Спасяването на Лозан Панов

Председателят на ВКС е първият висш магистрат, който се укрива от данъчните

Лозан панов
Източник: Канал 3

Коментар: Даниел Петров, "Правен свят"

След една година привидно затишие напрежението в съдебната власт отново започна да ескалира, като има всички изгледи да достигне невиждани досега измерения. Една добре позната, малка, но доста шумна, вследствие на финансови инжекции отвън, група магистрати започна да прилага (полу)партизански методи в опит да разсее струпалите се като буреносен облак въпроси над първия сред съдиите. Целта е очебийна – съхраняването на председателя на Върховния касационен съд от последващи действия, които по закон трябва да се предприемат, с оглед установеното несъответствие за над  100 000 лв. между декларирано и реално притежавано от Лозан Панов и семейството му.

За първи път в българската история председател на Върховен съд е уличен в укриване на данъци, за което, разбира се, Панов има своето обяснение, но гo дава пред удобни медии, а не пред компетентните институции, от които се укрива (13 пъти).

Въпреки, че говорим за изключително голям скандал, който по всички професионални стандарти на журналистиката не трябва да слиза от първите страници на вестници и да е водеща новина в телевизионните новини, той минава почти незабелязано. Вероятно защото така искат политико-икономически кръгове, за които оставането на Панов на върха на ВКС е от ключово значение, с оглед собствените им проблеми с правосъдието. Напрежението в съдебната система е високо и стартирането на процедура по отзоваване на Панов, трудно би могло да бъде избегнато. Единствената възможна тактика в подобна ситуация е раздухването на скандали, които, ако не друго, да съумеят да представят уличения в нарушения "съдия №1" в жертва на митични сили. Заради това, на ангажираните с процесите в правосъдието, а и на по-широката част от обществото, се подхвърлят димки.

Димка №1 - Обжалването на избора на нов председател на СГС

Седмица преди Съдийската колегия на ВСС да проведе изслушването и последващото гласуване за нов председател на Софийския градски съд, един от кандидатите заложи "бомба", за да си гарантира възможността да обжалва решението по съдебен ред, в случай, че не е доволен от резултата. Неуспелият на два пъти да стане председател на най-големия окръжен съд Евгени Георгиев поиска отвода на кадровика Боян Новански, който бил предубеден, за да има формален мотив да атакува избора на опонента си Алексей Трифонов пред Върховния административен съд.

В писмо до колегите си от СГС съдия Георгиев твърди, че се почувствал излъган?! От какво, нима някой му е обещал, че ще бъде председател?! Дори и да спечелил делото, Георгиев заявява, че нямало да се кандидатира за трети път. Тогава, защо атакува напълно безапелационното решение на кадровиците, които с 9 на 4 гласа избраха съдия Трифонов за административен ръководител на СГС?

Явно целта е да се забави встъпването в длъжност на легитимно избрания ръководител, за да се удължи времето, в което управлението на СГС ще се реализира от близки до предишния председател, подал оставка преди повече от година, ползващ се допреди това с персоналната подкрепа именно на Лозан Панов.

Още по-абсурдни звучат намеренията на неуспелия претендент, изненадали дори симпатизираща му журналистка, който с недотам изяснената подкрепа на около 1/3 от общия брой на съдиите в СГС, освен привикване на членове на ВСС, за да обясняват гласуването си, щял да предложи създаването на Работна група от съдии, които да решават управленските въпроси на ключовия за правораздаването у нас Градски съд. В кой точно закон пише, че кадровиците на Темида са длъжни да играят ролята на гумен печат, подписвайки решенията (феодализация) на магистратите от съответното съдилище? Ами защо ни е ВСС тогава?

Е, чак такова чудо не сме срещали. Все едно недоволни граждани всеки ден да причакват депутатите край парламента, за да им искат обяснение – как и защо така са гласували при приемането на съответния закон. Да – легитимността на съдебната власт, парламента и правителството идва от народа, те трябва да работят за народа, ние всички като данъкоплатци плащаме техните трудови възнаграждения. Само че отчетността е едно, а анархията друго. Не е едно и също самоуправление и самоуправство. А именно нездраво желание за самоуправство виждаме в последните изяви на уважавания иначе неуспял кандидат за СГС. И все пак няма казус "СГС". Темата е фалшива, защото ВСС вече реши и то със значително мнозинство. Всички са наясно с името на новия председател, но явно умишлено създаденият шум обслужва нечия друга цел, вплетена в доста по-солидна театрална пиеса.

Димка №2 - Грижата за обвинените в корупция Иванчева и Петрова

Месеци вече тече пропагандата на добре познатата мрежа от партии, НПО-та и медии, която трябва да превърне подсъдимите в искане на огромния по размер подкуп от половин милион евро, Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, едва ли не в жертви, заради това, че са заловени с предварително белязани 70 000 евро. Все едно само те са в следствения арест. Припомням, че в ареста още са мултимилионерите Миню Стайков и Вълчо Арабаджиев, които сигурно също имат основание да са недоволни от условията в килиите, ако се сравни с живота им допреди няколко месеца, но за тях драма няма.

В този ред на мисли смело залагам, че "крайната инстанция" БХК ще номинира кметицата и нейната заместничка за "Човек на годината", точно както преди няколко години, само общественото недоволство ги принуди да извадят от класацията осъдения за убийството на 20-годишния Андрей Монов австралийски хулиган.

Само, че освен Хелзинкския комитет, Иванчева и Петрова, си имат и друг защитник, нищо че правосъдният министър Цецка Цачева твърди, че у нас няма ВИП-арестанти. Какво да кажем, когато за тях за пореден път се е загрижил "съдия №1". Миналата седмица председателят на ВКС прати "ястреби" да проверяват как и защо спецсъдиите от Апелативния наказателен съд са оставили Десислава Иванчева и Биляна Петрова в ареста. Действията на Панов бяха посрещнати с фанфари и дитирамби в зависимите от подкрепящия го политико-икономически кръг партии, медии и НПО-та. Само си представете, каква би била реакцията им, ако обвинител № 1, по подобен начин, се намеси в работата на прокурори, работещи по дело за корупция. Така, както заявяват, че действията на Панов не са натиск над съдии, същите биха извисили глас, че Цацаров притиска обвинителите. Щяхме да четем среднощните постове в социалните мрежи на един провален правосъден министър, чиято работа напоследък е да пише във Фейсбук, щяха да ни бъдат припомняни доклади на Венецианската комисия и Европейската комисия (ама от онези времена, в които черновите им се пишеха в София), щяхме да четем третата за два дни декларация на Съюза на съдиите в България, щяхме да слушаме поредната политическа реч на съдия №1, произнесена пред тесен кръг съучастници, в краен случай с фон малоброен протест на стълбите пред Съдебната палата.

Истината е, че Иванчева (с фалшивата й кофичка кисело мляко и фалшивите криви краставици, които както се оказа, не са били от ареста, нищо, че бившият й ПР твърдеше това) трябва да бъде развята като знаме пред очите на обществото, за да мисли то, че скандалната кметица е жертва на репресии и мракобесието на правоохранителните институции. Бутат я напред точно тези, които трудно могат да влязат в нейния образ - един беглец от правосъдието в Сръбско и неговият колега със запорираните (след решения на две съдебни инстанции) активи за 200 млн. лв. Понеже на тях, въпреки огромните ресурси и положени напразни усилия, трудно някой ще им повярва, че са жертви, за такава медиите им представят Иванчева. Остава само да направят същото и с Евгения Банева или със задържания миналата седмица данъчен, който също искал подкуп. Така де, нали всички в ареста са равни, нека чуем колко неоправдани са всички, а не само Иванчева и Петрова.

Димка № 3 – Абдикирането на Лозан Панов от ВСС

Съдийската колегия на ВСС абсолютно безпрецедентно (10 от 14 кадровици, сред които председателят на ВАС Георги Чолаков и представляващият ВСС Боян Магдалинчев),  отправиха 14 остри въпроса към председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Сред тях присъства дори питане дали "политическото говорене като форма на политическа дейност е допустимо за председателя на ВКС?" Панов отказа да отговори и избяга, скри се както от колегите си, така и от журналистите. Тотална бутафория – председателстващият Съдийската колегия на ВСС се покри от заседание на Съдийската колегия на ВСС. Питаха го и за личните му взаимоотношения с НАП и КПКОНПИ. Вместо да отговори на въпросите, съдия № 1 напусна ВСС с думите: "Считам, че нямате правно основание да държите сметка не само на мен, но и на нито един български магистрат за това, че изразява мнение и участва в публични дебати".

От какво се притеснява, та не иска да отговори? Нито на кадровиците, нито на медиите?

Сякаш се страхува, че резултатите от проверката на органите ще стане публична, след което вече изходът ще е само един. Нищо, че 13 пъти се укрива от институциите, както възмутен разкри авторитетният дългогодишен съдия Боян Магдалинчев, представляващ ВСС, неприкрил пред БНТ разочарованието си от поведението на Панов.

Точно заради това на обществото се подхвърлят димки, за да няма въпроси – какво правосъдие да очакваме, ако първият сред съдиите се укрива от държавните органи. Заради това е тази кална кампания срещу всеки представител на институция, който си позволи да иска обяснение от Лозан Панов. Апропо – защо цялата държава трябва да говори от сутрин до вечер за декларирания от финансовия министър апартамент, в който живее, но не трябва да говори за недекларираните от съдия № 1 доходи, за неплатените му данъци, за укриването му 13 пъти от НАП и Антикорупционната комисия?

Защо някой не си направи труда да обясни – какво може да накара един доскорошен върховен съдия, а сега член на ВСС като Севдалин Мавров, да влиза в остри спорове с Панов в рамките на заседания на Съдийската колегия на Съвета или пък какво принуди новия конституционен съдия Красимир Влахов, преди по-малко от година, публично да обяви, че се срамува от работата си с председателя на ВКС? Защо има медии, които твърдят, че са загрижени за публичната среда, за свободата на словото и съдебната реформа, а лукаво крият как две трети от Съдийската колегия за втори път иска Панов да отговори защо се държи като политик, с което грубо погазва съдебния закон и Конституцията?

В крайна сметка се оказва, че най-големите цензори са тези, които най-много алармират за свободата на словото и за 111-то място в прословутата класация на "Репортери без граници". Или с други думи, крадецът вика-дръжте крадеца. Същите тези кръгове скриха от обществото, че Софийският районен съд е потвърдил глобата от 1000 лв., която Сметната палата наложи на Панов за неподадената му имуществена декларация, заради което стартира и пълната данъчна ревизия на доходите му. Просто това са фактите, Панов сам вкара НАП да рови в сметките му, защото такъв е законът, а той трябва да го спазва, независимо, че очевидно смята себе си за изключение.

И да – изброените "три димки" имат своя общ генезис. Фалшивите теми с обжалването на избора на председател на СГС, с условията в следствения арест, в опитите Панов да бъде оправдан за абсурдното му бягство от заседание на председателстваната от него самия Съдийска колегия, имат за цел да ни разсейват, да изгубим в мъглата от теми основната – как е възможно председателят на Върховния съд да има неустановен доход в размер на повече от едногодишната му заплата?!

Колкото и да опитват, ще им е трудно, най-малкото, защото има и медии като "Правен свят", които няма да позволят истината да бъде скрита от димките в защита на приближаващия се към предсрочно прекратяване на мандата му Л.П.

Етикети: ВКС , Лозан Панов
Диего Армандо Марадона
22:10 | 29 Ноември 2020 г.

Лекарят на Марадона отрече да е отговорен за смърт...

22:10 | 29 Ноември 2020 г.
Лекарят на Диего Марадона Леополдо Луке заяви, че не се смята за виновен за смъртта на спортиста, предаде БГНЕС.   "Нап...
COVID-19
22:00 | 29 Ноември 2020 г.

Какви са методите за превенция на коронавируса?

22:00 | 29 Ноември 2020 г.
Доктор Елена Малишева обясни пред Първи канал на руската телевизия как да се минимизират рисковете от коронавирусна инфекция.   ...
разкопки
21:52 | 29 Ноември 2020 г.

Археологическа находка-уникат откриха в Силистра

21:52 | 29 Ноември 2020 г.
Пещ за строителна керамика от първата половина на VI век, която няма аналог в България, е открита в Силистра при строителни работи, съобщ...
21:46 | 29 Ноември 2020 г.

Жители на русенско село събраха над 40 тона отпадъ...

21:46 | 29 Ноември 2020 г.
Жителите на русенското село Николово събраха повече от 40 тона отпадъци при екоакцията "Да изчистим дробовете на региона". Това...
21:32 | 29 Ноември 2020 г.

Франция спечели конкурса "Детска Евровизия" 2020 (...

21:32 | 29 Ноември 2020 г.
Представителката на Франция Валентина Тронел с песента J'imagine ("Представям си"), стана победител в международния конкурс...
21:23 | 29 Ноември 2020 г.

93-годишна жена изплете 100 кукли за 100 момиченца...

21:23 | 29 Ноември 2020 г.
На 4 август в столицата на Ливан - Бейрут избухна адски взрив. Експлозията  разтърси жилищните райони на ливанската столица и жилища...

гледай на живо

30.11.2020
 • в момента
  Спорт в обектива
 • 01:00
  Повторения
 • 07:00
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 07:35
  Социална мрежа