момента
  Новини
 • 12:15
  Парламентът на фокус
 • 12:30
  Икономика и бизнес
 • 13:00
  Новини