Боил Банов: България ще се превърне в център на изкуствата (ВИДЕО)

Изкуството не може да бъде забранявано, категоричен е министърът на културата

Боил Банов
Източник: Канал 3

„Както журналистиката, така и свободно слово, така и изкуството, не могат да бъдат забранявани”. Това обяви министърът на културата Боил Банов в предаването „Беновска пита” по Канал 3, като по този начин коментира и пърформънсса в националната галерия на художничката Ода Жон, което предизвика доста противоречиви реакции.

„Творецът, в която и сфера да е на изкуството, твори, защото има такава потребност. Той не може да има представа колко е добър. Не може да твори от едно ниво нагоре на това колко е добър. Не може да каже – под това ниво ще го правя, под онова – няма”.

„Идеологията в изкуството е много опасно нещо”, категоричен бе Банов в отговор на въпрос дали не трябва изкуството да има възпитателен ефект.

„Изкуството, както и образованието, не се занимават къде е майка ти, къде е баща ти. Те се опитват да развиват светове, да развиват духа, да развиват мозъка. Изкуството е свобода”, обяви още министърът на културата.

Връщайки се на конкретния пърформънс той бе категоричен, че всъщност представянето не е било за всеки, а на него са били поканени само нейни приятели. Изтъкна и че в Лувъра също се случват и по-лоши неща.

Вижте още интервюта и коментари!

„Представяте ли се, ако аз сега, нямах самочувствието и познания що е то изкуство и изгоня тази директорка. Представяте ли си, ако аз я бях уволнил – представяте ли си какво би означавало за всички галерии, опери, театри, които се опитват да търсят, които не са консервативни. Така не се прави, защото така те ще си мислят, че не могат да направят нещо определено, защото ще бъдат уволнени. И аз съм страшно горд, че имам познания за изкуство”, каза още той.

Банов изтъкна, че за въпросната изложба не е било плащано и бе категоричен, че „на големите художници не им е много интересно да идват в България”. Той обяви и че интересът към въпросната изложба е голям.

Относно обмена на изкуство и артефакти с големи музеи по света вървят много добри преговори. Обясни, че такива отношения се изграждат с „Ермитажа”. Скоро ще бъде представена и изложба в „Лувъра”, които ще показват историята на страната по „малко по-еклектичен начин”. С центъра за съвременни изкуства „Пумпиду”, пък ще се направи интерактивна библиотека на съвременните изкуства, а мястото ѝ ще е в НДК.

„С Ермитажа ще имаме и обмен на хора, които да се обучават. С музея „Гети” в Ню Йорк преговаряме за изложба на траките”, обяви Боил Банов.

„България ще се превърне в център на изкуствата и ще предлага своето изкуство навън. И това не е самоцел, а естествен ход на нещата”, заяви министърът на културата.

 

07:52 | 09 Юли 2020 г.

Захариева се среща с чешкия си колега Томаш Петрич...

07:52 | 09 Юли 2020 г.
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е на официално посещение в Чехия до 10 юли по покана на министъра на външ...
07:43 | 09 Юли 2020 г.

Слънчево и по-топло време ни чака днес

07:43 | 09 Юли 2020 г.
В четвъртък над страната ще бъде слънчево, разкъсана облачност ще има над североизточните.   Валежи не се очакват. Ще духа с...
07:33 | 09 Юли 2020 г.

Разширяват обхвата на предучилищното образование

07:33 | 09 Юли 2020 г.
Задължителното предучилищно образование за 4-годишните деца, контролът и функционирането на настоятелствата към детските градини и училищ...
COVID-19
07:20 | 09 Юли 2020 г.

Нов антирекорд: 240 нови случая на коронавирус в Б...

07:20 | 09 Юли 2020 г.
Новите случаи на коронавирус в страната ни са 240 – най-много до момента за ден. Резултатът е отчетен при направени 4 286 PCR теста...
Амаду Гон Кулибали
21:52 | 08 Юли 2020 г.

Почина премиерът на Кот д‘Ивоар Амаду Гон Кулибали

21:52 | 08 Юли 2020 г.
Премиерът на Кот д'Ивоар Амаду Гон Кулибали почина на 61-годишна възраст. Както Ройтерс съобщи, това заяви президентът Аласейн Уатара...
Янко Янков
21:36 | 08 Юли 2020 г.

Янко Янков: Стига с този популизъм - президентът з...

21:36 | 08 Юли 2020 г.
Охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски е назначена по закона за НСО, а президентът е ръководител на службата. Той трябва да е абсолютно ...

гледай на живо

09.07.2020
 • в момента
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо
 • 10:00
  Новини