Фурнаджиев: БФС не пречи, а помага на това ЦСКА! Първенството не е предрешено, въвеждаме ВАР

Всички знаят какво направи БФС за ЦСКА, не може да бъдем упреквани, обяви вицепрезидентът на БФС

Атанас Фурнаджиев 10
Източник: Канал 3

Атанас Фурнаджиев 10

Още по темата
14:14 | 30 Ноември 2018 г.

Вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев беше потърсен за коментар на най-актуалните въпроси в българския футбол. Предрешено ли е първенството? Случайни ли са съдийските грешки? Защо публиката обърна гръб на мачовете? Това са само част от въпросите, на които г-н Фурнаджиев отговаря в интервю за "Блиц".

- Г-н Фурнаджиев, каква е оценката ви по отношение на футбола за отиващата си 2018 година и неговото развитие?

- Безспорно имаме по-интересно футболно първенство. Всички фенове ще се съгласят. С доста по-сериозна интрига и равностойни отбори. Виждате, че всеки може да победи всеки. Включително и във втората половина от таблицата в момента има отбори, които играят приличен футбол. Разбира се, има какво още да се желае, най-вече това да се налагат повече български футболисти, повече футболисти от школите. Да се дава повече шанс на български играчи.

- Виждаме обаче, че във водещите български отбори има много чужденци, от което футболните хора хем се оплакват, а в същото време и купуват чуждестранни футболисти. Как си обяснявате тази разлика в подходите им?

- Това е политика на самите клубове, решение на управлението на самите клубове. За мен това е грешно решение. Примери има много. БФС няма как да забраним на футболисти от ЕС, административно няма как да ограничим тези неща. Това е чисто на ниво управление на клубовете. Не мисля, че тези чужденци, може би с малки изключения, които играят в България, с нещо са по-добри от българските играчи.

- Споделяте ли мнението на собственика на Левски Спас Русев, че българското първенство е предрешено?

- По никакъв начин не мога да го споделя това мнение. Със Спас Русев сме колеги в Изпълкома. Там той има възможност да каже своето мнение, да даде свои предложения - и по отношение на промени, и по отношение на администриране на футбола в България. Нещата се решават на терена. Да, безспорно имаше съдийски грешки, но те са какво в посока подпомагане, така мисля, че и в ущърб на определени клубове. Не мисля, че е имало грешки, които да са само в едната посока. Безспорно системата ВАР в европейския футбол доведе до това да има доста по-малко спорни ситуации от съдийско естество, така че с нетърпение очаквам тази система да бъде въведена и в България. Въпрос на време е ВАР да влезе и тук. Дали ще е след една, две или след три години, най-късно, но това ще се случи. 

- Това е много интересно предложение, защото с ВАР ще отпаднат съмненията за определени съдийски отсъждания. Но как ще се обърне тенденцията за отлива на публика от стадионите?

- Публиката идва с играта. Когато един отбор играе атрактивно, публиката е на стадиона. Това го доказаха левскарите. Когато имаше мачове, в които Левски побеждаваше, и то побеждаваше атрактивно - с красива игра, на стадиона имаше по 9-10 хиляди души, и то не в дерби мачове. Така че публиката ще се завърне, когато се вземат правилни мениджърски решения, отборът играе атрактивно - това е нещото, което ще върне публиката по стадионите.

- От ЦСКА се оплакаха, че БФС в лицето на изпълнителния директор Борислав Попов, не е написал до УЕФА, че ЦСКА е правоприемник на старото, фалирали дружество. Как ще отговорите на това тяхно твърдение?

- Цялата българска общественост знае какво направи БФС за това ЦСКА да бъде това, което е днес. Най-малко ние може да бъдем упреквани в това, че сме пречили или да сме били прът в колелото за развитието на даден клуб. Ние работим в полза на българския футбол и за развитието на всички български клубове. За нас е важно да имаме силни отбори, които да играят силно в Европа. Пример, за съжаление, последните години, е само Лудогорец. Надявам се с един правилен мениджмънт и правилно развитие да имаме победи на европейската сцена.

- Да преминем към националния отбор. България изтегли силни съперници за евроквалификациите. Имаме ли шанс да се класираме при положение, че срещаме Англия и Чехия?

- Шансове винаги имаме. Българският национален отбор бележи сериозно израстване в последните години, най-вече като колектив. Отборът е много сплотен и така могат да дават всички от себе си на терена - нещо, което винаги сме желаели. Също трябва да отбележим, че има млади момчета, които дават сериозни надежди. До момента на нашия отбор липсваше класен нападател. Такъв, който да бележи във важни моменти. В момента има такъв и в ЦСКА, и в Левски. Стойностни нападатели, които дават надежда за това, че в националния отбор може да имаме втори Бербатов или Стоичков, който да даде нужната класа. Колектив има, и това се показва и в играта, и в настроението на футболистите. Треньорът Петър Хубчев върши добра работа и се надявам с търпение и надграждане с това, което сме постигнали, да успеем да постигнем добри резултати.  

- Наред с положителните неща обаче има и локални скандали. Видяхте какво се случи с Георги Петков и Кирил Десподов. Какво е становището ви по този скандал?

- Това са неща, които са извън футбола. Не бива да се допуска да има такова отношение, особено на двама съотборници от националния отбор. Мисля, че при сядане на масата и стискане на ръце помежду им, и един мъжки разговор, нещата биха се оправили.

- Много се говори за нов национален стадион. Премиерът Бойко Борисов каза, че в рамките на две години това би могло да се случи. Каква е вашата прогноза?

- Крайно време е това да се случи - не само нов национален стадион, но и да имаме стадиони във всички големи областни градове. Това е най-нормалното нещо да се случи. Само мога да приветствам думите на премиера и решението едно такова нещо да бъде направено. Дай Боже наистина след две години да имаме нов стадион в София. Имаме възможности в момента, и при наличието на такъв стадион, и да домакинстваме на един голям мач.

21:54 | 27 Септември 2020 г.

Протестен митинг-концерт блокира кръстовището на "...

21:54 | 27 Септември 2020 г.
Митинг-концерт, под надслов “Бъдеще за България - бъдеще за младите", блокира кръстовището на "Орлов мост". Проявата...
влюбени
21:36 | 27 Септември 2020 г.

Съседи, запознали се на балкона в изолацията, се с...

21:36 | 27 Септември 2020 г.
Двама съседи, които се запознават по принуда, докато единственото им забавление е да гледат през балкона, се сгодиха в Италия. 38-год...
21:18 | 27 Септември 2020 г.

Oще 50 000 евро са нужни за спасяването на живота ...

21:18 | 27 Септември 2020 г.
50 хиляди евро – толкова са необходими за да се върнат усмивките на лицето на Сияна и нейната майка. Момиченцето, което днес с...
21:05 | 27 Септември 2020 г.

Азбуката на глухите се продава срещу 2 лева в стол...

21:05 | 27 Септември 2020 г.
Азбуката на глухите се продава срещу 2 лева в столични заведения и паркове. Това установи проверка на "Монитор". В един от цент...
Калофер Михов
20:50 | 27 Септември 2020 г.

Млад българин, завърнал се от чужбина: Да изградим...

20:50 | 27 Септември 2020 г.
Един млад българин, живял в чужбина, разказва за перипетиите си във Великобритания и какво го накара да се върне в родината. Калофер Михо...
20:36 | 27 Септември 2020 г.

40 осъдени след меле между фенове на "Левски" в Пл...

20:36 | 27 Септември 2020 г.
40 са осъдените от районния съд в Пловдив участници във футболното меле на стадиона в квартал "Коматево" по време на мач между ...

гледай на живо

27.09.2020
 • в момента
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини
 • 22:20
  Другото лице
 • 22:45
  Парчета от реалността