Проф. Георги Близнашки: Във Франция лъсна прехвалената им полупрезидентска система

Преподавателят по конституционно право показа в студиото на Канал 3 престижен испански орден от краля

Източник: Канал 3

Точно заради това, което се случва във Франция, трябва да стигнем до верни заключения що се отнася да бъдещетo на България. Вижда се какво се случва с прехвалената полупрезидентска система във Франция, когато се стигне до масови протести, особено в такива мащаби- веднага лъсва тази уязвимост на подобна система. Всичко опира до един човек там - и когато той загуби доверието на обществото, нещата се сриват, никой не може да спре тази разруха. Това посочи в "Денят на живо" проф. Георги Близнашки, преподавател по конституционно право, бивш служебен премиер на България между август и ноември 2014 г. 
 
"При парламентарната форма на управление Парламентът, добър или лош, с всичките му недостатъци, попива общественото напрежение. Докато във Франция мнозинството на Макрон бе формирано по много особен начин, неговата формация "Напред Франция" не е традиционна партия, там тези хора бяха привличани с подаване на молби", посочи професор Близнашки. "Те лесно се разколебават, нямат трайни ангажименти и при подобни кризисни ситуации устоите на държавата се разклащат. Представете си какво ще стане тук, ако имаме такава система - излизат 50-60 000 души  в центъра на София и всичко приключва".
 
Сравнявайки протестите във Франция и в България, проф. Близнашки изтъкна: "Във Франция хората знаят за какво протестират - темата е социалната справедливост, а тук у нас имат странни искания от типа "смяна на системата", каквото и да означава това. Там протестират по точни, конкретни проблеми, там на улиците излизат хората, които работят, плащат данъците. Очевидно там е прекъсната нишката - не само там, доверието между гражданите и институциите намаля".
 
По повод дългоочакваното изявление на президента Макрон тази вечер проф. Близнаков каза: "Очевидно е, че тази вечер Макрон ще трябва да направи невъзможното - да промени своя стил да бъде над нещата, както "Господин Юпитер", всевластният господар, който движи световните проблеми и забравя за хората от собствения му народ".
 
"Много разрушителни сили надигнаха глава в Европа", отбеляза професорът, на когото испанският посланик връчи високия орден "Командор на Исабела Католическа", който проф. Близнашки показа в "Денят на живо".
 
 
Той обясни, че кралят е подписал указа заради неговата "подкрепа към нашите испански приятели във връзка с кризата в Каталуния" и риска от отцепване на областта.
 
 
"Още преди 7-8 г. при тогавашната криза имах едно среднощно обаждане от страна на тогавашния испански посланик, разговаряхме на английски, дали има в нашата Конституция право на сецесия - слушаше премиерът Рахой", разказа проф. Близнашки. "Казах, че на Балканите сецесията би означавала война. Добавих, че в нито една европейска конституция няма залегнало такова правомощие и оттам тръгна този разговор по темата", обясни още той.
 
"Става дума за едни традиционно много добри отношения с Испания, с испанските посланици в София - те проявиха голямо разбиране към нас, в ранните години на българския преход Испания беше източникът на вдъхновение за този преход, преведохме над 20 техни закони, органични закони", припомни проф. Близнашки. "Имаме много добри отношения, а по време на кризи, усложнения, трябва да проявяваме солидарност, да сме до тях в трудни моменти. И за нациите важи правилото "приятел в нужда се познава", допълни той.
 
Запитан как ще коментира изказването на президента Румен Радев за прокарване на лобистки закони в НС, проф. Георги Близнашки посочи, че има такъв проблем, но по тези въпроси трябва да се говори конкретно - "къде и какви точно интереси се прокарват, което е недопустимо". "Има проблем в нашето законодателство и той е констатиран отдавна, знае се слабото място в нашия законодателен процес - между двете четения, обикновено тогава се прокарват лобистите поправки във водещата комисия.
 
Трябва да се говори конкретно, президентът има тези ресурси, той може да привлече вниманието именно върху тези моменти. Не ми е работа да съветвам президента, но проблемът в говореното е, че той трябва да намери верния тон, не трябва да изземва репликите на опозицията, той прекрачва една невидима граница, и това дразни управляващите.
 
Нека да остави опозицията да изговори своите критики, а той да остане арбитър, който поддържа равновесието в обществения живот. Но това предполага голям опит, политически такт - това е част от проблема, той все още като нов човек в българската политика, все още слабото му място е в принципен план - все още търси лесни решения на сложни проблеми. Проблемите, натрупани през годините, са твърде много", анализира проф. Близнашки.
 
"Ако не посочваме лобистките интереси - групите, които влияят, няма да намерим трайното решение, те трябва да бъдат изобличавани. Тук е ролята на опозицията да персонифицира нещата. Спомняте си как бе създадена една анкетна комисия, която така и не успя да обясни кой стои зад тази дама, която има намерение да изкупи дяловете на ЧЕЗ. Тук трябваше да се бръкне по-дълбоко, кои са тези невидими сили, които опитват да дирижират нашата икономика", каза професорът.
 
"Проблем на българския преход е, че има една невидима паралелна власт, която опитва да се превърна в официална власт. Оттам идват и поправките в последния момент на законопроектите. И тук се появява въпросът за разочарованието от българските лидери", обобщи проф. Близнашки.
 
Коментирайки решението на ВКС да отмени отнемането на имущество при прекратено или спряно производство, Георги Близнашки изтъкна, че тук "ВКС е намерил пролука и бърза да се намеси". "Не трябва да се допуска политизиране на нашата съдебна система, не трябва така грубо да се обсъждат определени интереси, тук става дума за 300 дела. Нещата в крайна сметка са в ръцете на законодателната власт - ако решат те могат да реагират бързо и да парират интепретациите на ВКС", смята проф. Близнашки.
 
"Вижте, трябва да си дадем сметка, че по начало, формално погледнато, цялото това законодателство по принцип то е на ръба, за да може властите - силните на деня, да притискат организираната престъпност, да притискат олигарсите, натрупали огромно благосъстояние. Когато се въвеждаха, всички ги акламираха, а сега откриваме, че те са на ръба, откриват възможности за произвол. Става дума за висящи случаи, за 300 дела, осуетяват се възможности за натиск върху влиятелни олигарси", обобщи той.
 
"Очевидно има и съпротивителни сили в самата съдебна система - имаме много случаи, в които делата стигнаха до съда и знакови фигури бяха оправдани. Мнозина казват - "съдът се е произнесъл, ние бяхме дотук", а ако институциите не усещат силата на държавата зад гърба си, делата се отлагат 10-15 години", припомни проф. Близнашки.
 
Според него, обаче, въпреки натрупаните сериозни проблеми, хубавото е, че вече нещата са в нашите ръце. "Ако има нещо хубаво, то е, че нещата се оставят в нашите ръце - в последния доклад от Брюксел сега сме оставени на спокойствие, отчитат се усилията ни. Важното е сега дали ние като нация и институции ще тласнем реформите напред и да видим резултати", каза проф. Георги Близнашки.

Цялото интервю с проф. Георги Близнашки в "Денят на живо" - във видеото:

10:33 | 11 Юли 2020 г.

Километрични опашки от автомобили и днес на "Кулат...

10:33 | 11 Юли 2020 г.
Отново опашка от автомобили на ГКПП „Кулата – Промахон”. Колоната към 8 часа сутринта е около 3 километра, информира NO...
10:22 | 11 Юли 2020 г.

8400 фирми с помощ по 60/40, получиха 13% от милиа...

10:22 | 11 Юли 2020 г.
Всеки втори служител е получил под 400 лева Едва 8411 работодатели са се възползвали от мярката 60/40, която държавата дава, за да се спр...
10:12 | 11 Юли 2020 г.

Ердоган: Уважавайте решението за статута на „Св. С...

10:12 | 11 Юли 2020 г.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова да бъде уважено решението за смяната на статута на катедралния храм „Св. София&rdqu...
Прин; Хари и Мегън Маркъл
10:06 | 11 Юли 2020 г.

Въпреки ремонта за 2.4 млн. лири: Мегън и Хари ням...

10:06 | 11 Юли 2020 г.
Меган Маркъл не е имала никакво намерение да живее в Лондон след сватбата си с принц Хари, въпреки ремонта на имението им във Фрогмор. Ст...
09:48 | 11 Юли 2020 г.

Масово струпване на симпатизанти на ДПС в подкрепа...

09:48 | 11 Юли 2020 г.
Симпатизанти на ДПС от цялата страна пристигнаха рано тази сутрин в парк "Росенец", на входа на лятната резиденция на почетния ...
Стилиян Петров
09:43 | 11 Юли 2020 г.

Стилиян Петров готви треньорска кариера

09:43 | 11 Юли 2020 г.
Бившият капитан на българския национален отбор по футбол Стилиян Петров разкри, че готви треньорска кариера в любимия спорт, след като вз...

гледай на живо

11.07.2020
 • в момента
  "Социална мрежа" – избрано
 • 11:15
  Топ шоп
 • 11:30
  "Спорт в обектива" - избрано
 • 12:00
  Новини